Καρκίνος, καρδιά και λοιμώξεις, κύριες αιτίες για το 90% των θανάτων των ηλικιωμένων

Μήνυμα για αγάπη και ενδιαφέρον στην τρίτη ηλικία, έστειλε ο πρόεδρος της Γηριατρικής - Γεροντολογικής Εταιρίας

Το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή είναι “πολύτιμη – ανεκτίμητη” και ο ηλικιωμένος θέλει την αγάπη, τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον μας για να γίνει καλύτερα, τόνισε στο «Ράδιο Ένα» και τον Ηλία Κουτσερή, ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας, λοιμοξιολογίας και πρόεδρος της Γηριατρικής -Γεροντολογικής Εταιρίας Ελλάδας Κώστας Χρυσανθόπουλος, με αφορμή τριήμερο θερινό σχολείο Γηριατρικής που ξεκινάει σήμερα στην Αγριά.
Το θερινό σχολείο Γηριατρικής διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με πολύ μεγάλη συμμετοχή και από γιατρούς του Βόλου, νοσηλευτικό προσωπικό και φυσιοθεραπευτές, γιατί τα θέματα που αγγίζει κάθε φορά, αφορούν τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Να σπάσουν διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων
Ο κ. Χρυσανθόπουλος εξήγησε, ότι η επιδίωξη της εταιρίας είναι να σπάσει τις διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων, που οφείλονται στους γιατρούς, στην κοινωνία, στους φροντιστές και στην οικογένεια και μέχρι τώρα ταλάνιζαν τα άτομα τρίτης ηλικίας και δεν μπορούσαν αν έχουν την καλύτερη προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση για θέματα υγείας.
Αναφορικά με τις εργασίες του Θερινού Σχολείου, δήλωσε ότι θα συμμετάσχουν αξιόλογοι ερευνητές και γηρίατροι, αν και στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η ειδικότητα και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των ασθενών και η πρόληψη στους ηλικιωμένους, είναι πολύ σημαντικά.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα θέματα του καρκίνου στην τρίτη ηλικία, το Αλτσχάιμερ, την Πάρκινσον, η σωστή διατροφή, οι πτώσεις και δήλωσε ότι θα χαρεί να έχει την ενεργό συμμετοχή των γιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου, από τον Βόλο και τη Θεσσαλία στο Θερινό Σχολείο, όπου είναι ελεύθερη.

Ανταλλαγή απόψεων
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθόπουλο, στα συνέδρια γίνεται μεγάλη συζήτηση και ανταλλαγή γνωμών και απόψεων, διότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι το καλό του αρρώστου, που είναι το μήνυμα και το νόημα της Γηριατρικής. Όπως είπε, τα θέματα που αναπτύσσονται είναι πολλά και ενδιαφέροντα και κανείς δεν μένει αδιάφορος σε όλα όσα ακούγονται.
Το 2030 το 35% του πληθυσμού άνω των 65
Ο καθηγητής είπε, ότι στη χώρα μας το 2030 υπολογίζεται ότι το 35% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, με αποτέλεσμα το βάρος για τη δημόσια, την οικογενειακή και την ατομική υγεία να είναι μεγάλο, ενώ είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον γιατρό και το κοινωνικό σύνολο τα επόμενα χρόνια.
Όπως είπε, στο σχολείο θα κάνει εισήγηση ο καθηγητής Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βολίκας, που θα αναφερθεί στην προληπτική γηριατρική, δηλαδή τι θα κάνουν οι γιατροί για να μη προσβληθεί ο ηλικιωμένος από το σύνδρομο ευπάθειας.
Επίσης ο κ. Χρυσανθόπουλος είπε ότι στην Πάτρα, που εδρεύει η εταιρία, προγραμματίζει σε συνεργασία με τα ΜΜΕ μια κινητικότητα για το θέμα του ηλικιακού ρατσισμού, ώστε να σπάσει αυτό το ταμπού.

Αγάπη, συμπάθεια και ενδιαφέρον
Ο καθηγητής τόνισε ότι πιστεύει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη και ο ηλικιωμένος θέλει την αγάπη, τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον μας. Ο ίδιος έστειλε μήνυμα να δείξουμε λίγη αγάπη στον ηλικιωμένο και αμέσως θα αλλάξει πρόσωπο και θα γίνει καλύτερα.
Ακόμη τόνισε ότι μέλη της εταιρίας 80-85 ετών έμαθαν τα τελευταία δύο χρόνια, υπολογιστές και μιλούσαν με Skype με τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι αυτό βοηθάει στην αποτροπή της πνευματικής καταπτώσεως.
Προσπάθεια της εταιρίας, δήλωσε ο πρόεδρος, είναι να διαγνωστούν έγκαιρα τα άτομα που είναι ευπαθή, πριν πέσουν στην κατάσταση της ευπάθειας και δεν έχουν γυρισμό.

Οι πιο συχνές παθήσεις
Οι πιο συχνές παθήσεις που οφείλονται για τη θνησιμότητα των ηλικιωμένων είναι ο καρκίνος, η καρδιά και οι λοιμώξεις και το 90% των θανάτων οφείλονται στις τρεις αυτές αιτίες. Η κατάσταση περιορίζεται με έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα νεώτερα φάρμακα, ενώ θαύματα γίνονται και στον τομέα του καρκίνου, καθώς υπάρχουν ηλικιωμένοι με καρκίνο του προστάτη, ποσοστό των οποίων ζει σε 95% ποσοστό και πεθαίνει από άλλες αιτίες. Ο ίδιος τόνισε ότι το ζητούμενο, είναι η ποιότητα ζωής και, στις περιπτώσεις που απαιτείται γίνεται ακόμη και μεταμόσχευση σε ανθρώπους άνω των 70 ετών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.