«Κλαίει» η αγορά του Βόλου…

Στ. Στεφάνου: «Το 50% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά-Μισές οι θέσεις εργασίας»

Μία δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ειδικότερα στην εστίαση περιέγραψε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβίωση επιχειρηματιών και καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή το 50% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά από τις 13 Μαρτίου, με τον κο Στεφάνου να αναφέρει ότι είτε πρόκειται για εσωτερικούς χώρους ή απλά δεν είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αφού τα έξοδα έτρεχαν από τότε και δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν πολλοί χρήματα.
«Κάποιοι που πήγαν ν’ ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου πιθανότατα δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν λόγω χαμηλής κατανάλωσης. Έτσι περιμένουν τον Οκτώβριο χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει με τον κορωνοϊό, και μέτρα δεν υπάρχουν πέρα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και εκεί το 90% των ενδιαφερόμενων αποκλείστηκε και έμειναν μόνο με τη μείωση ενοικίου και τα 800 ευρώ που είχαν πάρει αρχικά και δεν έφταναν για τα πάγια έξοδα» ανέφερε.

«Χρειάζεται σχέδιο για τη βιωσιμότητα»

Επιμένοντας ότι χρειάζεται σχέδιο για τη βιωσιμότητα όλων των συναφών κλάδων, ο κ. Στεφάνου συμπλήρωσε ότι ο τζίρος στις λειτουργούσες επιχειρήσεις είναι πεσμένος κατά 70% ενώ και το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 50%! Μάλιστα σημείωσε ότι κάποια καταστήματα σκέφτονται να κλείσουν αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους όπως προβλέπεται, ή με τις αποστάσεις ασφαλείας που έχει ορίσει η Πολιτεία. «Προχωρούμε προς τον Σεπτέμβριο χωρίς σχέδιο επιβίωσης. Η εστίαση είναι ένας τεράστιος τζίρος σε επίπεδο 12μηνου, που για φέτος έχει χαθεί. Αν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον τζίρο την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να διατηρήσουμε τους κλάδους ζωντανούς. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται μεταξύ τους έμμεσα ή άμεσα. Έτσι όπως είναι τα πράγματα έπρεπε να γίνει lockdown… τότε κλείσαμε με μία εντολή αλλά δεν έκλεισαν και οι υποχρεώσεις» σημείωσε.
Μάλιστα, κάλεσε και τους ειδικούς επιστήμονες να θέσουν αυτούς τους προβληματισμούς και από την πλευρά τους υπόψη της κυβέρνησης. «Οι επιστήμονες προτείνουν μέτρα αλλά μήπως πρέπει να πιέσουν και την κυβέρνηση να υπάρξει και κάποιο σχέδιο επιβίωσης και να υπάρχει ο σχετικός συντονισμός; Υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό αλλά θα πρέπει να μείνουμε ζωντανοί για να επιβιώσει και η οικονομία» τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.