Κώστας Αγοραστός στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή»

Άμεσος στόχος η ενίσχυση των πληγέντων- Θέλουν να διοικήσουν με ψέματα

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Αγοραστός στον Δημήτρη Καρεκλίδη και στο Ράδιο ΕΝΑ, κάνοντας έναν απολογισμό των έργων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια, μιλώντας όμως και για τον αντίκτυπο που άφησαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία και εν γένει στη Θεσσαλία. Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν και εξακολουθεί να είναι πάντα παρών, στην πρώτη γραμμή, ενώ στόχος του είναι η άμεση ενίσχυση όσων έχασαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τα ζωντανά τους.

Στη χθεσινή προεκλογική του ομιλία στον Βόλο ο κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε πως όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό; «μπορούμε να γίνουν τα πράγματα από την αρχή και καλύτερα μάλιστα. Όταν γίνονται από την αρχή γίνονται πάντα καλύτερα. Οι νέες προδιαγραφές πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή, να γίνει νόμος του κράτος και με βάση αυτό γίνονται όλα τα έργα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως τις προδιαγραφές των έργων, για τις οποίες δέχτηκε σφοδρή κριτική, δεν τις αποφασίζει η Περιφέρεια, αλλά ορίζονται από τη Βουλή.

Ωστόσο ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως θα πρέπει όλα θα αναθεωρηθούν, τονίζοντας ότι το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το φαινόμενο το οποίο έπληξε τη Θεσσαλία ήταν το πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Παίξανε με την ανθρώπινη τραγωδία

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως από την πρώτη στιγμή του φαινομένου ήταν παρών και δεν κρύφτηκε σε κάποιο γραφείο, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε και τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών.

«Το ακραίο καιρικό φαινόμενο δοκίμασε πολύ δυνατά το μέτρο της αντοχής των ανθρώπων και των υποδομών απέναντι στην παντοδυναμία της φύσης και το αναπόφευκτο της κλιματικής κρίσης, μέτρησε χαρακτήρες, ήθη, αξίες, αρχές και οι περισσότεροι διαλέξαμε την  πρώτη γραμμή στο πεδίο, τη συνεργασία, την δράση, την προσφορά, εθελοντές υπήρχαν πολλοί και κάποιοι λιγότεροι και μικρότεροι αποκάλυψαν τον πραγματικό τους χαρακτήρα και παίξανε με την ανθρώπινη τραγωδία κι έδρασαν απαξιωτικά, δεικτικά, επιθετικά, διαστρέβλωσαν ως σωτήρες της συμφοράς με αλλοπρόσαλλες προτάσεις που συγκρούονται με την πραγματικότητα.

Δεν μιλάω για τους παθόντες. Οι άνθρωποι χάσανε το σπίτι, την επιχείρηση, το αυτοκίνητό τους, τον αγρό τους, τα ζώα τους, έχουν δίκιο να έχουν και οργή και θλίψη και απογοήτευση και φωνή και να διαμαρτύρονται. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή στο πεδίο, ήμασταν εκεί για να μπορέσουμε να δώσουμε όσες λύσεις μπορούσαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, σε καθένα ξεχωριστά και αναφέρθηκε και στο Συντονιστικό που έχει στηθεί στη Λάρισα, με τους Υπουργούς που εργάζονται για τις ενισχύσεις, τις καταγραφές, τη δημόσια υγεία, το νερό κτλ και τόνισε την παρουσία του Πρωθυπουργού δύο φορές στο Συντονιστικό για να δει από κοντά όσα εξελίσσονται.

Επεσήμανε πως βοήθεια στους πληγέντες στάλθηκε απ’ όλη την Ελλάδα, όπως και από περιφερειάρχες και δημάρχους που ενίσχυσαν με μηχανήματα προϊόντα, νερό και άλλα είδη.

