Κλείνουν την εφημερίδα «Μαγνησία»

Άρθρο του Αρχιμήδη- Δημήτρη Καρεκλίδη

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα εκφράσει την άποψη ότι στο Βόλο έχουμε μια ιδιότυπη χούντα. Ένα καθεστώς το οποίο εγκαθιδρύθηκε στην πόλη, εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση και την απέχθεια σε κάποιες περιπτώσεις των πολιτών για τους πολιτικούς και ανέδειξε έναν άνθρωπο της νύχτας στο κορυφαίο αξίωμα, αυτό το Δημάρχου. Αυτό το σύστημα διευρύνθηκε και υιοθέτησε εργολάβους δημοσίων έργων που έπαιρναν σωρηδόν απευθείας αναθέσεις για μικροέργα, επιχειρηματίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν με τον Δήμο και έπαιρναν και αυτοί δουλειές και δημοσιογράφους και ΜΜΕ τα οποία εμφανίστηκαν πρόθυμα να υπηρετήσουν το νέο «Μεσσία». Το σύστημα αυτό εκτράφηκε από μπόλικο δημοτικό χρήμα. Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης η Δημοτική Αρχή Μπέου απέφυγε να απαντήσει για τον αριθμό και τα ποσά που έχουν δοθεί με απευθείας αναθέσεις. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό αποτελέσει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας ή από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Ο διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο περιορίστηκε με ευθύνη του προέδρου Γ.Μουλά. Στη θέση του διαλόγου είδαμε ύβρεις, συκοφαντίες και επαναλαμβανόμενες προσωπικές επιθέσεις προκειμένου να αποσιωπηθεί η διαφορετική άποψη. Είδαμε δημοτικούς συμβούλους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατέψουν την αξιοπρέπειά τους από την χυδαιότητα του δημάρχου. Πράγματα πρωτοφανή στην ιστορία της πόλης που στιγμάτισαν τη λειτουργία του κορυφαίου θεσμικού της οργάνου για πάντα.

Αντίστοιχη εικόνα και στο επίπεδο των ΜΜΕ, η πλειοψηφία των οποίων χαϊδεύει τη Δημοτική Αρχή. Ίχνος κριτικής δεν έχει ασκηθεί από Μέσα τα οποία σε άλλες εποχές «ξέσκιζαν» τους δημάρχους για «ψύλλου πήδημα», ενώ τώρα κάθονται σούζα μπροστά στον μεγάλο ηγέτη. Η απίστευτη αυτή μονομέρεια στην ενημέρωση δεν είναι τυχαία. Η οικονομική κρίση έπληξε τα οικονομικά των Μέσων και τα «ψίχουλα» μου μοιράζει η Δημοτική Αρχή Μπέου μοιάζουν σαν μάννα. Δικαιολογημένα. Δεν διεκδικώ την απόλυτη αντικειμενικότητα, αλλά δεν δέχομαι και την απόλυτη ταπείνωση από οποιονδήποτε μοιράζει χιλιάρικα εξασφαλίζοντας απόλυτη αμνηστία σε ότι ακραίο και αν κάνει ως πολιτικό πρόσωπο. Εδώ στο Βόλο έχει χαθεί προ πολλού η ισορροπία. Είναι εμφανές αυτό ακόμη και στους μη μυημένους που παρακολουθούν τα γεγονότα εκ το μακρόθεν.

Ακόμη όμως και η παραμικρή κριτική, που γίνεται από μέρους μας, φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν να εξαλειφθεί, διότι χαλάει τη γενικότερη εικόνα η οποία πρέπει να είναι ομοιόμορφη. Ομοιόμορφη ενημέρωση για να δημιουργούμε στους πολίτες την αίσθηση της ικανοποίησης με όσα τους δίνουμε και κανείς δεν πρέπει να «μουτζουρώνει» τις όμορφες εικόνες που τους μεταδίδουμε.

