Κλείνουν τα εργαστήρια από σήμερα οι ιδιώτες γιατροί λόγω του clawback

Πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για επτά μήνες τον χρόνο τόνισε ο Φ. Χατζηδημητρίου!

Κλείνουν τα εργαστήριά τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Βιοπαθολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικοί Ιατροί και Κυτταρολόγοι) σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο για rapid test, τη Δευτέρα και την Τρίτη και οι οποίοι θα ανοίξουν ξανά την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, για εξετάσεις, με βασικό λόγο της κινητοποίησης το clawback ή επανάκτηση, που είναι μια ειδική συμβατική ρήτρα που συνήθως περιλαμβάνεται στις συμβάσεις απασχόλησης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών… Οι γιατροί και τα ιδιωτικά εργαστήρια, επειδή ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥ είναι συγκεκριμένος, αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για επτά μήνες τον χρόνο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι γιατροί να είναι χρεωμένοι στο κράτος.
Ο Φώτης Χατζηδημητρίου, μικροβιολόγος στον Αλμυρό μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι σε επίπεδο Μαγνησίας, θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, καθώς συμμετέχουν 35 από τα 40 εργαστήρια.
“Λέμε ότι όταν θέλουμε να επιβάλουμε έναν φόρο και μία καινούργια τακτική για να παίρνουμε από τον κόσμο χρήματα, μιας και το κράτος μας είναι φτωχό, θεσπίζουμε με έναν αγγλικό όρο, το clawback, που είναι η τελική επιστροφή. Από το 2013 μας επέβαλαν αυτό το clawback, που σε απλή μετάφραση σημαίνει “υφαρπαγή” και σε απλά Ελληνικά “κλέψιμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι μικροβιολόγοι δουλεύουν με τιμές του 1991»
Ο μικροβιολόγος εξήγησε ότι το 2012, έρχεται ο ΕΟΠΥΥ μετά την μνημονιακή κρίση της χώρας μας και λέει καταργούνται όλα τα υπόλοιπα ταμεία, μια πολύ σωστή κίνηση και όλα μπαίνουν μέσα στον ΕΟΠΥΥ. Υπογράφεται σύμβαση με τους ιδιώτες με τη συνέχεια της σύμβασης σε επίπεδο κρατικού τιμολογίου του 1991.
Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι οι μικροβιολόγοι δουλεύουν με τιμές του 1991 και έφερε ως παράδειγμα την εξέταση ζαχάρου που έκανε τότε 770 δρχ. (2,26 €). Μέχρι το 2015 δούλευαν σ’ αυτή την τιμή. Επειδή όμως τα μέτρα του clawback δεν απέδωσαν το 2013-14-15 έρχεται εκεί τότε κυβέρνηση και λέει καινούργιο μέτρο υποκοστολόγηση των εξετάσεων, δηλαδή η εξέταση ζάχαρου πληρώνεται με 1,20 € μικτά. Έρχεται τώρα η συνέχεια του clawback και λέει αφού στο 1,20 κοστολόγιο πηγαίνει στο 50% και πάμε στα 0,69 €.
Ο μικροβιολόγος ανέφερε ότι λόγω Covid και επειδή τα Νοσοκομεία ασχολούνται αποκλειστικά με την πανδημία, οι εξετάσεις που πήγαιναν να κάνουν οι πολίτες χωρίς συμμετοχή γίνονται πλέον σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

«Οι ιδιώτες καλούνται να πληρώσουν
13,5 εκ. € από την τσέπη τους!»

“Τον Ιούνιο, το κράτος έδωσε 30 εκ. €, οι συνολικές εξετάσεις κόστισαν 43,5 εκ. € και οι ιδιώτες καλούνται να πληρώσουν 13,5 εκ. € από την τσέπη τους. Οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ μας έχουν τυλίξει όμορφα σε μία κόλλα χαρτί, κάνει σύμβαση με έναν ιδιώτη για να προσφέρει τις υπηρεσίες τους, αλλά όταν φτάσουμε στο δια ταύτα, δεν πληρώνει για τις υπηρεσίες, αλλά με τις υποτιμολογήσεις πληρώνει το ⅓ των χρημάτων, τη στιγμή που τα μηχανήματα, τα αναλώσιμα και τα αντιδραστήρια ακριβαίνουν κάθε χρόνο και οι εξετάσεις μειώνονται”, επισήμανε.
Ο γιατρός είπε ότι μέχρι την εποχή προ Covid τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ έφταναν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα ήταν υποχρεωμένα για τρεις μήνες να εκτελούν δωρεάν εξετάσεις. Τώρα, επειδή αυξήθηκε κατά πολύ ο τζίρος των εξετάσεων, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ φτάνει μέχρι τέλος Μαΐου “και μας έχει φορτώσει επτά μήνες τον χρόνο να κάνουμε δωρεάν εξετάσεις και να τις πληρώνουμε ουσιαστικά εμείς. Πλέον, δεν μπορούμε να φύγουμε από τον ΕΟΠΥΥ γιατί χρωστάμε στο κράτος”…
Ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε ότι πίσω απ’ αυτή την πρακτική σχεδιάζεται να κλείσουν τα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια και να αναλάβουν οι πολυεθνικές, κάτι που άργησε να καταλάβει η πλειοψηφία των μικροβιολόγων, που πρέπει να κάνουν συγχωνεύσεις για να επιβιώσουν και να μην κλείσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.