«Όταν όλη η Ελλάδα βοηθούσε,  κάποιοι τρέχανε για βοήθεια στα κανάλια για να δημιουργήσουν πρόβλημα και να διασπείρουν ειδήσεις που δεν αντέχουν στην αλήθεια και στην κριτική», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Τα ψέματα που ειπώθηκαν εις βάρος της Περιφέρειας

Την ίδια ώρα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε ψέματα που διαδόθηκαν και που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

« Είπαν ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έκανε εκκένωση στα χωριά και πόλεις. Η περιφέρεια δεν είναι υπεύθυνη, υπεύθυνος για εντολή εκκένωσης είναι κάθε δήμος. Είπαν ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε χρήματα και δεν έκανε αντιπλημμυρικά. Από το 2019 έχουμε 70 έργα, έχουμε καθαρίσει και έχουμε κάνει συντήρηση αναχωμάτων πάνω από 580 χλμ. Αυτά είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε. Έχουμε 164 εκ. για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των αναχωμάτων. Είναι έργα που έγιναν και που όλοι μπορούν να τα δουν.  Δεν μπορούμε να πάρουμε τα έργα και να τα κάνουμε κάτι άλλο. Όπως έχεις αριθμό ΑΜΚΑ έτσι έχει και αριθμό κάθε έργο , έτσι εντάσσεται από το Υπουργείο, από το Περιφερειακό συμβούλιο, εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα, δημοπρατείται, περνά από τον έλεγχο και έτσι πληρώνεται από τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος με κάθε αριθμό έργου.

Άλλο ψέμα είναι ότι ανέθεσα σε μια Ολλανδική εταιρεία τη διαχείριση των νερών, να κάνουν μελέτη. Αυτή έχει έρθει από την κυβέρνηση, το Υπουργείο. Είναι η διεθνής βοήθεια, δεν έκανε καμία ανάθεση ο Αγοραστός. Για το φράγμα του Ενιπέα είπαν ότι εμείς το καθυστερήσαμε. Δεν είναι φορέας υλοποίησης του έργου η περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι το Υπουργείο Υποδομών. Η περιφέρεια, με έγγραφά της ζητούσε να γίνει το έργο. Θέλουν να διοικήσουν με ψέματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Καλοδεχούμενη η Εισαγγελική έρευνα

Φυσικά από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και ο σχολιασμός της παρέμβασης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για συγκεκριμένα έργα στον θεσσαλικό χώρο, με τον κ. Αγοραστό να επισημαίνει πως η έρευνα είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη για να σταματήσουν τα εξωφρενικά ψέματα και να λάμψει η αλήθεια.

«Στις 4 Οκτωβρίου το 2018 ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κατέφυγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γιατί η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας είχε δώσει την αρμοδιότητα του καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών, χωρίς αντίστοιχους πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς και τότε παραπέμφθηκαν οι Υπουργοί. Έκτοτε δεν ξέρω τι έγινε στη Βουλή. Εδώ είμαστε, όλα καταγράφονται, υπάρχουν πρωτόκολλα, υπηρεσίες. Δεν δίνει εντολή ο Αγοραστός κάντε το έργο. Το έργο γίνεται μέσα από μια μεγάλη διαδικασία, προτάσεις, μελέτες και ελέγχονται για την ποιότητά τους», είπε ο κ. Αγοραστός.

 

Τόνισε βέβαια πως και οι Δήμοι κάνουν αντιπλημμυρικά έργα όταν έχουν ανάγκες και ανάλογα με τις προτεραιότητές τους επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έδινε αυτή τη δυνατότητα ένταξης.

Ο μισός Περιφερειακός ανήκει στον Δήμο

Προ ημερών ο Δήμαρχος Βόλου ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου να πάρει την αρμοδιότητα του Περιφερειακού και των χειμάρρων στα όρια της δικαιοδοσίας του ο Δήμος Βόλου. Ο κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε πως ήδη ο περιφερειακός ανήκει μισός στον Δήμο και μισός στο Υπ. Υποδομών. «Έτσι κι αλλιώς όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι ανήκουν στους δήμους. Μπορεί να έχει γίνει η αναβάθμιση από την περιφέρεια ή το Υπουργείο, ανήκουν όμως στους δήμους» και συνέχισε εξηγώντας την εμπλοκή της Περιφέρειας στον Περιφερειακό πως  η χάραξη του Περιφερειακού και η μελέτη γίνονταν στο Υπουργείο, χωρίς ωστόσο πρόοδο τα τελευταία 12 χρόνια. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια ζήτησε να αναλάβει την μελέτη, την χρηματοδότησε, τη συνέχισε, την εμπλούτισε με τη μελέτη αντιπλημμυρικών στην Αγριά.

Σε ότι αφορά δε, στα αντιπλημμυρικά που έγιναν ή όχι στο ύφος του Περιφερειακού στη Αγριά, ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως ο δρόμος κατασκευάστηκε από το Υπουργείο και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι  μισός ανήκει στον Δήμο κι ο άλλος μισός στο Υπουργείο.

