Κων. Φαρσαλινός: Τα προβλήματα με τον κορωνοϊό θα τα δούμε όταν μπούμε μονίμως σε κλειστούς χώρους

Το lockdown θα πρέπει να είναι η απολύτως τελευταία επιλογή γιατί έχει καταστροφικές συνέπειες τονίζει ο Καθηγητής

Καταστροφικό χαρακτήρισε το lockdown ως μέτρο αναχαίτισης του κορωνοϊού ο Ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο γνωστός επιστήμονας, μίλησε για την πορεία της πανδημίας, τη “γύμνια” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, που δεν στηρίχθηκε καθόλου στην πανδημία, αλλά και στον φόβο που επένδυσαν οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις και όχι στη γνώση προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα κατά του Covid -19.

Πως βαδίζουμε κ. καθηγητά, σχετικά με την πανδημία;

Αναμενόμενα, αν και το δεύτερο κύμα ήρθε νωρίτερα απ’ ότι το περίμενα και κυρίως την ένταση με την οποία ήρθε. Η επιτυχία του πρώτου κύματος δεν διασφαλίζει τίποτα, αντιθέτως αυξάνει τον προβληματισμό για το δεύτερο κύμα και όσο μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους εκεί θα δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Και στην Ελλάδα δεν τα έχουμε δει στην πλήρη έντασή τους , διότι δεν έχουμε μπει σε κλειστούς χώρους μονίμως. Ο κλειστός χώρος είναι καταστροφικός για τον κορωνοϊό, γιατί εκεί συμβαίνει η μετάδοση. Δεν συμβαίνει ούτε όταν περπατάμε στις πλατείες, ούτε όταν πάμε να πάρουμε το αυτοκίνητό μας από το πάρκινγκ. Συμβαίνει σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.

Πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα;

Εγώ δεν είμαι αριθμολάγνος, ούτε αριθμοϋστερικός. Ο αριθμός των κρουσμάτων από μόνος του δεν λέει τίποτα, διότι εάν τα 1500 ή τα 2000 κρούσματα – δεν είναι κρούσματα, είναι περιστατικά θετικοί στον ιό -ήταν υγιείς άνθρωποι κάτω των 65 ετών, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε αρκετούς που είναι είτε ηλικιωμένοι, είτε συνδυαστικά ηλικιωμένοι και με συνοσηρότητες κι αυτό δημιουργεί την πίεση στο σύστημα υγείας.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα και μάλλον και πανευρωπαϊκά είναι η αποτυχία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην Ελλάδα δε, είναι τελείως ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή στη διαχείριση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία θετικών στον ιό δεν θα χρειαστεί νοσηλεία σε Νοσοκομείο , αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι απαραίτητη για να βρούμε αυτούς που θα επιδεινωθούν και θα εμφανίσουν επιπλοκές, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται.
Διότι όταν φτάνει ένας ασθενής από το σπίτι στο Νοσοκομείο και διασωληνώνεται είναι ήδη πολύ αργά και προφανώς δεν είχε την ιατρική φροντίδα και μέριμνα ώστε να διαπιστωθεί νωρίς ότι εμφανίζει επιπλοκή και να καταλήξει νωρίτερα στο Νοσοκομείο. Αυτά είναι τεράστια ζητήματα που από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η πανδημία, στην Ελλάδα δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Στηρίξαμε την τακτική μας στις ΜΕΘ καλώς, αλλά έχω την εντύπωση ότι στηριχθήκαμε και σε μια ουτοπία ότι με έναν μαγικό τρόπο θα εξαφανίσουμε τον ιό. Ένας ιός με τέτοια χαρακτηριστικά μετάδοσης και με τέτοια εξάπλωση στον κόσμο είναι αδιανόητο να εξαφανιστεί. Το ζήτημα είναι η διαχείριση.

Με το lockdown ως μέτρο, συμφωνείτε;

