Κολυνδρίνη στο Ράδιο ΕΝΑ: Ολοσχερής καταστροφή του οδικού δικτύου και των υποδομών στον ΒΔ Αλμυρό

Να επισπευστούν οι διαδικασίες από το κράτος - Υπήρχαν και μπαζωμένα ρέματα

Ολοσχερής είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου αλλά και των τεχνικών υποδομών στο βορειοδυτικό τμήμα του Αλμυρού, όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των ατέλειωτων ζημιών που άφησε πίσω του ο “Ιανός”. Η κ. Κολυνδρίνη εκτίμησε πως θα χρειαστούν 20 εκ. ευρώ για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, επεσήμανε πως οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες και να μην υπάρξουν γραφειοκρατικοί σκόπελοι, που θα οδηγήσουν σε περάτωση ενός έργου ακόμη και τέσσερα χρόνια αργότερα! Στο μεταξύ η ίδια μίλησε για την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, επισημαίνοντας πως υπήρχαν μπαζωμένα ρέματα και υποστήριξε ότι ήδη αποκαταστάθηκε η σύνδεση των δρόμων με προσωρινές παρεμβάσεις και σήμερα πραγματοποιήθηκαν και όλα τα σχολικά δρομολόγια.

 

Από το βράδυ της Παρασκευής μαζεύουμε τις πληγές μας

Έναν τιτάνιο αγώνα κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, αλλά και με ιδιώτες προκειμένου να επιφέρει μία κάποια ομαλότητα στην περιοχή, που “πληγώθηκε” από την σφοδρή κακοκαιρία.

Η κ. Κολυνδρίνη σε δηλώσεις της στο Ράδιο ΕΝΑ σήμερα το πρωί τόνισε πως “Το πρώτο ήταν να εξασφαλίσουμε να μην χαθεί κανένας άνθρωπος, αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί μέσα από τη συνέργεια των δυνάμεων. Από την Παρασκευή το βράδυ μαζεύουμε τις πληγές μας.

Είναι κατεστραμμένο ολοσχερώς το οδικό δίκτυο και όλες οι τεχνικές υποδομές στο βόριο τμήμα του Δήμου Αλμυρού, ξεκινώντας από τον Αλμυρό, Ευξεινούπολη, όλο το βορειοδυτικό κομμάτι είναι κατεστραμμένο. Αργιλοχώρι, Μαυρόλοφος, Νεράιδα, Νεωχωράκι,  ο δρόμος προς την Ανάβρα, ο Ανθότοπος.

Στόχος μας ήταν μέσα στο πρώτο 24ωρο να μην υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, το εξασφαλίσαμε αυτό,  καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής δώσαμε δίοδο σε όλα τα χωριά. Επειδή δεν υπήρχε ρεύμα,  γιατί ο σταθμός της ΔΕΗ δεν ήταν προσβάσιμος από τα συνεργεία, προείχε να μπορέσει η ΔΕΗ να περάσει από κει. Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε, για να αποκτήσει ο κόσμος και ρεύμα και υδροδότηση γιατί οι γεωτρήσεις δεν λειτουργούσαν.

Σήμερα,  έγιναν κανονικά τα δρομολόγια των λεωφορείων, μεταφέρθηκαν τα παιδιά στα σχολεία, οι δρόμοι είναι προσπελάσιμοι με προσωρινές επισκευές, έχουν γίνει επιχωματώσεις. Ανοίξαμε κατά παρέκκλιση, με παρέμβαση του Υπουργού,  την Ιντεμπετόν για να πάρουμε πέτρες λατομείου για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα πελώρια και χαοτικά κενά που υπήρχαν και τα καταφέραμε, για να μπορέσει σήμερα ο κόσμος να πάει στις δουλειές του και να υπάρξει μία κατ’ επίφαση κανονικότητα.

