Κωνσταντίνος Νάνος :Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα «κόψει» αρκετές θέσεις

φωτογραφία αρχείου
Συναντούν δυσκολίες στο μηχανογραφικό ακόμη και …αριστούχοι, τόνισε ο πρόεδρος των φροντιστών

Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους υποψηφίους να «μπαίνουν» στα βαθιά και να διεκδικούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Νάνος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, για το τελικό αυτό στάδιο των προσπαθειών των μαθητών, ενώ προανήγγελλε μια μεγάλη εκδήλωση προσανατολισμού που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος στις 20 Ιουνίου, στην οποία θα λυθούν πολλές απορίες μαθητών, αλλά και γονιών, όπως ο «γρίφος» της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, που δυσκολεύει ακόμη και αριστούχους των πανελλαδικών.
«Αναμφίβολα οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μία από τις πρώτες μάχες που καλούνται τα παιδιά να δώσουν στη ζωή αλλά είναι και μια αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων και ξεκίνημα νέων προσπαθειών. Αποτελεί έναν σημαντικό αγώνα στον στίβο των επιδόσεων, αλλά η αισιοδοξία και η προσπάθεια των παιδιών πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και να μας δίνει ελπίδα. Εγώ πιστεύω απόλυτα στην δύναμη των νέων παιδιών και στην ικανότητά τους να πετύχουν αυτό που προσδοκούν. Θέλουμε κάθε προσπάθεια να κερδίζεται, αλλά και η προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τελευταία στιγμή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος για την περίοδο αυτή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Όπως σημείωσε και αυτή η χρονιά που ολοκληρώνεται ήταν δύσκολη και διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, όμως εκπαιδευτικοί-φροντιστές και μαθητές βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία, με τους φροντιστές, σύμφωνα με τον κ. Νάνο, να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν.
«Σίγουρα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις χρειάζεται ηρεμία, νηφαλιότητα αλλά και αυτοπεποίθηση ώστε να αξιοποιήσουν τις θυσίες που έχουν κάνει πρώτα τα παιδιά, έπειτα οι γονείς και τέλος οι δάσκαλοι. Εκφράζω τη συμπαράσταση στους γονείς που ζουν πού έντονα αυτή τη διαδικασία και αγωνιούν για το μέλλον και ας ελπίσουμε στο τέλος να πάνε όλα καλά και για τα παιδιά που έχουν κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια», σημείωσε.

Μεγάλη εκπαιδευτική- ενημερωτική εκδήλωση στις 20 Ιουνίου

Οι πανελλαδικές εξετάσεις εκτός από την ουσία τους, συνοδεύονται και από αλλαγές που δυσκολεύουν τους νέους. «Ένα δεδομένο όπως έδειξε και η προηγούμενη χρονιά θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία αναμένουμε να «κόψει» αρκετές θέσεις, όπως επίσης πλέον τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα καθορίζουν τα ίδια τις θέσεις που θα ζητούν», επεσήμανε ο κ. Νάνος.
Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών διοργανώνει στις 20 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο, μια μεγάλη εκδήλωση προσανατολισμού με ομιλητή τον κ. Στράτο Στρατηγάκη και είσοδος ελεύθερη.
Σε αυτή την εκδήλωση μαθητές και γονείς θα μπορέσουν να λάβουν απαντήσεις για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, τόσο για τις σχολές, όσο και για σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο αποτελεί μεγάλο «γρίφο» ιδίως μετά τις πρόσφατες αλλαγές και την είσοδο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Μάλιστα, ο κ. Νάνος σχολίασε πως κάθε χρόνο οι φροντιστές βλέπουν τη δυσκολία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ακόμη και σε παιδιά που έχουν πετύχει υψηλές βαθμολογίες, τα οποία στο τέλος δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν σωστά το δελτίο και οδηγούνται σε λάθος επιλογές.

Οι περιζήτητες σχολές έχουν πάντα την τιμητική τους

Σε ότι αφορά στην επιλογή των σχολών και τμημάτων, ο κ. Νάνος επεσήμανε πως κάθε χρόνο οι περιζήτητες σχολές έχουν την τιμητική τους . «Πάντοτε τα παιδιά βάζουν υψηλούς στόχους κι αυτό είναι καλό και σίγουρα οι πολυτεχνικές σχολές, οι ιατρικές και οι νομικές τις θέλουν όλα τα παιδιά και γι’ αυτό κάθε χρόνο οι βάσεις είναι στα ύψη», ανέφερε.
Παρόλα αυτά οι επιλογές εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μεταβληθεί. «Ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να υποβαθμίσει μια υψηλή βαθμολογία είναι κυρίως ο οικονομικός παράγοντας, διότι διανύουμε δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και πολλές οικογένειες τον βάζουν ως πρώτο κριτήριο με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιλέγουν πρώτα τον νομό και όχι τη σχολή», σχολίασε ο κ. Νάνος, δείχνοντας πως πολλά είναι τα παιδιά που μένουν στον τόπο καταγωγής τους εάν έχει Πανεπιστήμιο, ή δηλώνουν γειτονικές πόλεις και νομούς για να εξυπηρετηθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.