Η «Μαγνησία» μέχρι σήμερα έκανε κριτική σε όσους ασκούν πολιτική και διαχειρίζονται τις τύχες αυτής της χώρας. Πιο έντονη κριτική όμως ασκήσουμε και συνεχίζουμε να ασκούμε στον Δήμο Βόλου και το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος μη έχοντας συνηθίσει να του χαλάνε χατίρι θέλησε να μας εξαφανίσει. Δυστυχώς όμως για εκείνον υπάρχουμε ακόμη καθώς δεν υποκύψαμε στον οικονομικό στραγγαλισμό που επιχείρησε μέσω του αποκλεισμού μας από τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον Τύπο του Δήμου Βόλου και των Νομικών του Προσώπων. Δεν υποκύψαμε στον εκφοβισμό που άσκησε με τις ύβρεις και τις συκοφαντίες. Δεν υποκύψαμε στις αμέτρητες μηνύσεις και αγωγές που κατέθεσε εναντίον μας. Αντιθέτως προσφύγαμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία μας έχει δικαιώσει ξανά και ξανά. Παλέψαμε για το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα αλλά και την αληθινή προσωπικότητα του δημάρχου για τον οποίο χιλιάδες έλληνες ανά την ελληνική επικράτεια μας μέμφονται εκφράζοντας την απορία τους για το πώς κατέληξε να βγει αλλά και να ξαναβγεί δήμαρχος.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και καθώς βαδίζουμε σε δύσκολους δρόμους λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, έρχεται ένα συμβάν να μας προβληματίσει για το που είναι διατεθειμένοι κάποιοι να φθάσουν για να «τελειώσουν» μαζί μας και να περιορίσουν την απήχησή μας στην κοινωνία του Βόλου. Εντελώς αναίτια πριν από δεκαπέντε ημέρες, ο εκδότης της εφημερίδας «Θεσσαλία» κ. Βασίλης Δανός, επικαλούμενος αθέμιτη κατά τον ίδιο πρακτική να έχουμε χαμηλότερη τιμή πώλησης απ΄ότι η δική του εφημερίδα, μου ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας μας που αφορούσε στην εκτύπωση της «Μαγνησίας» στο πιεστήριο της εταιρίας του. Ο κ. Δανός κατέστησε τη «Μαγνησία» ανταγωνίστρια μιας ιστορικής εφημερίδας 120 ετών όπως η «Θεσσαλία», καθώς με την ύλη της και με την τιμή των 50 λεπτών του ευρώ στο περίπτερο μπορούσε να ανταγωνιστεί την «Θεσσαλία» η οποία κατέγραφε απώλεια φύλλων εξαιτίας της. Όσο και αν με τιμά ως εκδότη αυτή η διαπίστωση, απέχει μακράν από την πραγματικότητα. Ενεργώντας εντελώς αντιδημοκρατικά και με φασιστικό θα έλεγα τρόπο επέβαλε «ξαφνικό θάνατο» σε μια τοπική εφημερίδα, την ώρα στο σύνολό του ο Τύπος περνά κρίσιμες στιγμές. Δικαίωμά του είναι και κρίνεται γι’ αυτό. Τόσο για την ουσία όσο και για την πρόφασή του να δώσει τέλος σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία τεσσάρων ετών.

Από σήμερα η εφημερίδα «Μαγνησία» είναι προς αναζήτηση τυπογραφείου προκειμένου να συνεχίσει να κυκλοφορεί. Το αν και που θα τυπωθεί θα κριθεί εντός της ημέρας, ωστόσο τα γεγονότα αυτά που σας περιγράφω θα καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία της. Δυστυχώς η «Μαγνησία» ενοχλεί και το τελευταίο διάστημα ενόχλησε έντονα έναν φίλο του κ. Δανού και πρώην εκδότη της «Θεσσαλίας», τον σημερινό Γ.Γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη και άμεσο συνεργάτη του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου . Ο πρώτος έχει εκδηλώσει ανοιχτά την επιθυμία του να κλείσει τη «Μαγνησία» και ο δεύτερος το έχει υπαινιχθεί. Μόλις χθες ο κ. Μπέος δήλωσε για πολλοστή φορά ότι «η ντροπή που αποτελεί η οικογένεια Καρεκλίδη για τη δημοσιογραφία του Βόλου θα φθάσει στο τέλος της». Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι!

Το σημερινό μας πρωτοσέλιδο είναι ένα «καμπανάκι» προς τους δημοκρατικούς πολίτες του Βόλου οι οποίοι αν δεν έχουν καταλάβει ήδη, σίγουρα διαισθάνονται τους κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης στην πόλη μας και ιδίως με αφορμή το κλείσιμο ενός Μέσου Ενημέρωσης. Ένα μέσο το οποίο ήταν πάντοτε ανοιχτό στην αντίθετη άποψη αλλά ενάντια στην χυδαιότητα, τις ύβρεις και την πολιτική αμιγώς με όρους επικοινωνίας.
Να είναι σίγουροι όμως ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου η «Μαγνησία» να συνεχίσει να εκδίδεται καθημερινά και να αποκαλύπτει όσα κάποιοι δεν θέλουν να μάθετε. Μαζί με το «αδερφάκι» της το οποίο έφθασε πρόσφατα τις 500.000 μοναδικούς επισκέπτες και το Ράδιο ένα που συμπλήρωσε φέτος μια διαδρομή 31 ετών.
Καλό θα είναι να καταλάβουν ορισμένοι ότι το πρόβλημά τους δεν είναι η εφημερίδα «Μαγνησία». Το πρόβλημά τους είναι ότι έχουμε κρίση και γνώση και αποκαλύπτουμε τις πομπές τους και αυτό δεν θα σταματήσει να γίνεται με αφού η τεχνολογία μας δίνει άπειρες δυνατότητες γι’ αυτό.

Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα έρχονται…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.