Κυκλοφορούν αύριο οι «Ιστορικές στιγμές» με θέμα τον ερχομό των Μικρασιατών στο Βόλο (video)

Δωρεάν μαζί με τη εφημερίδα "Μαγνησία"

Ένα ειδικό ένθετο με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού των Ελλήνων, θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την εφημερίδα «Μαγνησία». Η έγχρωμη έκδοση 96 σελίδων θα ενώσει το ιστορικό χρονικό της Ιωνίας της Μικράς Ασίας με τη Νέα Ιωνία του Βόλου.

Η πολύπαθη Ιωνία «μιλάει» για την ιστορία της από τις 19 Μαΐου 1919 όταν απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό και συνεχίζει μέχρι τον Αύγουστο του 1922 όταν η Σμύρνη καίγεται και σφαγιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες.
Συνεχίζουμε το χρονικό με την φυγή τους για την Ελλάδα και τον ερχομό τους στο Βόλο στις 19 Σεπτεμβρίου 1922 και από κει η συνέχεια του αγώνα για την επιβίωση στη νέα πατρίδα τους.

Στοιβαγμένοι μέσα στις ανήλιες αποθήκες σε σχολεία, σε τενεκεδένιες τρώγλες, οι πρόσφυγες δούλεψαν από την ανατολή του ηλίου έως της δύση για να εξασφαλίσουν το φαγητό της οικογένειάς τους και δουλευταράδες έφτιαξαν στον Ξηρόκαμπο τα πρώτα σπίτια τους, ενώ ύστερα με τον χρόνο δημιούργησαν μια ωραία πόλη, τη Νέα Ιωνία.

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.