Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Κοιτάμε τον αριθμό των διασωληνωμένων κι όχι των νέων κρουσμάτων

Τοποθέτηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον κορωνοϊό

Θέση πήρε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφορικά με τον κορωνοϊό και το κλίμα φόβου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Ο ίδιος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να κοιτάμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά τον αριθμό των διασωληνωμένων, ενώ συμβούλευσε και τα ΜΜΕ να μην δίνουν βήμα σε φοβικούς, όπως τους χαρακτήρισε, πάνσοφους.

Ειδικότερα, η ανάρτηση του κ. Γουργουλιάνη είναι η εξής:
“Μερικές ταπεινές συστάσεις για αξιόπιστη ενημέρωση για την πανδημία στις καλοκαιρινές διακοπές μας !

1. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Δεν κοιτάμε τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά τα “σκληρά” δεδομένα όπως τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι αξιόπιστος δείκτης βαρύτητας της νόσου και επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Ας θυμηθούμε ότι όσο ψάχνουμε, βρίσκουμε.

2. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
α. Προτείνω στην καθημερινή ενημέρωση να περιλαμβάνεται μόνο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο των ελέγχων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος δείκτης της πορείας της νόσου σε μια περιοχή.
β.Για την ενημέρωση όλων μας με πληροφορίες για το κοινό, χρησιμοποιείστε τα μέσα κοινωνικής επικοινωνίας και σίγουρα τις μηχανές αναζήτησης. Μία ευδιάκριτη σχετική ενημέρωση όταν τα ανοίγουμε, στοιχίζει λίγο και διαβάζεται πολύ.

3. ΠΡΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.
Αποφύγετε τους φοβικούς πάνσοφους ή ολίγον ειδικούς επιστήμονες . Αυξάνεται η ακροαματικότητα , χάνεται όμως η αξιοπιστία “.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.