Κολιοπούλου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Δραματική η κατάσταση στην παραγωγική διαδικασία»

Περιμένοντας το τέλος της κρίσης για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα

Για μία δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παραγωγική διαδικασία και η βιομηχανία έκανε λόγο η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Ελένη Κολιοπούλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, σημειώνοντας ότι οι απώλειες είναι μεγάλες και παραμένει το ερώτημα ποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν ν’ αντέξουν.

«Καμία επιχείρηση δεν παίρνει την απόφαση της αναστολής λειτουργίας ελαφρά τη καρδία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τζίρο και έσοδα και αναστατώνεται η συνέχειά της και αυτοί που έχουν κάνει ή σκέφτονται να κάνουν μία τέτοια κίνηση, προβληματίζονται πάρα πολύ. Οι εξαγωγές έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ άσχημα, όπως και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Έχουμε παραγωγικές επιχειρήσεις χωρίς πελάτες. Όταν οι απώλειες είναι τέτοιες που δεν δικαιολογούν τη συνέχεια λειτουργίας της επιχείρησης παίρνονται αυτές οι δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κολιοπούλου.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα πάντα εξαρτώνται πόσο θα κρατήσει αυτό, κάτι που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη. Τονίζοντας ότι η κατάσταση θα τερματιστεί σταδιακά σ’ όλον τον πλανήτη, καθώς ανέφερε ότι ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, συμπλήρωσε πως  τα νούμερα έχουν δείξει περίτρανα ότι οι χώρες που έχουν ισχυρή παραγωγή βγαίνουν πιο εύκολα από την κρίση. «Στην Ελλάδα έχουμε μια πιο ρηχή οικονομία και το πληρώσαμε αυτό σκληρά από το 2008. Αυτό που θα βοηθούσε είναι να φροντίσει η χώρα την παραγωγή της και να δούμε το παραγωγικό μοντέλο. Η μεγαλύτερη παραγωγική βάση κάνει τη χώρα πιο σταθερή. Είναι ένα γερό καμπανάκι μετά την κρίση του 2010» σχολίασε σχετικά.

Η  πρόεδρος του Συνδέσμου στάθηκε ιδιαίτερα στον Τουρισμό, επιβεβαιώνοντας και αυτή ότι έχει  ν’ αντιμετωπίσει μία μεγάλη πληγή, αφού εξαρτάται από τους ξένους επισκέπτες, κάτι που επηρεάζει το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας, για να συμπληρώσει ότι ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να ενταχθούν περισσότεροι ΚΑΔ στα μέτρα καθώς υπάρχουν τομείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αν και δεν το έχει υπολογίσει κανείς. Για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τη στιγμή που είναι κλειστά τα καταστήματα εστίασης αλλά και άλλες επιχειρήσεις που παράγουν ακόμη και βίδες!

Τέλος, για τα μέτρα που λαμβάνονται ανέφερε ότι δεν μπορούν να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και για υγειονομικούς λόγους, για να μην διαρραγεί ο παραγωγικός ιστός, ενώ για την έκπτωση στις πληρωμές προς το κράτος όσων προχωρήσουν κανονικά σ’ αυτές τόνισε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, ενώ δεν έχει υπόψη διαδικασία απολύσεων ενώ η αναστολή συμβάσεων είναι δεδομένη αλλά υπογράμμισε τη στήριξη του κράτους. «Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια και δυστυχώς όλοι θα πληρώσουμε το μάρμαρο αλλά δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς κανέναν» ανέφερε η κα Κολιοπούλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.