Συνέχισε σε ότι αφορά στη περιοχή ότι αυτή τη στιγμή συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται σε όλη τη Θεσσαλία, σε 88 σημεία.

«Εμείς κάνουμε την προσωρινή αποκατάσταση. Έχουμε καταγράψει όλες τις θέσεις, τις γέφυρες που χρειάζονται, όλα τα χιλιομετρικά σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις και την άλλη μέρα θα γίνει συνεννόηση με το Υπουργείο για να δούμε ποιος θα αναλάβει να τα κάνει. Τα έργα χρειάζονται χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα και ποιος θα τα κάνει», είπε ο κ. Αγοραστός και ανέφερε πως τα 2,2 δις ευρώ που έρχονται από την Ευρώπη θα είναι προσθετικά σε αυτά που θα δώσει η Κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε τη σπουδαιότητα της παρουσίας του Επιτρόπου υπεύθυνου για τη Γεωργία στη Θεσσαλία, καθώς είδε από κοντά τις καταστροφές και θα κάνει τα μέγιστα ώστε να έρθουν γρήγορα χρήματα για να δοθούν στους αγρότες και παράλληλα η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση θα μπορέσουν να διεκδικήσουν από την Ευρώπη την αύξηση του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση ζημιών από την κλιματική κρίση.

Ο λαός είναι ο κυρίαρχος – Τα βήματα της επόμενης περιόδου

Γνωρίζοντας πλέον τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες και έχοντας έναν προγραμματισμό για όλα τα ζητήματα ο κ. Αγοραστός έθεσε το όραμά του και τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα.

Πρώτο και κυριότερο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποκατασταθούν εκείνοι που πάθανε ζημιά, στα σπίτια, στα χωράφια, στα εμπορεύματα, στις επιχειρήσεις τους, που χάσανε ζωντανά. «Αυτό είναι το μέλημά μου και θα αυξηθούν τα συνεργεία που θα επιχειρούν από τη Δευτέρα και μετά πιέζοντας για να πάρει ο κόσμος πιο γρήγορα τις αποζημιώσεις. Δεύτερον είναι  να ξανακάνουμε όλες τις υποδομές και να δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν οι άνθρωποι να παράγουν με τον ίδιο ρυθμό.

Από εκεί και πέρα, υποδομές και διαδικασίες θα είναι μια μεγάλη επίπονη, δύσκολη εργασία που θα αποφέρει στη Θεσσαλία για ένα μεγάλο διάστημα πολλές δουλειές. Εμείς θα συνεχίσουμε τα έργα που έχουμε κάνει , τις μελέτες που έχουμε αναλάβει για την επόμενη ημέρα, που είναι  σημαντικές και που θα οδηγήσουν σε έργα», τόνισε ο κ. Αγοραστός και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της ένταξης για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού, το Ποδηλατοδρόμιο, την Κίτρινη Αποθήκη, την ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

Παράλληλα, η Περιφέρεια πρέπει, όπως είπε ο κ. Αγοραστός να «τρέξει» το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας που έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και προανήγγειλε νέο πρόγραμμα «Ανάσα» για μικροεπιχειρηματίες που επλήγησαν.

«Έχουμε ακόμη έργα κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της φτώχειας, έργα για ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις στις πόλεις, δηλαδή βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, για να φτιάξουμε καλύτερες τις πόλεις και πάρα πολλά χρήματα θα κατευθυνθούν στους ανθρώπους για την κοινωνική συνοχή, για δράσεις, για υποδομές, για το Πανεπιστήμιο, την εκπαίδευση, την υγεία με υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έργα για το περιβάλλον, αλλά και προμήθεια μηχανημάτων και οχημάτων», είπε ο κ. Αγοραστός.

Καταλήγοντας, λίγες μόνο ώρες πριν τις εκλογές ο Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος έστειλε το δικό του μήνυμα για τις εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο λαός είναι ο κυρίαρχος. Δεν χάνει τον ορίζοντα της σκέψης και από το οπτικό του πεδίο το μέλλον. Ποιος μπορεί να διαχειριστεί το μέλλον, ποιος είναι καλύτερος, γιατί εδώ υπάρχουν συγκρίσεις, όχι συγκρούσεις. Το μέλλον είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής μας».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.