Κων. Τριανταφυλλίδης: Πρέπει να καλυφθεί εμβολιαστικά όλος ο πλανήτης για να σταματήσουν οι μεταλλάξεις

«Η παραλλαγή «Δέλτα Plus», έχει μελετηθεί σε 46 διαφορετικές χώρες και κανονικά θα έπρεπε και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα»
«Όσοι έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεν είχαν παρενέργειες, μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση»

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινωνία με τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, που αν και είναι μικρές σε πιθανότητες, ωστόσο τα περιστατικά θανάτων ταρακούνησαν πολλούς και κυρίως γυναίκες ως προς τον εμβολιασμό τους. Ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επεσήμανε πως όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού του πλανήτη, προκειμένου να σταματήσουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Πως βαδίζουμε από τη στιγμή που και οι εμβολιασμοί έχουν μπει σε μία ροή και οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, αλλά και ο κόσμος συμπεριφέρεται διαφορετικά γνωρίζοντας όμως, ότι τον κίνδυνο …μπορεί να τον βρούμε ξανά μπροστά μας;

Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλη την Ελλάδα. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση και στον Βόλο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει εμβολιαστεί ποσοστό πάνω από 30% του πληθυσμού με τις δύο δόσεις, καθώς επίσης πάνω από 40% με την πρώτη δόση. Σύμφωνα με αυτό και με το γεγονός ότι είμαστε περισσότερες ώρες έξω από το σπίτι, καθώς και η άνοδος της θερμοκρασίας έχει βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα, εκτός ορισμένων νομών όπως η Φλώρινα, όπου η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες για να δει γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ ο εμβολιασμός που είναι σε ποσοστό 20-21% και πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Παρόλα αυτά βλέπουμε οι εφημερίδες να έχουν ως πρώτο θέμα την μετάλλαξη, που για πρώτη φορά έχει εντοπιστεί στην Ινδία και αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Αγγλία, η οποία όμως έχει οχυρωθεί κατά 60% με τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν φτάσουμε σε επίπεδο ανοσίας της τάξης του 70% θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάθουμε για δεύτερη φορά αυτό που έπαθε η Αγγλία, την πρώτη φορά με τη βρετανική μετάλλαξη και τώρα με την ινδική παραλλαγή, μέχρι να φτάσουμε στο ποσοστό της ανοσίας αγέλης.

Αυτό το αναφέρετε γιατί το συγκεκριμένο νέο στέλεχος δεν αντιμετωπίζεται και από τα υπάρχοντα εμβόλια ή μόνο ενδεχομένως επειδή έχουμε την απειλή του νέου κύματος;

Τα πειράματα που έχουν γίνει στην Αγγλία, έχουν δείξει ότι τα εμβόλια έχουν περίπου 33% μικρότερη αποτελεσματικότητα στην παραλλαγή της Ινδίας, που σημαίνει ότι ένα εμβόλιο π.χ. της Pfizer, της AstraZeneca ενώ έχουν 94% και 82% αποτελεσματικότητα στην βρετανική παραλλαγή, στην περίπτωση της ινδικής παραλλαγής έχουν περίπου 65% και 60% αντίστοιχα αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι και άτομα τα οποία έχουν νοσήσει βαριά με τη βρετανική παραλλαγή κινδυνεύουν με πιθανότητα 1% να προσβληθούν από την καινούργια παραλλαγή την ινδική. Συνεπώς πρέπει πάση θυσία τα ποσοστά του εμβολιασμού στη χώρα και σε περιοχές της Ελλάδος που ήταν αρχικά πολύ χαμηλά να ανέβουν πάνω από 50%.

Θεωρείτε ότι η συζήτηση που έγινε και ο χειρισμός των ειδικών για το εμβόλιο της AstraZeneca αποθάρρυνε τον κόσμο; Θα μπορούσε να υπάρξει δηλαδή, ένας διαφορετικός χειρισμός σε επιστημονικό επίπεδο;

