Κατασκευαστές: Υπάρχει νέα ζήτηση για διαμερίσματα στο κέντρο του Βόλου

Στη θετική κατεύθυνση τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής, τόνισε ο πρόεδρος Τρ. Παπαγεωργίου

Στη θετική κατεύθυνση είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου αρχιτέκτονας μηχανικός, πρόεδρος των κατασκευαστών οικοδομών στη Μαγνησία και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Όπως εκτιμά, η αναστολή του ΦΠΑ επί τριετία, θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να ξεκινήσουν δειλά – δειλά να χτίζουν ξανά, καθώς υπάρχει ζήτηση για καινούργια, αλλά και για παλιά διαμερίσματα.
Όπως είπε στο «Ράδιο Ένα», η αναστολή επί τριετίας του ΦΠΑ ήταν κάτι που ζητούσαν οι κατασκευαστές και οι υποψήφιοι αγοραστές οικοδομών, καθώς ο 24% ΦΠΑ ήταν αντικίνητρο για αγορά ακινήτων, όπως και για να δώσει κάποιος το οικόπεδό του αντιπαροχή, για να οικοδομηθεί. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν κάποιος έδινε το οικόπεδό του για αντιπαροχή ή αγόραζε ένα ακίνητο για τα παιδιά ή τα εγγόνια του ή επενδυτικά, δεν θα επιβαρύνεται πλέον με ΦΠΑ 24% επί της τιμής πώλησης, αλλά μόνο με φόρο μεταβίβασης που είναι στο 3-4%, όπως ισχύει όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διαμερίσματα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η οικοδομική κρίση ξεκίνησε νωρίτερα από την οικονομική, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στον Βόλο, διαμερίσματα 12ετίας και άνω που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, να είναι λίγα και να υπολογίζονται σε περίπου 100.
Ο αρχιτέκτονας -κατασκευαστής, τόνισε ότι υπάρχει ήδη μια αυξητική τάση στον κλάδο των ανακατασκευών, με ενδιαφέρον για παλιά διαμερίσματα, για ιδιοκατοίκηση ή εκμετάλλευση, κυρίως στο κέντρο του Βόλου.
Όσον αφορά τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, είπε ότι συνήθως είναι κυρίως παλιά και ασυντήρητα κτίρια και προέβλεψε ότι τέτοια διαμερίσματα δεν πρόκειται να ενοικιαστούν ή θα ενοικιαστούν σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ο κόσμος ζητάει δυάρια και τριάρια, όχι σε καινούργια οικοδομή κατ’ ανάγκη, αλλά να είναι σε καλό βαθμό συντήρησης. Έπαψε η εποχή που κάποιος θα πάει να μείνει σε απλά ένα φρεσκοβαμμένο διαμέρισμα. Ενώ ανεβαίνουν οι προδιαγραφές της ζήτησης, δεν έχουν προλάβει να ανέβουν οι προδιαγραφές της προσφοράς», τόνισε.

Η εξοχική κατοικία

Για το θέμα της εξοχικής κατοικίας και συγκεκριμένα τις δεσμεύσεις που έφερε μια απόφαση του ΣτΕ για μια κατοικία ανά οικόπεδο, που έχει γενικευτεί από το Πολεοδομικό Γραφείο, ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει, διότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό μέσω του ΕΣΠΑ.
«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφορούν τις νέες οικοδομές και σίγουρα θα δώσουν ένα κίνητρο σ’ εμάς τους κατασκευαστές, να ξεκινήσουμε δειλά – δειλά, τις κατασκευές οικοδομών, διότι υπάρχει ζήτηση για καινούργια διαμερίσματα και για παλιά σαφώς, αλλά ο ΦΠΑ ήταν εμπόδιο. Επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου είναι μέτρα που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν αρκετά την οικοδομή», ανέφερε.

Υπάρχει αναστολή οικοδομικών
δραστηριοτήτων τα τελευταία δέκα χρόνια

Ο Τριαντ. Παπαγεωργίου είπε ότι εδώ και 10 χρόνια υπάρχει αναστολή των οικοδομικών δραστηριοτήτων των κατασκευαστικών εταιριών, λόγω της οικονομικής κρίσης και της φορολογικής αβεβαιότητας, στην οικοδομή, ενώ και ο ΦΠΑ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. «Η επιβολή του ΦΠΑ από το 2006 και μετά «φρέναρε» την οικοδομή», ανέφερε. Αναφορικά με τα κίνητρα που δίνονται σε επενδυτές από το εξωτερικό να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα (προγράμματα golden visa), ο κ. Παπαγεωργίου που είναι και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, ενώ κάποια στιγμή μπορεί να επεκταθεί και στην επαρχία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.