Κρύβει κινδύνους το νοθευμένο αλκοολούχο ποτό, δύσκολος ο εντοπισμός απ΄ τους πολίτες

Επισήμανε στο «Ράδιο-Ένα», η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Μαγνησίας, Χαρίκλεια Κούρτη

Επικίνδυνο μπορεί να γίνει για την υγεία των πολιτών το νοθευμένο αλκοολούχο ποτό αλλά και το τσίπουρο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο του παραρτήματος Μαγνησίας, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Χαρίκλεια Κούρτη, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή , με αφορμή την μεγάλη ποσότητα των ακατάλληλων 6600 λίτρων αποστάγματος τσίπουρου και κρασιού που βρέθηκαν στο Στεφανοβίκειο. Η κ. Κούρτη τόνισε πως ένας απλός πολίτης είναι δύσκολο να προστατευτεί μόνος του από τυχόν νοθεία και συνέστησε να είμαστε όλοι περισσότερο προσεκτικοί, κοιτώντας τις ενδείξεις στις συσκευασίες των ποτών.
Σύμφωνα με την κ. Κούρτη ένα ποτό χαρακτηρίζεται νοθευμένο όταν περιέχει στα συστατικά του, στοιχεία τα οποία δεν προκύπτουν από τη φυσική του παραγωγή. Συνεπώς οταν ένα τσίπουρο δεν βγαίνει με απόσταξη σταφυλής, όπως ορίζει ο κανονισμός και προκύπτει από πάσης φύσεως αιθέρια έλαια και οινόπνευμα αγνώστου προέλευσης είναι νοθευμένο και μπορεί επικίνδυνο.
«Μετά τη νοθεία περνάμε στην επικινδυνότητα. Ένα προϊόν μπορεί να είναι νοθευμένο και απλώς υποβαθμισμένο ποιοτικά, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα το νοθευμένο να είναι και επικίνδυνο και ειδικά στο οινόπνευμα που δεν ξέρουμε την προέλευσή του, εάν είναι γεωργικής προέλευσης , μπορεί να είναι μετουσιωμένο με προορισμό να πάει για άλλες διαδικασίες όπως αρωματοποιία κ.α.. Κανείς δεν ξέρει, από τη στιγμή που είναι μη ελεγχόμενο, ασφράγιστο και μπήκε στην ελληνική επικράτεια έτσι, σ’ αυτή τη μορφή», υπογράμμισε η κ. Κούρτη εξηγώντας γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία ένα νοθευμένο ποτό.

Επικίνδυνο, οτιδήποτε είναι αγνώστου προέλευσης

Η ίδια προσέθεσε πως είναι επικίνδυνο οποιοδήποτε προϊόν που μπαίνει στην κατανάλωση και είναι αγνώστου προέλευσης, που παρασκευάζεται κάτω από επικίνδυνες ή μη ελεγχόμενες συνθήκες, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας και κανόνες ποιότητας και φυσικά θεωρείται επικίνδυνο γιατί παρασκευάζεται με ύποπτο τρόπο.
Μπορεί όμως ο απλός πολίτης να προστατευτεί με κάποιο τρόπο από τα νοθευμένα ποτά; Η απάντηση της κ. Κούρτη είναι ξεκάθαρη. «Ασφαλείς δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σε μια καταναλωτική κοινωνία, στην οποία μπαίνουν προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο, υπάρχει μία άνεση στη μεταφορά και στη διακίνηση. Κάποτε αυτά είχαν αυστηρές γραμμές προστασίας. Δηλαδή εντύπωση προκαλεί πως μπήκε το οινόπνευμα αυτό, χωρίς σφραγίδες μέσα στη χώρα. Κάπου είναι θέμα οικονομικού εγκλήματος, κάπου δεν λειτουργεί καλά ο ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας. Για τον απλό πολίτη είναι πάρα πολύ δύσκολη η αυτοπροστασία», σημείωσε η ίδια.
Έδωσε ωστόσο και μερικές γενικές συμβουλές που μπορούν όλοι να ακολουθήσουν σημειώνοντας πως το μόνο που μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης και αυτό δεν αφορά μόνο τα αλκοολούχα ποτά ή το τσίπουρο, αφορά όλα τα προϊόντα, είναι πως πρέπει να ελέγχει την προέλευση, τη συσκευασία, εάν πληρεί τους ορθούς κανόνες τυποποίησης της συσκευασίας, ενδείξεων. Στη συσκευασία πρέπει να γράφεται η προέλευση , οι ενδείξεις, τα συστατικά, τα οποία αποτελούν ένα πρώτο δίκτυο προστασίας. Αναφορικά με τη μυρωδιά ενός «καθαρού» κι ενός νοθευμένο ποτού η πρόεδρος των Χημικών Μαγνησίας, σημείωσε πως χρειάζεται εξοικείωση για να αντιληφθεί την ποιότητα κάποιος από τη μυρωδιά και ο καταναλωτής είναι δύσκολο να εντοπίσει το νοθευμένο.

Γίνονται έλεγχοι και διαπιστώνονται και παραβάσεις

Για το θέμα του τσίπουρου η ίδια τόνισε ότι το βλέπουμε όλοι να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτο. «Δεν σημαίνει ότι κάθε μη εμφιαλωμένο τσίπουρο είναι και επικίνδυνο, αλλά στο μη εμφιαλωμένο υπάρχει η δυνατότητα να νοθευτεί. Είναι άλλο να παίρνεις το μικρό μπουκαλάκι, που είναι σφραγισμένο από την ποτοποιία, η οποία ελέγχεται κι άλλο να παίρνεις ένα ανοιχτό φιαλίδιο, που μπορεί να είναι και νοθευμένο. Γιατί έχουν βρεθεί τσίπουρα και με μεθανόλη μέσα και με διάφορες άλλες επικίνδυνες αλκοόλες», τόνισε η κ. Κούρτη, η οποία συμπλήρωσε πως τόσο την Ένωση όσο και το Γενικό Χημείο του Κράτους έχουν απασχολήσει πολύ τέτοιου είδους υποθέσεις, οι οποίες ήταν αιχμής, ενώ ανέφερε πως γίνονταν και πολλοί έλεγχοι αλλά είχαν σημειωθεί και πολλές παραβάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.