Κόκκινο… αλαλούμ με το «βαθύ κόκκινο» στον Βόλο!

Με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις, υπήρξε δυσκολία ερμηνείας των μέτρων

Νέες περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών και ο δήμος Βόλου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα ενεργά κρούσματα στην πόλη έχουν αυξηθεί στα 338 από 215 που ήταν στις 5 Απριλίου και έχουμε μια αύξηση της τάξης του 57,21 %.

Στο μεταξύ, καμία επίπτωση δεν θα έχει στο λιανεμπόριο το «βαθύ κόκκινο» στο οποίο μπήκε από χθες ο Βόλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολο Οντόπουλο. Ωστόσο ένα … «κόκκινο… αλαλούμ», προκλήθηκε και στην πόλη μας όπως σε πολλές ακόμη πόλεις, με αφορμή το «βαθύ κόκκινο», καθώς οι νέες ανακοινώσεις, επέφεραν δυσκολία ερμηνείας των μέτρων, ενώ πολλά ήταν τα ερωτήματα που γίνονταν μέχρι αργά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Ακόμη και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρχαν οι σχετικές διευκρινήσεις.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εμπόρων, που αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας  Νίκου Χαρδαλιά, ο Δήμος Βόλου εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένο κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 22865/12.04.2021 που είναι σε ισχύ, ΔΕΝ αλλάζει κάτι ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν με τη διαδικασία του Click Inside και Click Away.

Οι αλλαγές που επιφέρει η ένταξη της περιοχής μας στο βαθύ κόκκινο ΔΕΝ αφορούν τα μέλη μας και είναι οι κάτωθι:
Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop).

Αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, εξαιρούμενων των φαρμακείων και των super market, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

“Είμαστε σε αναμονή της νέας ΚΥΑ η οποία μόλις εκδοθεί θα αποσταλεί στα email των μελών μας.

Συνάδελφοι, είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα και οι επιχειρήσεις μας να κάνουν τα αδύνατα – δυνατά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η υπερκινητικότητα και οι ουρές αναμονής και να μην δοθεί καμία ευκαιρία σε κανέναν να εισηγηθεί και πάλι το κλείσιμο του λιανεμπορίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι ίσχυε σε άλλες περιοχές

Πάντως η κατάσταση ήταν γενικά συγκεχυμένη, καθώς σε άλλες περιοχές που στο παρελθόν βρέθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» ήταν υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είχε ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Επίσης, επιτρεπόταν η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων. Παράλληλα, επιτρεπόταν η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Τέλος, απαγορευόταν η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Πιθανόν, αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν στον Βόλο

Με την όποια επιφύλαξη των αλλαγών που μπορεί να επέρχονταν από τυχόν άλλες αποφάσεις ή άλλες ερμηνείες ή άλλες ΚΥΑ, στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» ή αλλιώς στο «βαθύ κόκκινο» προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Μετακίνηση μέσω SMS στο 13033 για τους έξι γνωστούς λόγους.

Ανοιχτά τα Λύκεια με self test – Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων και γυμνασίων.

Λειτουργία λιανεμπορίου πλην εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού στο 13032 ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πώληση εκτός καταστήματος μέσω click away εντός καταστήματος με click in shop. Επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Ανοίγουν οι σχολές οδηγών από Δευτέρα 19 Απριλίου στις οποίες θα ισχύουν οι εξής όροι:

  • Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
  • θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
  • διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, στο δημόσιο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Ανοικτά παραμένουν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης και μετάβαση κατόπιν ραντεβού.

Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα με SMS και κωδικό 6 στο 13033 με αυτοκίνητο μέχρι τρία άτομα ή μια οικογένεια και άθληση σε υπαίθριο χώρο.

Λειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, με χρήση sms 6 και χωρίς χρήση οχήματος.

Λειτουργία των δημοσίων πάρκων με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, με sms και χωρίς χρήση οχήματος.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία, είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο Δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6, προσεγγίζοντας δηλαδή πεζοί ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα, στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, ήτοι το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.