Καραντίνα στο σπίτι: Τι γίνεται τελικά με το σεξ και τις σχέσεις;

Ο Δρ. Μάνος Ζαχαριουδάκης δίνει συμβουλές ερωτικής… επιβίωσης την περίοδο της απομόνωσης

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει στην κοινωνία μεγάλες αλλαγές. Απομόνωση στο σπίτι, ελάχιστες εξόδους, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα και καμία διέξοδος. Πως επηρεάζει αυτή η κοινωνική απομόνωση όμως τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων και τι μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν ένα ερωτικό ενδιαφέρον, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες;
Ο Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής-Σεξοθεραπευτής Δρ. Μάνος Ζαχαριουδάκης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη για όλες αυτές τις αλλαγές της καθημερινότητας όλων και πως μπορεί η απομόνωση να γίνει πιο διασκεδαστική αλλά και ουσιαστική στον ερωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο όλοι είναι ψυχολογικά πεσμένοι, καθώς υπάρχει ο περιορισμός, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κι αυτό σημαίνει πολλά νεύρα και εκνευρισμό. Από τη μια υπάρχει αποστασιοποίηση από ανθρώπους που θέλουμε να είμαστε μαζί κι από την άλλη εξαναγκαστικός εγκλεισμός ή συγκατοίκηση με ανθρώπους , που πιθανώς να μην είμαστε και πολύ καλά μαζί.

Δύσκολη, αλλά εναλλακτική η περίοδος για τους singles
«Οι μόνοι, οι ελεύθεροι θα περάσουν μία δύσκολη περίοδο. Προφανώς τα ραντεβού, οι ευκαιρίες να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολες όταν περιορίζεσαι στο σπίτι σου. Αυτό δεν σημαίνει και αδυναμία να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο. Ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούμε να φλερτάρουμε, να μιλήσουμε και σε αυτές τις περιστάσεις η επικοινωνία με τα νέα άτομα μπορεί να να είναι πιο αληθινή και πιο ανθρώπινη. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πίεση για σεξ και δεν υπάρχει ο παράγοντας χρήματα. Που όταν βγαίνεις έξω στην ηλικία των 30, 35,40 φυσικά υπάρχει η προσδοκία του σεξ, σκεφτόμαστε εάν ο άλλος βγάζει χρήματα και όλα αυτά «μπασταρδεύουν» τη σχέση», ανέφερε ο κ. Ζαχαριουδάκης. Βέβαια ανέφερε πως η επικοινωνία με έναν άνθρωπο 2, 4 ακόμη και 8 εβδομάδες διαδικτυακά μπορεί να είναι πιο έντιμη και πιθανώς να δώσει την ευκαιρία για καλύτερη και ουσιαστική γνωριμία.

Δύο πραγματικότητες για τα ζευγάρια
Για τα ζευγάρια, εξήγησε ο κ. Ζαχαριουδάκης υπάρχουν δύο πραγματικότητες. Η μία πραγματικότητα, αφορά τα ζευγάρια που έχουν μεταξύ τους ενδιαφέρον, έλξη και φλόγα. «Τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο, που πριν με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις δεν είχαμε και θυσιαζόταν η προσωπική σεξουαλική μας ζωή. Τώρα υπάρχει μεν ο κίνδυνος να ρουτινιάσουμε, άλλα έχουμε χρόνο να αναπτερώσουμε το ερωτικό στοιχείο με πειραματισμό, με χαλάρωση, με παιχνίδια, με ρόλους και να κάνουμε μια γενικότερη επαναγνωριμία, πιο ενδόμυχη», τόνισε ο ίδιος.
Συμπλήρωσε δε, πως η χρυσή λέξη σε μια σχέση είναι η οριοθέτηση. «Βάζουμε όρια και μεταξύ μας σαν ζευγάρι, έχουμε ο καθένας προσωπικό χώρο και χρόνο αλλά βάζουμε όρια και απέναντι σε τρίτους. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά, στα πεθερικά να παρεμβάλλονται όταν το ζευγάρι έχει αποφασίσει να περάσει χρόνο μαζί», ανέφερε.
Η δεύτερη πραγματικότητα θέλει ζευγάρια που δεν έχουν καλή σχέση και η επικοινωνία τους γίνεται μέσω τρίτων, φίλων, παιδιών κτλ. « Αυτοί δεν θα τα πάνε καλά. Θα νευριάζουν και θα είναι αποστασιοποιημένοι. Αυτοί και πιθανώς ελεύθεροι έχουν το καταφύγιο της πορνογραφίας, του αυνανισμού και ιδιωτικών απολαύσεων», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριουδάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως σ’ αυτή την εποχή με την τεχνολογία υπάρχει η δυνατότητα του τηλεσέξ, είτε μέσω skype είτε ακόμη και από το τηλέφωνο. «Για τους ανοιχτόμυαλους είναι μια επιλογή, είτε λέγεται αμοιβαίος αυνανισμός, είτε ρόλοι που μπορεί να κάνει ο κάθε σύντροφος», σημείωσε ο ψυχολόγος, επισημαίνοντας πως ακόμη και για λόγους απόστασης κάποια ζευγάρια προτιμούν αυτού του είδους την απομακρυσμένη ερωτική συνεύρεση.

Κορωνοϊός και σεξ
Αναφορικά με τον κορωνοϊό κι αν αυτός μεταδίδεται με το σεξ, ο κ. Ζαχαριουδάκης τόνισε πως «Ο ιός μεταφέρεται με σταγονίδια, αλλά μπορεί να είναι παντού στο κορμί μας. Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ζωντανός και μεταφέρεται μέσα στο σπέρμα ή στις εκκρίσεις του κόλπου της γυναίκας. Αλλά καλό θα ήταν, να μην παίρνουμε το ρίσκο να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που δεν ξέρουμε το στάτους του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.