Συνεχίζουμε σήμερα, έχουμε πάνω από 30 μηχανήματα, σήμερα προσπαθούμε να δώσουμε δίοδο και στα μικρότερα χωριά. Ο δρόμος είναι ανοιχτός από την πλευρά του Αργιλοχωρίου, τώρα προσπαθούμε από την πλευρά της Ανάβρας. Παράλληλα, αυτό που επεσήμανα και στον Υπουργό, υπάρχει πρόβλημα στο Αϊδίνι όπου εκεί πρόκειται για ένα κοστοβόρο έργο και  δεν μπορούμε να κάνουμε προσωρινή αποκατάσταση γιατί από κάτω έχουμε το μεγάλο ρέμα. Δεν γίνεται να γίνει επιχωμάτωση και πρέπει να αποκατασταθεί η γέφυρα από την αρχή. Πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες. Εάν πάμε σε κανονικές διαγωνιστικές διαδικασίες με κανονικές μεθόδους ελέγχων θα μείνει κομμένα στα δύο η Μαγνησία για δύο χρόνια τουλάχιστον”.

Χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες για να μην

χρειαστεί ένα έργο και τέσσερα χρόνια να γίνει

Η κ. Κολυνδρίνη υπογράμμισε πως θα πρέπει οι διαδικασίες να επισπευστούν, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν τα έργα και να μην χρειαστούν ακόμη και τέσσερα χρόνια να γίνουν. Υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν οι διαδικασίες των διαγωνισμών, που οδηγούν σε εξαντλητικά χρονοδιαγράμματα και τόνισε πως η πολιτική ευθύνη έγκειται στο γεγονός της προάσπισης της διαδικασίας, αλλά και στην ταυτόχρονη έγκαιρη πορεία των έργων.

” Το είπαμε 100 φορές. Δεν μπορεί οι πλημμυρόπληκτοι να μπαίνουν στους ίδιους όρους με ένα Κλειστό Γυμναστήριο. Όλα τα βάζεις στη ζυγαριά και να ζυγίζεις. Όταν έχεις να σκεφτείς το πολιτικό κόστος εάν ο εργολάβος καθυστερήσει κτλ, παίρνεις και την ευθύνη. Την ευθύνη όμως να βγει σε διαγωνισμό και να σου έρθει ένας εργολάβος από την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη  που δεν θα τελειώσει ποτέ το έργο, ποιος τη φέρει σ’ αυτή την περίπτωση;

Γιατί έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού το έργο της αποχέτευσης στην Αμαλιάπολη; Αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει πάντα.  Το θέμα είναι ότι όταν έχεις έναν κομμένο δρόμο κι έχεις μία δυτική Μαγνησία αποκομμένη κι όταν τα παιδιά που πάνε στο ΕΠΑΣ χρειάζεται να βγαίνουν στην εθνική οδό, όταν θα αλλάξουν οι συγκοινωνίες, όταν ο εργαζόμενος για να πάει στο Κρόκιο θα πρέπει να κάνει μιάμιση ώρα δρόμο εκεί που έκανε δέκα λεπτά κι όταν μπροστά μας έχουμε χειμώνα με κίνδυνο έτσι όπως είναι ο δρόμος τώρα να φύγει και το υπόλοιπο κομμάτι τη γέφυρας και να γίνει γκρεμός,  όταν τα βάζεις κάτω και τα σκέφτεσαι κατά περίπτωση δεν είναι όλα ίδια. Πρέπει να υπάρχουν σύντομες διαδικασίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί σαφώς, αλλά όχι αυτό το υδροκέφαλο, γραφειοκρατικό σύστημα που σημαίνει 3-4 χρόνια.

Γιατί όλοι μετά πάνε στην Αθήνα, τα γραφεία είναι μακριά από δω κι εμείς που ζούμε σ’ αυτό τον τόπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ουσία, που είναι η καθημερινότητα των συμπολιτών”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη επισημαίνοντας πως θα πρέπει να επισπευστούν και οι αποζημιώσεις των αγροτών, καθώς από την κακοκαιρία έχουν αλλάξει δομή τα κτήματα.

