Κ. Ματσιόλης: «400 σκευάσματα σε έλλειψη- Έχουμε να δούμε … συνταγογραφούμενα μήνες»

Ενώ οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων, που είναι σε … επάρκεια, αυξάνονται επιβαρύνοντας τους πολίτες

Σχεδόν … 400 είναι τα σκευάσματα και τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ. Όπως επεσήμανε ο κ. Ματσιόλης οι ελλείψεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι καθημερινές και μάλιστα ορισμένα σκευάσματα έχει ο ίδιος να τα δει ακόμη και μήνες. Την ίδια στιγμή, η τιμή των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αυξάνεται, επιβαρύνοντας την τσέπη των πολιτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Ματσιόλης οι ελλείψεις αυτές δημιουργούνται καθώς από το 2010 στις επιλογές των δανειστών υπήρχε η πρόταση για μειώσεις στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με τους φαρμακοποιούς τότε να κρούουν το καμπανάκι των ελλείψεων και να τονίζουν ότι η υγεία δεν μετριέται σε ευρώ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου υποχρεούται

η πολιτεία να μειώνει περαιτέρω τα φάρμακα!

«Περάσανε υποτίθεται τα μνημόνια, αλλά έμειναν οι αποφάσεις τους και κάθε χρόνο συνεχίζουν να μειώνουν τα φάρμακα. Στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου υποχρεούται η πολιτεία να μειώνει περαιτέρω τα φάρμακα κι αυτό έχει ως συνέπεια τις ελλείψεις. Και τα τρία κόμματα που κυβερνούσαν, δεν θεωρούσαν ότι είναι τόσο σημαντικό και λέγανε ότι θα διορθωθεί. Τώρα παραδέχονται ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά δεν βλέπουμε λύσεις και  λύσεις καλείται να τις βρει και να τις δώσει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, στον οποίο απευθύνονται οι πολίτες. Υπάρχουν φάρμακα, σκευάσματα που έχουμε να τα δούμε μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης.

Ανέφερε δε, ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο μεγαλύτερος στην χώρα με 3500 μέλη κάνει λόγο για 400 σκευάσματα σε έλλειψη.

«Χρωστάω δύο σκευάσματα σε έναν πελάτη και βρήκα ένα εκτός Βόλου. Από τόσο καιρό που έχω να το δω,  ξέχασα και την εικόνα του κι ο άνθρωπος αυτός έχει πρόβλημα αναπνευστικό. Οι ελλείψεις δεν έχουν σχέση με το φαρμακείο της γειτονιάς, είναι γενικότερο το ζήτημα, όμως όλοι μας έχουμε πρόβλημα από αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

«Προτάθηκε η δημιουργία πλατφόρμας

καταγραφής ελλείψεων, καμία … απάντηση»

Εξαιτίας λοιπόν της συνεχούς μείωσης της τιμής και καθώς οι φαρμακευτικές είναι εταιρείες που αποσκοπούν στο κέρδος, έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα με τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει κινηθεί εδώ και καιρό για το θέμα. Επί προηγούμενης κυβέρνησης μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο έστειλε υπόμνημα στον Υπουργό και στη Βουλή. Επί παρούσης κυβέρνησης από κοινού, μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους από τους θεσσαλικούς νομούς έστειλε διάβημα προς την πολιτεία προτείνοντας για καλύτερη εγρήγορση. Μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο πρότειναν τη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής των ελλείψεων. Καμία απάντηση, καμία λύση όμως δεν δόθηκε.

«Κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να το πάρει πολύ πιο σοβαρά το ζήτημα. Κάποιες φορές δεν υπάρχουν υποκατάστατα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και δεν μπορούμε και να πείσουμε τον πολίτη να του αλλάξουμε τα φάρμακα, όταν αυτά αφορούν στη ζωή του», τόνισε ο κ. Ματσιόλης ενώ ανέφερε πως ακόμη και η εμφάνιση του φαρμάκου παίζει ρόλο στον πολίτη, ο οποίος έχει συνηθίσει το φάρμακό του και δεν θέλει αλλαγές.

«Η πολιτεία πρέπει άμεσα να πάρει θέση. Όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων τόσο η πολιτεία αυξάνει τα μη συνταγογραφούμενα, άρα ο πολίτης βάζει περισσότερο χέρι στην τσέπη του. Βλέπουμε που πήγαν οι τιμές από γνωστότατα παυσίπονα. Εκεί – στα μη συνταγογραφούμενα- δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να ζητούν ό,τι τιμή θέλουν και δεν έχουμε ελλείψεις. Η εταιρεία μπορεί να δώσει ό,τι τιμή θέλει, η πολιτεία δεν τα πληρώνει. Αυτά τα φάρμακα που πληρώνει το κράτος, εκεί μειώνει την τιμή τους», κατέληξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.