Κώστας Πουλάκης: Η κυβέρνηση χτίζει ξανά μετά τις εκλογές το δημαρχοκεντρικό σύστημα

Ο πρώην ΓΓ του ΥΠΕΣ, τόνισε ότι επιχειρείται αλλοίωση, με το νόμο, σχετικά με την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Την κυβέρνηση της ΝΔ που «ως μπουλντόζα ήρθε να γκρεμίσει θέματα δημοκρατίας που είχε ρυθμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εκλογικό νόμο και την απλά αναλογική», κατήγγειλε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα».
Όπως είπε, η κυβέρνηση χτίζει ξανά μετά τις εκλογές το δημαρχοκεντρικό σύστημα, που είχε γκρεμίσει με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τις ψήφους για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και για το νόμο σχετικά με την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού, τόνισε ότι επιχειρείται αλλοίωση, καθώς Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό για πέντε γενιές, θα μπορούν να καθορίζουν τη ζωή όσων ζουν στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη του διακυβέρνηση, αυτό που ήταν στο πρόγραμμα, στην ιστορία του και αυτό που έλεγε πάντα για την απλή αναλογική, το έκανε πράξη, τόνισε ο Κώστας Πουλάκης.
«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, εκτός αν βρεθούν 200 ψήφοι για να ανατρέψουν τον εκλογικό νόμο. Αυτό είναι ευθύνη των άλλων κομμάτων, που θέλουν να προστεθούν στους 158 βουλευτές της ΝΔ και ελπίζω να μην το κάνουν», ανέφερε.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνηση ψάχνει διάφορα Συνταγματικά «κόλπα», για να μπορέσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με 180 ψήφους, που είναι στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας, διότι η αριθμητική της νέας Βουλής λέει 158 και 22 οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μήπως συναντηθούν και κάνουν τους 180.
Ο κ. Πουλάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το κάνει και οι επόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική.

Υπάρχει ν/σ διευκόλυνσης
των Ελλήνων του εξωτερικού

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρώην Γ.Γ. του ΥΠΕΣ δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο ο ίδιος κατά την παράδοση του υπουργείου το παρέδωσε στον κ. Θεοδωρικάκο. Όπως είπε αυτό το νομοσχέδιο, αφορά στη διευκόλυνση, γιατί όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν, ενώ τόνισε ότι ένας από τους λόγους που «βούλιαξε» η Ολυμπιακή εταιρία, ήταν ότι στη δεκαετία του ’80, τότε που όλες οι κυβερνήσεις σπαταλούσαν τα λεφτά, έφερναν δωρεάν τους Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίσουν.
«Το Σύνταγμά μας, από το 1975 δίνει τη δυνατότητα νόμου για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού και δεν είχαν ασχοληθεί ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Οι μόνοι που ασχοληθήκαμε ήμασταν εμείς σε μια τετραετία που μας έταξε ο Ελληνικός λαός να κυβερνήσουμε και το νομοσχέδιο το φτιάξαμε με μια επιτροπή στην οποία μετείχαν συνταγματολόγοι και πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.
Ο Κώστας Πουλάκης που ήταν πρόεδρος της επιτροπής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο που παρέδωσε στον κ. Θεοδωρικάκο και κατατέθηκε, έχει την έγκριση και των 12 μελών της επιτροπής, ενώ ελήφθησαν και οι θέσεις – προτάσεις της εθνικής επιτροπής δικαιωμάτων του ανθρώπου, πρόεδρος της οποίας, ήταν ο κ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας σήμερα της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Πολιτική αλλοίωση»

Ο πρώην ΓΓ είπε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι πλήρες και αντιμετωπίζει τα πολύ μεγάλα τεχνικά, πολιτικά και οργανωτικά θέματα, αλλά τώρα, ακούμε από τον κ. Θεοδωρικάκο για επιστολικές ψήφους που έχουν πολλά προβλήματα νομιμότητας των εκλογών. «Έχουμε το διαφορετικό από τις άλλες χώρες, στο δικαίωμα του εκλέγειν να βγαίνει μέσα από τα Δημοτολόγια και το μοναδικό νόμο σχετικά με την ιθαγένεια, όπου μπορεί ένας, ο οποίος έφυγε το 1880 και πήγε στην Αμερική μετανάστης και έκανε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα που ζουν 100 χρόνια στην Αμερική ή στην Αυστραλία, αν φέρει χαρτιά και πει ότι πριν από πέντε γενιές ένας από τους δύο γονείς του ήταν Έλληνας και μπορέσει και το αποδείξει, τότε αυτόματα έχει το δικαίωμα να γραφτεί και να ψηφίσει στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο κ. Πουλάκης είπε ότι αυτό είναι μια πολιτική αλλοίωση, διότι αυτοί που θα ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο, θα καθορίζουν τη δική μας ζωή που ζούμε στην Ελλάδα.
«Λέμε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει τους Έλληνες, με αυτοπρόσωπη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, που πρέπει πρώτα να καταμετρηθούν, που πρέπει να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα εκλέγονται 3-5, ανάλογα με το πόσοι θα εγγραφούν και να λειτουργήσει το νομοσχέδιο που και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός να συζητήσει, εφόσον βγήκε απ’ αυτή τη διαδικασία», είπε ο πρώην ΓΓ του ΥΠΕΣ. Ο ίδιος είπε ότι στην αλλοίωση αυτή που επιχειρείται ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελείως αντίθετος.
Για το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο Κ. Πουλάκης τόνισε ότι μέσα στην πληροφόρηση του διαδικτύου κάποιος πρέπει, να μπορεί να προστατευτεί και να μην έχει τη δυνατότητα κάποια μεγάλη εταιρία, να πάρει τα προσωπικά δεδομένα κάποιου και να τα χειριστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

«Η Ν.Δ. γκρεμίζει θέματα Δημοκρατίας»

Στα θέματα της Δημοκρατίας, όπως έχει φανεί ως τώρα, η κυβέρνηση ήρθε ως μπουλντόζα να τα γκρεμίσει. Δεν είναι τυχαίο, που το πρώτο πράγμα που έκανε, είναι η επί της ουσίας αλλοίωση αποτελεσμάτων των Δημοτικών Εκλογών, οι οποίες έγιναν στις 26 Μαΐου με απλή αναλογική, ένα έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον Κώστα Πουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε την τέταρτη κάλπη για να ψηφίζουν χωριστά τα χωριά, για να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να κρατηθούν στα χωριά, έχοντας δημοκρατία, πόρους και να μπορούν να εκλέγουν το δικό τους Τοπικό Συμβούλιο και με δικά τους έργα. «Ήρθανε και το διέλυσαν και το πρώτο πράγμα που έκαναν είναι να θεωρήσουν άχρηστη την τέταρτη κάλπη στα χωριά, να καταργήσουν τις επιτροπές που έβγαιναν με την απλή αναλογική από τα Δημοτικά Συμβούλια, να δώσουν στους δημάρχους αυτοδυναμία, χτίζοντας ξανά το δημαρχοκεντρικό σύστημα μετά τις εκλογές, που εμείς είχαμε γκρεμίσει με το νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.