«Κλειδί» το εμβόλιο της Οξφόρδης για επαρκείς δόσεις εμβολιασμού

«Η παραλλαγή «Δέλτα Plus», έχει μελετηθεί σε 46 διαφορετικές χώρες και κανονικά θα έπρεπε και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα»
Ανέφερε στο «Ράδιο –Ένα» και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο Κ. Τριανταφυλλίδης καθηγητής Γενετικής του Α.Π.Θ.

«Κλειδί» θεωρείται η αίτηση που υπέβαλε στην Ε.Ε.η εταιρία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να της χορηγηθεί άδεια χρήσης του εμβολίου, ώστε να «πέσουν» πιο πολλά εμβόλια στην αγορά και να καταφέρουμε στην Ελλάδα μέχρι το Πάσχα να εμβολιαστεί ποσοστό 60-70% του πληθυσμού για να πάμε στη στρατηγική της αγέλης και το καλοκαίρι να είναι καλύτερο.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα του «Σχεδίου ΧΑΜ».
Όπως τόνισε, εκτός από τον καιρό αυτών των ημερών, που ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού, καταγράφηκε ότι το πιο μεταδοτικό στέλεχος της Αγγλίας, διαπιστώθηκε σε οκτώ κρούσματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κορωνοϊός μεταδίδεται καλύτερα σε θερμοκρασίες περίπου 10 β. Κελσίου και έλλειψη ηλιοφάνειας, συνθήκες που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες στη χώρα, αλλά και θερμοκρασίες γύρω στους 20 β. όπως στα σπίτια μας που είναι ξηρό το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες, να έχουμε έξαρση όλων των αναπνευστικών ιώσεων, όπως της γρίπης και του κορωνοϊού.

«Μεγάλη ασφάλεια με λίγες μόνο παρενέργειες»

Αναφερόμενος στα δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού που εγκρίθηκαν από την ΕΕ της Pfizer και της Moderna, ανέφερε ότι θεωρητικά έχουν αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%, ενώ προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια με λίγες μόνο παρενέργειες, μόνο σε άτομα που έχουν αναφυλαξία σε συστατικό των εμβολίων.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι αν δινόταν η έγκριση στα δύο μόνο αυτά εμβόλια, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αλλά ευτυχώς, πριν από δύο ημέρες η εταιρία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπέβαλε αίτηση στην ΕΕ για να της χορηγηθεί άδεια χρήσης του εμβολίου.
«Εάν αυτό γίνει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, τότε θα υπάρχει επάρκεια, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της που είναι τον Μάρτιο και Απρίλιο να εμβολιάσει περίπου 2 εκατομμύρια κόσμο, οπότε αυτό σημαίνει , ότι κάπου στο Πάσχα στις 2 Μαΐου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε ένα ποσοστό Ελλήνων της τάξης του 60-70% και να φτάσουμε στη στρατηγική της αγέλης, το καλοκαίρι να είναι πολύ καλύτερο και να γυρίσουμε σε πιο ευνοϊκές συνθήκες», επισήμανε ο καθηγητής.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι χάρη και στη νέα αίτηση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα πράγματα θεωρητικά θα πάνε καλύτερα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι θα γίνουν άλλες δύο αιτήσεις εμβολίων, αλλά θα καθυστερήσουν ακόμη, αν και με τα τρία εμβόλια θα υπάρχουν επαρκείς δόσεις να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού και τα πράγματα να πάνε σχετικά καλύτερα.

Καλύπτονται οι μεταλλάξεις

Ο καθηγητής Γενετικής επέστησε την προσοχή για τη μετάδοση και στη χώρα μας της μετάλλαξης που έχει εμφανιστεί στην Αγγλία και τόνισε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι υπεύθυνο για την εισαγωγή σε νοσοκομεία πολλαπλάσιων ανθρώπων, κάτι που είχε αποτέλεσμα να μην αντέξει το Αγγλικό σύστημα υγείας, που είναι ένα από τα καλύτερα, από την επέλαση του νέου στελέχους.
«Καλό θα είναι να έχουμε υπομονή τουλάχιστον άλλους 2-3 μήνες, ώστε να περάσει η πανδημία.
Όσον αφορά στην κάλυψη από το εμβόλιο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της καλύπτει τις οκτώ μεταλλάξεις του στελέχους, ενώ έρευνα σε επιστημονικό περιοδικό αποκάλυψε ότι και το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του στελέχους.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι στην περίπτωση που εμφανιστεί μετάλλαξη του ιού που δεν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, θα μπορούσε σε 3-4 εβδομάδες να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο που θα την αντιμετώπιζε. Όπως είπε, η νέα τεχνολογία είναι τόσο γρήγορη που μπορεί να αντιμετωπίσει και την πιθανή περίπτωση δημιουργίας εντός στελέχους που θα είναι ανθεκτικό στα εμβόλια που ήδη υπάρχουν.

Ανοσία και εμβολιασμός

Από τα νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει, διαπιστώνεται ότι όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, έχουν ανοσία τουλάχιστον οκτώ μήνες και δεν χρειάζεται να εμβολίζονται δύο φορές τον χρόνο, επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι όσοι έχουν αναρρώσει, αποκτούν μια μνήμη στα κύτταρα, ώστε αν κάποιος μολυνθεί με το ίδιο στέλεχος, το αναγνωρίζουν αμέσως και το καταπολεμούν, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η ανοσία μπορεί να κρατήσει περισσότερο του ενός έτους.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι άτομα που έχουν μολυνθεί και έχουν αναρρώσει από τον ιό, θα έχουν σίγουρα ανοσία περίπου για έναν χρόνο, αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν χρειάζεται να είναι σε προτεραιότητα για να εμβολιαστούν, όταν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν, καλό θα είναι να κάνουν έναν τεστ αντισωμάτων και με βάση τα αποτελέσματα να ρωτήσουν τον γιατρό τους πότε θα πρέπει να εμβολιαστούν», επισήμανε ο καθηγητής Γενετικής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.