Καταστράφηκε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο στο Έλιος της Σκοπέλου

Στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο Δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης

Τις πληγές της μετρά ακόμη η Σκόπελος μετά τις καταστροφές, που υπέστη από την έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Σταμάτη Περίσση, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη τα 15 λεπτά της κακοκαιρίας ήταν αρκετά να προκαλέσουν πάρα πολλά προβλήματα, με κύριο αυτό της πλήρους καταστροφής του ηλεκτρικού δικτύου στην κοινότητα του Έλιος, αλλά και της καταστροφής του ελαιοκάρπου κατά 80%! Ο Δήμαρχος σήμερα θα συναντηθεί εκτάκτως με τον Υφυπουργό Εσωτερικών προκειμένου να τον ενημερώσει για όσα ζει αυτές τις ημέρες το νησί, ενώ ήδη ο Δήμος και η Πυροσβεστική έχουν ξεκινήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.

Σε κατάσταση έκτασης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Σκόπελος και θα γίνει το ίδιο και για τη Γλώσσα και για το Κλήμα, καθώς οι ζημιές είναι πολλές. Ο Δήμαρχος του νησιού τόνισε πως η κακοκαιρία των 15 λεπτών δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, σε αυτοκίνητα με σπασμένα παρμπρίζ, σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, φυσικά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, αλλά το μέγιστο πρόβλημα είναι αυτό με την πλήρη καταστροφή του ηλεκτρικού δικτύου στο Έλιος.
Παράλληλα, από την έντονη βροχή και τη θαλασσοταραχή προκλήθηκαν καθιζήσεις στο λιμάνι του Λουτρακίου, ενώ μικρές καταστροφές στο ηλεκτρικό δίκτυο υπάρχουν και στη Γλώσσα. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος σήμερα θα συναντηθεί εκτάκτως με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την περιφέρεια.
Παρά τα μεγάλα όμως προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο κ. Περίσσης τόνισε πως ο Δήμος και η Πυροσβεστική ήταν σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή και ξεκίνησαν αμέσως την αποκατάσταση των προβλημάτων, όπως στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
“Νομίζω πως θα υπάρχει λύση στα προβλήματά μας. Ήδη η Σκόπελος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις τεράστιες κατολισθήσεις που είχαμε. Επειδή το καιρικό αυτό φαινόμενο έπληξε τις περιοχές του Κλήματος και της Γλώσσας θα κηρυχθούν αυτές οι δύο περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε μπορούμε άμεσα να χρησιμοποιήσουμε μηχανήματα και να κάνουμε άμεσα αυτές τις δουλειές που πρέπει να γίνουν”, είπε ο Δήμαρχος Σκοπέλου.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κακοκαιρία είναι η καταστροφή του ελαιοκάρπου, που σύμφωνα με τον κ. Περίσση, σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού όπου δέχτηκαν το μεγαλύτερο κύμα κακοκαιρίας, η καταστροφή ανέρχεται στο 80%.
“Δεν το είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιο φαινόμενο. Ήταν πολύ έντονο και πολύ μικρό. Αν αυτό διαρκούσε όσο η βροχή του 2015 δεν θα είχε μείνει τίποτα”, σχολίασε τέλος ο Δήμαρχος για την ένταση του καιρικού φαινομένου, που έπληξε το νησί των Β. Σποράδων.

Τουρισμός- Οικονομία- Υποδομές- Συγκοινωνίες: Τα σχέδια της δημοτικής αρχής
Στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και της οικονομίας του εργάζεται η νέα δημοτική αρχή Σκοπέλου με τον Δήμαρχο να σημειώνει πως θα δώσει βάση στον τουρισμό, στις υποδομές αλλά και στην ενδο-συγκοινωνία με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, που μέχρι τώρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα και για τον τουρισμό, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ειδικότερα, επεσήμανε πως ήδη ο Δήμος σε συνεργασία με την Τουριστική Επιτροπή έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής, το οποίο προωθείται στο Υπουργείο Τουρισμού, ενώ θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα, σημείωσε πως έχει τεθεί σε διαβούλευση και η ίδρυση μίας εταιρείας για την τουριστική προβολή των νησιών και όλοι είναι σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή του, η οποία φυσικά θα ενισχύσει και την οικονομία.
“Έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής με καινούργιους τρόπους προσέλκυσης νέων αγορών και ιδιαίτερα μετά το χτύπημα που συνέβη μετά την πτώχευση της Thomas Cook. Αυτό είναι σημαντικό βήμα για μας και η οικονομία που είναι πολύ βασικό πράγματα μέσω του τουρισμού, να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα από αυτή την υπόθεση”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Περίσσης.
Στο θέμα των συγκοινωνιών, ο Δήμαρχος έχει έρθει σε επαφή με εταιρεία η οποία προτίθεται να ενεργοποιήσει την ενδο-συγκοινωνία βάζοντας στην γραμμή των Β. Σποράδων το καλοκαίρι, ένα νέο ταχύπλοο, 160 θέσεων , όπου θα μπορεί να κάνει τα δρομολόγια από το αεροδρόμιο στη Σκιάθου, στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Παράλληλα, ο Δήμος Αλοννήσου έχει προτείνει στην ΟΧΕ, την αγορά ενός πλοίου.
Στο μεταξύ, ο Δήμος ολοκλήρωσε και κατέθεσε την πρότασή του στην ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) ύψους 45 εκ. ευρώ και ευελπιστεί στην έγκριση πολλών έργων, καθώς οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένη φάση.
Το τομέας που “πονάει” όμως το Δήμο Σκοπέλου είναι η στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας. ” Δεν έχουμε συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του παραμικρού έργου. Σήμερα και για έργο 1 ευρώ, πρέπει να γίνει δημοπρασία. Ζητάμε -έχει κατατεθεί αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών και το ίδιο θα γίνει και στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ- να δοθεί μία νομοθετική λύση, έτσι ώστε οι ειδικοί συνεργάτες, που προσλαμβάνουμε εμείς εάν είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κτλ να μπορούν να έχουν δικαίωμα να συμβάλουν στην τεχνική υπηρεσία, δηλαδή δικαίωμα υπογραφών”, είπε ο κ. Περίσσης και συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία άτομα στην Τεχνική Υπηρεσία κι ένας ειδικός συνεργάτης μηχανικός, ενώ θα μπορούσε να πάρει ακόμη και να στελεχωθεί πλήρως η εν λόγω Υπηρεσία.
“Υπάρχουν νομικές δυσκολίες γι’ αυτό , γιατί είναι μετακλητοί για 4 χρόνια, όμως για έργα τα οποία είναι να εκτελεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να βάζουν την υπογραφή τους, γιατί είναι επιστήμονες με τα πτυχία τους”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.