Κρέτσος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η κυβέρνηση πηγαίνει πίσω τη δουλειά που κάναμε για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών»

Βλέποντας θέματα και στη διαχείριση της πανδημίας

Για την απόδοση των μέτρων προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα που ξεκίνησε επί θητείας του στη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αλλά και για τα μέτρα της κυβέρνηση που υποβαθμίζουν την προσπάθεια και τα αποτελέσματα, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Λευτέρης Κρέτσος, τονίζοντας ότι οι νυν κυβερνώντας είχαν βρει έτοιμα μέτρα που δεν εφάρμοσαν ποτέ αλλά και ότι προχώρησαν σε ρυθμίσεις που μειώνουν τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο.

Ο κ. Κρέτσος έκανε λόγο για μία πετυχημένη πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2017 καταφέρνοντας ν’ ανασχέσει τη διαρροή επενδύσεων σε άλλες χώρες, ακόμη και για ταινίες με αρχαιοελληνικό θέμα. Τόνισε δε ότι πλέον η Netflix και η Disney+ να βρίσκονται στην Ελλάδα, ικανοποιώντας και ένα χρόνιο αίτημα της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας. Ωστόσο βλέπει να υπάρχουν όμως κάποιες κυβερνητικές ρυθμίσεις που μειώνουν την ανταποδοτικότητα του μέτρου, την ώρα που η πολιτική αυτή έχει μεγάλη επίδραση και στον Τουρισμό, με επισκέπτες σε τοποθεσίες όπου έχουν γίνει γυρίσματα μεγάλων παραγωγών.

Παράδειγμα αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση Πιερρακάκη που επιτρέπει ξένα τιμολόγια και που μειώνει σύμφωνα με τον κο Κρέτσο την οικονομική ανταποδοτικότητα. «Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί παίρνουν λεφτά πίσω, έχοντας ολοκληρώσει τα γυρίσματά τους. Η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, όμως η φιλοσοφία του δικού μας νόμου ήταν να έρθουν οι παραγωγοί να έρθουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στη χώρα και στις τοπικές οικονομίες, και μόνο γι’ αυτά καλύπταμε ένα μέρος με επιστροφή. Ένα δολάριο επιστροφής αφήνει πίσω 3-7 δολάρια. Αυτή ήταν η λογική. Η ρύθμιση Πιερρακάκη ήρθε και εφαρμόζεται όπου το 50% των τιμολογίων και των δαπανών, μπορεί να γίνεται οπουδήποτε αλλού εκτός Ελλάδας. Αυτό μειώνει την ανταποδοτικότητα του μέτρου, οπότε και οι φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας είχαν διαφωνήσει με αυτήν τη ρύθμιση» σχολίασε σχετικά.

Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, η εφαρμογή του κινήτρου έδειξε τεράστια ανάπτυξη και για τις εγχώριες, με επιστροφή της μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση, και με τις παραγωγές να επιστρέφουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες, όπως η Κύπρος. «Αυτό που έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, είναι ότι οι ξένες παραγωγές δεν μπορούν να έρχονται σε μόνιμη βάση αν δεν αναπτύξεις και την εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία» σημείωσε, αναφερόμενος στη συνέχεια σε μέτρα που είχαν θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν εφαρμόστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. «Είχαμε θεσμοθετήσει δύο ταμεία, ένα ταμείο εγγυοδοσίας για ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα, και ένα επενδυτικό που θα χρηματοδοτούσε παραγωγές εντός Ελλάδας από Έλληνες δημιουργούς. Τα δύο μέτρα ήταν 100 εκατομμύρια και δυστυχώς η νέα κυβέρνηση δεν τα εφάρμοσε ενώ τα βρήκε έτοιμα. Αυτά τα δύο ταμεία θα έδιναν λύσεις στον τομέα της ρευστότητας, και θα οδηγούσαν σε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής» τόνισε ο κ. Κρέτσος.

Βέβαια, παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι τα μέτρα δεν είναι για να βγαίνουν φωτογραφίες με διεθνείς αστέρες οι περιφερειάρχες και οι υπουργοί, αλλά για να έρχονται χρήματα στην Ελλάδα και ν’ αναδειχθεί η χώρα ως brand και ως δυναμικός στόχος εγκατάστασης ανάλογων επενδύσεων. Βλέποντας μάλιστα και την οικειοποίηση της δική του δουλειάς σε κάποιες περιπτώσεις, ο κ. Κρέτσος υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι η στήριξη αυτής της βιομηχανίας και η ικανοποίηση των παραγωγών για να λένε τα καλύτερα για την Ελλάδα, όπως και το πώς οι τοπικές οικονομίες θα αρχίσουν να γίνονται πιο φιλικές προς την κινηματογράφηση με ειδικές δομές. «Αντ’ αυτού είχαμε την κατάργηση τριών πανεπιστημιακών τμημάτων, η στασιμότητα στα ταμεία και την κατάργηση των τριπλών ελέγχων των δικαιολογητικών του ΕΚΟΜΕ και απορώ πώς θα γίνει ο έλεγχος των ξένων δικαιολογητικών. Ελπίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά τους προβληματισμούς αυτούς γιατί πρόκειται για εθνική υπόθεση» κατέληξε.

Πανδημία, Τουρισμός και Οικονομία

Σε γενικότερο πλαίσιο και τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, ο πρώην υφυπουργός σημείωσε ότι προκύπτουν κυβερνητικές ευθύνες και για την πορεία του εμβολιασμού, αλλά και ότι χρειάζεται στήριξη του εσωτερικού Τουρισμού.

« Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα 2 δις με χρήματα ουσιαστικά για να μπορέσει ένας πληθυσμός. Πέρυσι όντως υπήρχε ένα success story, αλλά κάποιοι βιάστηκαν και είπαν στον πρωθυπουργό να πάει στη Σαντορίνη και να μιλήσει για ηλιοβασιλέματα και ν’ ανοίξει τις πύλες. Έτσι είχαμε το πρώτο κύμα ακυρώσεων αρχές Αυγούστου. Τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να υπεκφύγουν φορολογικών εσόδων και να μπορούσαν να στηριχθούν και οι θέσεις εργασίας και τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες» συμπεραίνει, βλέποντας ότι έρχεται παράλληλα μία έξαρση της πανδημίας, με το ΕΣΥ να μην έχει ενισχυθεί όπως πρέπει και τον πρωθυπουργό να μιλάει για συγχωνεύσεις νοσοκομείων περιφερειακά. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα και την αλήθεια και μας βάζει σε κινδύνους» ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Κρέτσος βλέπει υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και ο Τουρισμός οδεύει σε δεύτερη κακή χρονιά για τον Τουρισμό. «Έχουμε παράλληλα ελαστικοποίηση των εργασιακών, με την κυβέρνηση να μην επιδιώκει σε αναπτυξιακές πολιτικές αλλά βασίζεται σε μία μακαριότητα ότι θα έρθουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης και ότι θα τα καταφέρουμε ξανά όλοι μαζί γενικώς και αορίστως σε ένα άδηλο χρονικό διάστημα στο μέλλον να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.