 

Σε χωματερές είχαν μετατραπεί κάποια ρέματα

Στο μεταξύ, η Αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για το μεγάλο ζήτημα που είναι αυτό των μπαζωμένων ρεμάτων, τα οποία στην πρώτη κακοκαιρία υπερχειλίζουν και προκαλούνται καταστροφές. Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε πως υπήρχαν κάποια ρέματα που είχαν μετατραπεί σε χωματερές και μέσα βρέθηκαν σόμπες, λεκάνες, κρεβάτια και στρώματα, ενώ επέδωσε και την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα θίγοντας το θέμα της νομιμοποίησης παράνομων κινήσεων.

“Κάποια ρέματα που υπερχείλισαν είχαν μετατραπεί σε χωματερές από σόμπες, λεκάνες, κρεβάτια και στρώματα. Γιατί αυτοί που πρώτοι φωνάζουμε, είμαστε εμείς που δημιουργούμε το θέμα. Ατελείωτα μπάζα. Τα οποία μαζεύεις μία φορά το χρόνο γιατί είσαι υποχρεωμένος βάσει του νόμου να καθαρίσεις το ρέμα, αλλά να το καθαρίσεις όχι από την ασυνειδησία των συμπολιτών μας. Όταν το καθαρίζεις, μια χαρά βολεύονται, αδειάζει ο χώρος και ξαναπετάν καινούργια. Κακοτεχνίες και παρεμβάσεις μέσα στα ρέματα είναι σύνηθες φαινόμενο και μετά περνάει μέσα από την αποθήκη μας, μέσα από την πεζούλα μας, έρχεται πάνω από τη σκεπή μας κι αρχίζουμε και λέμε φταίει η Κολυνδρίνη, φταίει ο ποταμός,  η κλιματική αλλαγή, φταίει ο Θεός κτλ. Μπορεί να φταίνε όλοι αυτοί, αλλά το αίτιο είναι η ανθρώπινη παρέμβαση. Έχει παρόχθια σπίτια, έχει κήπους που είναι μέσα στα ρέματα, το χειμώνα θα βρει το ρέμα τον δρόμο του και θα βγει. Δεν θα αλλάξει τη φυσική του ροή το ρέμα. Εκεί που πήγαινε, εκεί και θα πάει.

Εδώ είναι το πολιτικό κόστος. Ποιες πολεοδομίες έδιναν άδειες για να γίνουν όλες αυτές οι κατασκευές; Που είναι όλοι αυτοί που έβαζαν υπογραφές και είναι σήμερα νομιμοποιημένα όλα αυτά και καλούμαστε να κάνουμε το ανάποδο, να αλλάξουμε τώρα την ροή του ποταμού, γιατί είναι τα σπίτια μέσα στα ποτάμια; Το ανάποδο πρέπει να γίνει, δεν δίνεις άδεια”, τόνισε η κ. Κολυνδρίνη.

Στα 20 εκ. η ζημιά – Χρειάζεται να γίνουν μεγάλα έργα

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως η αρχική εκτίμηση του κόστους της αποκατάστασης των ζημιών ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ, ενώ ήδη η Περιφέρεια ετοιμάζει τεχνικά δελτία, έχοντας και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, καθώς γνωρίζει τα κόστη για την υλοποίηση δρόμων κτλ.

” Είναι μεγάλα έργα, τεχνικά, χρειάζονται πασαλοδιατρίσεις, μεγάλα μηχανήματα, γερανοί, στατικές μελέτες. Πρέπει να πας και τις μελέτες σε διαγωνισμό, που σημαίνει ότι για να κάνουμε μία μελέτη θα χρειαστούμε 2 χρόνια!” ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως θα πρέπει να βρεθεί λύση και όλα να γίνουν γρήγορα.

Τέλος, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι φορείς έχουν κληθεί να λύσουν προβλήματα χρόνων, όμως το ευοίωνο είναι πως υπάρχει καλή συνεργασία με τους Δήμους, τους Δημάρχους αλλά και τους κατοίκους, που όλοι τους βοηθούν.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.