Καταγράφηκε κρούσμα ιλαράς στον Βόλο

Εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη στις Σποράδες, αλλά δε χρειάζεται πανικός σύμφωνα με τους γιατρούς

Καταγράφηκε και στη χερσαία Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Βόλο, το πρώτο για φέτος περιστατικό ιλαρά (καθώς υπάρχει περίπτωση να υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες περιστατικά, αλλά να μην έχουν καταγραφεί, όπως αρκετές ακόμη παιδικές ασθένειες- ιώσεις), ενώ εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη πιθανό περιστατικό στις Σποράδες. Το περιστατικό που διαγνώστηκε από παιδίατρο στον Βόλο και το οποίο καταγράφηκε επίσημα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αφορά παιδάκι ηλικίας τριών ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμπολίτης γιατρός, διέγνωσε και ανέφερε στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίπτωση παιδιού που εμφάνισε συμπτώματα ιλαρά και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στους γονείς, καθώς αντιμετωπίζεται σαν όλες τις άλλες λοιμώδεις ιώσεις και «παιδικές» όπως χαρακτηρίζονται συνήθως ασθένειες, με τη διαφορά, ότι τα περιστατικά ιλαρά ανά τη χώρα ήταν ελάχιστα, ενώ πλέον θεωρούνται αρκετά. Οι γιατροί σημειώνουν, ότι τα περιστατικά αυξήθηκαν και είναι πλέον υπαρκτά και αυξημένα, λόγω του μη εμβολιασμού για πολλούς λόγους των παιδιών, ωστόσο δε χρειάζεται ανησυχία, αλλά… εμβολιασμός.
Σημειώνεται ότι μπορεί να έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά, που ωστόσο να μη δηλώθηκαν επίσημα όπως συμβαίνει με πολλές ακόμη ιώσεις κ.λ.π., καθώς και να μην έγινε καν διάγνωση από γιατρό, αν γονείς διαπίστωσαν μόνο ελαφρά συμπτώματα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε όταν ρωτήθηκε στο μεταξύ, από το magnesianews.gr ο συμπολίτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος, δεν χρειάζεται πανικός στους γονείς, αλλά επαγρύπνηση, συνεννόηση με τους γιατρούς και έλεγχος του εμβολιασμού των παιδιών. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Τα περιστατικά
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι από τις επιπλοκές.
Μέχρι τις 28/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.