«Κοντά στην κοινωνική έκρηξη οι εργαζόμενοι στην εστίαση»

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου
Μεγάλο πρόβλημα και στη Μαγνησία. Στήριξη ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 15 Μαρτίου, που οι εργαζόμενοι στην εστίαση ζουν με αβεβαιότητα και με στήριξη 500 €, όσοι βέβαια τα δικαιούνται, ενώ υπάρχουν και άλλοι που για ένα χρόνο τώρα βρίσκονται με μηδενικό εισόδημα, κάτι που έχει οδηγήσει 400.000 περίπου εργαζόμενους κοντά στην κοινωνική έκρηξη.
Ο Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και προειδοποίησε ότι η κοινωνική έκρηξη είναι πολύ κοντά, γιατί οι απασχολούμενοι στον κλάδο έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν έχουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους, ενώ για τη Μαγνησία ανέφερε ότι επίσης το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Η λέξη καταστροφή είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ειδικά στην εστίαση, ένα χρόνο τώρα που ο κλάδος είναι στον «γύψο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συμπλήρωσε ότι δεν υπολογίζεται η καλοκαιρινή περίοδος, που αφενός ήταν πολύ περιορισμένο χρονικά το άνοιγμα και αφετέρου η πλειοψηφία των εργαζομένων ουδέποτε επέστρεψε στη δουλειά, αλλά παρέμενε σε αναστολή σύμβασης.
Ο κ. Χότζογλου είπε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την αντιμετώπιση της Πολιτείας προς την εστίαση, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, μετά το Δημόσιο, απασχολώντας 400.000 εργαζόμενους, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας.

Κοντά στην κοινωνική έκρηξη

Ο πρόεδρος τόνισε ότι και στην περιοχή της Μαγνησίας το πρόβλημα είναι μεγάλο και προειδοποίησε ότι αν δεν πάρει τώρα μέτρα στήριξης των εργαζομένων η κυβέρνηση, η κοινωνική έκρηξη είναι πολύ κοντά, γιατί οι απασχολούμενοι στον κλάδο έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν έχουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους.
Η Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού έστειλε επιστολή στον υπουργό, στην οποία τονίζει ότι επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κλειδιά επιχειρήσεων να παραδώσουν, θα πάνε στο υπουργείο και θα παραδώσουν τις οικογένειές τους (!) που αδυνατούν να συντηρήσουν.
«Αδυνατούμε να συντηρήσουμε τα σπίτια μας, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και δεν έχουμε τα βασικά να παρέχουμε στα παιδιά μας. Ένας εργαζόμενος που είναι τυχερός και παίρνει την αναστολή της σύμβασης των 534 €, έχει μια απλή μείωση ενοικίου 40%. Από τα υπόλοιπα που του μένουν θα πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του σε Εφορία, τράπεζες, αν έχει δάνεια, ΔΕΚΟ και τέλη κυκλοφορίας αν έχει αυτοκίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναπλήρωση μισθού σε εργαζόμενους
άλλων χωρών φθάνει και το 100%

Όπως είπε ο κ. Χότζογλου, μας εξοργίζει το γεγονός ότι παίρνουμε μηνύματα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μικρότερης δυναμικότητας από την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, που η αναπλήρωση μισθού στους εργαζόμενους αγγίζει το 80%, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία φθάνει το 100% σε όσους έπαιρναν μέχρι 1000 €.
«Εμείς στην Ελλάδα μειώσαμε τους μισθούς κατά 60% και λέμε σ’ αυτό τον κόσμο να ζήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χότζογλου έφερε το παράδειγμα εργαζόμενου που δεν δικαιούται τη ρύθμιση της αναστολής σύμβασης και αφορά χιλιάδες ανθρώπους στην εστίαση. Όπως είπε πήρε 800 € τον Μάρτιο, όντως εποχικός, εάν κατάφερε να μπει στο έκτακτο επίδομα ανεργίας που έδωσε ο ΟΑΕΔ με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, το εισόδημά του για το 2020 είναι 2000 €.
Παρόλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΑΕΔ απάντησε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν είναι δικαιούχοι αυτής της παράτασης, γιατί είχαν ήδη πάρει μια παράταξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση έχει την απαίτηση να ζήσουν
σπίτια με ετήσιο εισόδημα 2000 €»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για μη σοβαρά πράγματα και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την απαίτηση να ζήσουν σπίτια με ετήσιο εισόδημα 2000 €.
Για την επαναλειτουργία του κλάδου τόνισε ότι δεν φαίνεται φως στο τούνελ και εφόσον δεν υπάρχει προοπτική να δουλέψουν ξανά, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίζει γενναία τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Ο κ. Χότζογλου τόνισε ότι για έναν εργαζόμενο στην εστίαση με μηνιαίο μισθό 1000 €, το κράτος παίρνει 360 € για ασφαλιστικές εισφορές, Εφορία και άλλες κρατήσεις. Εάν χαθεί αυτή η θέση εργασίας, το κράτος θα πρέπει να πληρώσει 400 € για επίδομα ανεργίας.
Επίσης, σύμφωνα με την ΓΣΒΕΕ, σήμερα και χωρίς να έχει γίνει επαναλειτουργία του κλάδου, ήδη τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και η οργάνωση των καταστηματαρχών ανησυχούν για την επόμενη μέρα, όταν ξεμπλέξουμε από τον κορωνοϊό και ανοίξει ξανά ο κλάδος, πόσες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους ξανά και κα κάνουν επανεκκίνηση.
Ο κ. Χότζογλου εκτίμησε ότι δεν θα τα καταφέρουν ούτε οι μισές και τότε θα έρθει η γενοκτονία του κλάδου. Γι’ αυτό τόνισε η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τις μεσοβέζικές λύσεις και να στηρίζουν τους εργαζόμενους, που δεν βλέπουν τις επιχειρήσεις να ανοίγουν πριν τον Απρίλιο.

Αναμονή για κρατήσεις τουριστών

Για τον κλάδο του τουρισμού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι η πληροφόρηση είναι ότι ενώ βρισκόμαστε ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών και τουριστών τρίτων χωρών για το καλοκαίρι, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στις κρατήσεις.
Ο κ. Χότζογλου τόνισε ότι υπάρχει ένα μούδιασμα και μια στάση αναμονής από τους ταξιδιώτες και τους τουριστικούς πράκτορες, για να δουν πως θα πάει η πορεία των εμβολιασμών.
«Σίγουρα δεν θα είμαστε όπως ήμασταν το 2020, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα φτάσουμε στα δεδομένα του 2019. Χωρίς να υπολογίζουμε το 2020, αν το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 32 εκ. τουρίστες, θα είμαστε ευχαριστημένοι αν φέτος φτάσουμε στο 40% του αριθμού αυτού, που είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.