Το lockdown είναι ένα μέτρο καταστροφικό, με καταστροφικές συνέπειες. Άρα για να το πάρεις θα πρέπει να έχεις βεβαιωθεί ότι το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τη ζημιά, διότι όταν είσαι σε έναν πόλεμο κι έναν πόλεμο που δεν τον κηρύξαμε εμείς, δεν ήταν επιλογή μας, ήρθε στην ανθρωπότητα, και στέλνεις στρατιώτες, προσπαθείς να μην τους χάσεις αλλά δεν το κάνεις αυτό, σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.
Το lockdown θα προκαλέσει καταστροφές σε κομμάτια της κοινωνίας τα οποία δεν κινδυνεύουν από τον ιό, να κάνουν δηλαδή σοβαρή νόσο. Οι νέοι θα πληγούν , οι νέοι με οικογένειες, οι νέοι που εργάζονται και θα χάσουν τη δουλειά τους, αυτοί θα πληγούν. Το μέτρο του lockdown θα πρέπει να είναι η απολύτως τελευταία επιλογή και με έναν πολύ καλό υπολογισμό ότι τα οφέλη που θα έχουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις επιπλοκές και στην υγεία κι όχι μόνο στην οικονομία. Και χρειάζεται να σταματήσουμε και λίγο τους πανηγυρισμούς, γιατί τον Μάιο πανηγυρίζαμε .
Έχετε διαπιστώσει λάθη, τόσο διαχειριστικά από τους υπεύθυνους όσο ενδεχομένως και από τους πολίτες;
Κάνοντας μία ανασκόπηση στα γραπτά μου, στα κοινωνικά δίκτυα, βρήκα 27 Φεβρουαρίου, τότε που είχαμε …2- 3 περιστατικά σ’ όλη την Ελλάδα, τότε έγραφα σε ένα κείμενό μου ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να φτιάξουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και στους ιδιώτες γιατρούς έπρεπε να πέσει το βάρος. Από τότε μέχρι σήμερα περάσανε οκτώ μήνες και δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Ούτε αυτό το απλό που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Δεν μιλάμε για μέτρα όπως να φτιάξεις ΜΕΘ που κοστίζουν εκατομμύρια.
Σκεφτείτε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν την διαγνωστική εξέταση για τον ιό. Αυτό είναι πρωτοφανές! Έχουμε μία πανδημία, βασιζόμαστε στον διαγνωστικό έλεγχο και πρέπει κάποιος είτε να πάει στο Νοσοκομείο και να γίνει το Νοσοκομείο κέντρο δειγματοληψίας, εργαστηριακού ελέγχου , πράγματα που δεν είναι δουλειά του να κάνει ή θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του.
Η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ειδικά στην επαρχία είναι σε ένα επίπεδο είτε να φοβάται ο ιδιώτης γιατρός το κοινωνικό στίγμα ότι βρέθηκε κρούσμα -περιστατικό στο ιατρείο του, ή να έχει τη δαμόκλειο σπάθη του Εισαγγελέα με τους νόμους ποινικοποίησης νόσου γιατί εάν προσβληθεί ένας ευπαθής στο ιατρείο του θα κινδυνεύει κι αυτός και θα πρέπει να αποδείξει στο Δικαστήριο εάν έπαιρνε μέτρα ή όχι.
Είναι απαράδεκτα πράγματα, δεν είναι απαράδεκτοι οι γιατροί. Εκείνοι αυτό αντιμετωπίζουν κι αυτό κάνουν. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει πριν έρθει ο ιός στην Ελλάδα. Μια ετοιμασία που δεν κοστίζει τίποτα.

Κάνατε όπως διαπίστωσα, ένα διαχωρισμό αναφορικά με την ορολογία που χρησιμοποιείτε μεταξύ «κρουσμάτων» και «περιστατικών», αλλά και την υπόλοιπη ορολογία που αφορά στον κορωνοϊό. Αυτό αλλάζει τα πράγματα και βάζει κάποια άλλα στη θέση τους;

Εγώ είμαι κατά, στη δημιουργία κλίματος πανικού και υστερίας, γιατί έτσι πολλοί πιστεύουν ότι θα συμμορφώσουν τον κόσμο. Έχουμε καταντήσει τον κόσμο πνευματικά ανάπηρο με αποτέλεσμα σε εκδηλώσεις της καθημερινότητάς του να μην σκέφτεται τι είναι λογικό να κάνει, να σκέφτεται μόνο εάν το μέτρο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη ημέρα περιγράφει την κατάσταση αυτή ως κατάσταση φοράς ή δεν φοράς μάσκα. Εδώ μιλάμε για πνευματική αναπηρία. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια αυτή και για να είναι συμμέτοχος πρέπει να καταλάβει τι κάνει και γιατί το κάνει. Όχι να το κάνει επειδή το λέει ένα μέτρο ή επειδή του το λέμε εμείς κουνώντας το δάχτυλο και κατηγορώντας τον ότι δεν ακούει κιόλας.
Έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου η πανδημία. Αυτά πρέπει να τα καταλάβουμε πριν να είναι αργά, γιατί βαδίζουμε με παλαιολιθικές αντιλήψεις ότι τον κόσμο πρέπει να τον φοβίσουμε και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται κι όλοι ακολουθούν σαν πρόβατα καθοδηγούμενα από τον βοσκό.

Θεωρείτε ότι τα περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι περισσότερα σε σχέση με αυτά που ακούμε;

Σαφέστατα κι αυτό το έχουν παραδεχτεί όλοι. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το ξέρεις . Συμβαίνει παγκοσμίως όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο λόγος που πρέπει να γίνει διαχωρισμός και στις έννοιες που είπαμε, είναι ότι ακούμε συνέχεια για κρούσματα κι αυτό δημιουργεί ένα κλίμα, ενώ στην πραγματικότητα ούτε κρούσμα υπάρχει όταν κάποιος δεν έχει νόσο , ούτε υπάρχει ασυμπτωματικός ασθενής, διότι ένας ασυμπτωματικός εξ ορισμού δεν είναι ασθενής. Έχουμε αρκετά κενά παγκοσμίως στον διαγνωστικό έλεγχο δηλαδή ποιοι θα νοσήσουν ή ποιοι είχαν τον ιό προηγουμένως και τώρα δεν θα νοσήσουν και δεν θα μεταδώσουν , διότι όταν βρίσκουν έναν τυχαίο άνθρωπο θετικό στον ιό και δεν αισθάνεται τίποτα, δεν μπορούμε να ξέρουμε από το τεστ εάν ο άνθρωπος αυτός τώρα απέκτησε τον ιό και θα νοσήσει μετά από πέντε ημέρες ή αν τον είχε ήδη πριν από δύο εβδομάδες και τώρα δεν τον μεταδίδει. Και τώρα που μπαίνει ο χειμώνας και πρέπει να μπουν σε καραντίνα χιλιάδες κόσμου , μην ξεχνάτε ότι τα κοινά κρυολογήματα είναι ύποπτα κρούσματα Covid και δεν ξέρω εάν θα μπορούν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλους, θα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους σε καραντίνα χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι έχουν κορωνοϊό. Αυτά είναι κενά της επιστήμης και ελπίζω να επιλυθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.