«Καταστατικό» μοχλό πίεσης εντός του ΔΝΤ αναζητά η κυβέρνηση για το χρέος

H κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα

Στους όρους που θα συνοδεύουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα υιοθετεί την περίφημη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» (Approval in Principle Procedure), δηλαδή θα προβλέπει την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, εστιάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Καθώς τόσο από τις επίσημες αναφορές του Eurogroup, όσο και από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις προκύπτει πως η συζήτηση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο θα εστιάσει στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και στα «πιθανά» μέτρα για το χρέος που «ενδεχομένως» να εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Άλλωστε και δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών μεταφέρουν απόψεις αξιωματούχων που εμπλέκονται στις συζητήσεις και οι οποίοι υποστηρίζουν πως όλα συνηγορούν πως η ευρωζώνη θα υιοθετήσει το «σχέδιο Λαγκάρντ», το οποίο προβλέπει πως το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα δεν θα χορηγήσει δάνειο μέχρι να ξεκαθαρίσει η ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το πότε θα υπάρξει μεγαλύτερη καθαρότητα για το χρέος, δεν έχει καθοριστεί και δεν θα καθοριστεί σίγουρα στο Eurogroup και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Ωστόσο, από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα υιοθετήσει τη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» η ελληνική κυβέρνηση έχει μερικώς το δικαίωμα να καθορίσει επιμέρους όρους της σχετικής διευθέτησης. Και ο πλέον σημαντικός από τους όρους αυτούς σχετίζεται με το χρόνο που η ευρωζώνη θα δεσμευθεί για την αποκρυστάλλωση των μέτρων για το χρέος. Αν και η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» έχει εφαρμοστεί έως σήμερα σε 19 περιπτώσεις χωρών μελών του ΔΝΤ στο παρελθόν, το εν λόγω πλαίσιο θα προσαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδος και θα υλοποιηθεί με την ανάλογη ευελιξία. Άλλωστε και οι 19 προηγηθείσες αυτές περιπτώσεις είχαν μοναδικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που αφορούσαν στις ιδιαιτερότητες εκάστης χώρας.
Ενδεικτικά υπήρχαν στη δεκαετία του 1980 περιπτώσεις που το ΔΝΤ έθετε διορίες για την ελάφρυνση χρέους ή τη διασφάλιση χρηματοδότησης σε προγράμματα χωρών που παρείχε «Έγκριση επί της Αρχής», αλλά και άλλες περιπτώσεις που δεν έθετε χρονικούς περιορισμούς. Στην παρούσα φάση το εάν το ΔΝΤ θα βάλει διορία στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία είναι κάτι για το οποίος πέφτει λόγος και στην Ελλάδα. Και από τη στιγμή που το ελληνικό πρόγραμμα φτάσει προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αναμένεται πως θα τεθεί αρμοδίως και το ζήτημα του «ορίζοντα» διάρκειας της «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής».

Εάν η ευρωζώνη δεν δεχθεί να δεσμευθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος την αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως ετοιμάζεται να «αποχαιρετήσει» το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που κάποιοι προεξοφλούν και υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να συμβεί μετά το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο τέλος φθινοπώρου του 2017. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα περιέπλεκε την κατάσταση, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις που ψήφισε στις 19 Μαΐου.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.