Το εμβόλιο αυτό είναι γνωστό, σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε., ότι είναι απόλυτα αποτελεσματικό και οι παρενέργειες τις οποίες κάνει, είναι πολύ χαμηλές, της τάξης των δύο έως δέκα κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ίσως για ψυχολογικούς λόγους από τη στιγμή που ξέρουμε ότι τα περισσότερα συμβάντα θρομβώσεων αφορούν σε γυναίκες από 30 έως 55 ετών, καλό θα ήταν να μην δίνονταν σε αυτές τις γυναίκες για να μην έχουμε αυτές τις περιπτώσεις και τον θάνατο που είχαμε στην Κρήτη, έτσι ώστε να μην «κουμπωθεί» πάρα πολύ ο κόσμος με τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό ότι στην περίπτωση αυτών των θρομβώσεων από τη μια μεριά ξέρουμε τα γενετικά αίτια του ανθρώπου που οδηγούν σε αυτή τη θρόμβωση κι από την άλλη ήδη υπάρχει θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες σε όλους τους γιατρούς, γνωρίζουν πως και σε ποιους μπορεί να προκληθεί κι εφόσον ακολουθηθεί αυτή η θεραπευτική αγωγή δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμη κι αν κάποιος κάνει αυτό το εμβόλιο και παρουσιάσει θρομβώσεις.

Άρα αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να προχωρήσουν και στη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο ή μπορούν τελικά να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο;

Η συμβουλή των αρμόδιων αρχών, είναι ότι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο AstraZeneca και δεν παρουσιάσανε παρενέργειες να συνεχίσουν να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος ιατρικός λόγος οπότε θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους και να κάνει τη σχετική αίτηση για να χρησιμοποιήσει κάποιο εμβόλιο mRNA.
Σε ότι αφορά τους ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πρώτοι, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο υπάρχει περίπτωση για επανεμβολιασμό τους ενόψει του φθινοπώρου; Έχουμε δει πως «βαδίζουν» τα αντισώματα;
Είναι σημαντικό ότι υπήρχε προχθές ανακοίνωση και από την Ιατρική Σχολή Αθηνών ότι τα εμβόλια αλλά και όποιος νοσήσει, έχει τουλάχιστον 8 μήνες ανοσία και μάλιστα η τελευταία πρόβλεψη είναι ότι έχει ανοσία 1 έτος. Συνεπώς στον γενικό πληθυσμό δεν χρειάζεται να γίνει τρίτη δόση. Στη Γαλλία, σε άτομα καρκινοπαθή ή ανοσοκατασταλμένα έχει αποδειχθεί ότι όταν κάνουν την πρώτη δόση έχουν μόνο 10% ανοσία , όταν κάνουν και τη δεύτερη δόση φτάνει στο 40% και χορηγούν ήδη την τρίτη δόση, ώστε αυτά τα άτομα να καλυφθούν.

Παραμένει ερώτημα για μέλη της επιστημονικής κοινότητας εάν και τα μικρότερης ηλικίας παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν;

Η τελευταία εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature αφορά στο θέμα του εμβολιασμού σε παιδιά Γυμνασίου. Καταλήγει ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο θα εμβολιάζαμε όλες τις ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε νέες μεταλλαγμένες παραλλαγές κορωνοϊού να μην εμφανίζονται ούτε σε εμβολιασμένους πληθυσμούς ενηλίκων ούτε σε παιδιά. Εάν η παραγωγή εμβολίων ικανοποιήσει τη ζήτηση είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όχι μόνο οι ενήλικες σε χώρες με χαμηλό εισόδημα». Είναι γνωστό πως στη συνάντηση των G7 αποφασίστηκε να χορηγηθούν περίπου 1εκ. δόσεις σε φτωχές χώρες. Δεν φτάνει όμως αυτό. Πρέπει πάση θυσία να γίνουν 10 δις εμβόλια έτσι ώστε να καλυφθεί όλος ο κόσμος και εφόσον εμβολιαστούν και τα παιδιά Γυμνασίου, τότε μόνο θα μπορέσουμε να φτάσουμε το επίπεδο ανοσίας σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και να εμβολιαστούμε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη και να φτάσουμε και το 90% του πληθυσμού δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος και χρειάζονται άλλα 9 δις εμβόλια για τέτοιες φτωχές χώρες, που δεν μπορούν να αγοράζουν εμβόλια που κοστίζουν 50 ευρώ.
Στην Αθήνα πέρα από τη βρετανική παραλλαγή που είναι πολύ συχνή, η δεύτερη παραλλαγή είναι η ινδική και η τρίτη η νιγηριανή. Συνεπώς γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούν και οι πληθυσμοί της Αφρικής και των φτωχών χωρών, για να μην έρθουν οι μεταλλάξεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.