Κίνδυνος απώλειας … έξι επιδομάτων λόγω αύξησης της αξίας των ακινήτων!

Ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα «Επιδόματα των φτωχών»

Κώδωνα κινδύνου για πιθανή απώλεια έξι επιδομάτων των φτωχών, όπως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κοινωνικό τιμολόγιο, μείωση ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας, επιδόματα θέρμανσης και στέγασης, έκρουσε ο Αλέξης Μητρόπουλος εργατολόγος και εκπρόσωπος της ΕΝΥΠΕΚΚ, λόγω της αύξησης της αξίας των ακινήτων και μη αναπροσαρμογής των ορίων αξίας ακίνητης περιουσίας, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Ο καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι η κυβέρνηση από 1η Ιανουαρίου 2022 αύξησε τις αντικειμενικές αξίες και έστειλε τις οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά τα αρκετά από τα 24 εργατοκοινωνικά επιδόματα στην πατρίδα μας, συναρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ κυρίως έξι, επηρεάζονται από το ύψος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει αυτός που είναι δικαιούχος για παράδειγμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που ήδη το έχουν χάσει κάποιοι ή την αλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% για όσους έχουν μικρή περιουσία μέχρι 85.000 € ή το κοινωνικό τιμολόγιο, που για να ενταχθεί κάποιος, πρέπει να έχει συγκεκριμένης αξίας ακίνητη περιουσία.

«Η κυβέρνηση όφειλε να αναπροσαρμόσει
και τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας»

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο η κυβέρνηση όφειλε – και αυτό έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις – με την αναπροσαρμογή των τιμών ζωνών και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, να αναπροσαρμόσει και τα όρια της αξίας της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων των έξι αυτών επιδομάτων των φτωχών.
Πρόκειται για το επίδομα θέρμανσης, η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για δικαιούχους μικρής ακίνητης περιουσίας, η φοροαπαλλαγή της πρώτης κατοικίας για συμπολίτες με μικρή ακίνητη περιουσία, το κοινωνικό τιμολόγιο, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης, εξήγησε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, η κυβέρνηση είχε πει ότι είχε συσταθεί ad hoc μια επιτροπή για να δει τα παραπάνω ζητήματα, αλλά η επιτροπή δεν έχει βγάλει ακόμη πόρισμα, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει, συνεχίζουν να ισχύουν οι παλιές μικρότερες αντικειμενικές αξίες και πολλοί δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων με πρώτα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ έπονται τα άλλα, κάποιοι πολίτες τα έχασαν και κινδυνεύουν να το χάσουν περίπου 300.000 από τα 1.200.000 δικαιούχων προνοιακών ή κοινωνικών επιδομάτων που συναρτώνται, εξαρτώνται και καταβάλλονται, σε σχέση με τη ρήτρα της αξίας της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου του επιδόματος.
“Η κυβέρνηση για έκτο μήνα δεν αναπροσάρμοσε τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα φτωχοί συνάνθρωποί μας χάνουν τα επιδόματα και πολλοί να κινδυνεύουν”. επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Αυξήσεις συντάξεων από το 2023, αλλά όχι για όλους…

Για το θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις, από τις αρχές του 2023 ο κ. Μητρόπουλος, τόνισε ότι στη χώρα μας, έχουμε τις πιο μικρές συντάξεις στην Ευρωζώνη και τους πιο γερασμένους συνταξιούχους (92% είναι πάνω από τα 60 έτη και μόνο το 8% είναι χήρες και ορφανά).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον Δεκέμβριο, με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2023, η κυβέρνηση, σύμφωνα με ισχύοντα νόμο, υποχρεούται να αυξήσεις όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις, που η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει στο 5-6% που θα είναι το ύψος του ετήσιου μέσου πληθωρισμού το 2022.
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι όλες οι συντάξεις των συνταξιούχων και των κληρονόμων, αν κάποιοι, εν των μεταξύ απεβίωσαν, θα αυξηθούν κατά 5-6%.
“Με κακό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσων η σύνταξη έχει επανυπολογιστεί και έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν αυξήσεις, αλλά η αύξηση που θα έπαιρναν θα μηδενίσει ή θα συμψηφίσει την προσωπική διαφορά, για να πάρουν αύξηση τα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο καθηγητής, που συμπέρανε ότι κάποιοι θα είναι οι χαμένοι του μέτρου που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.