Λ.Μενδώνη από την Αλόννησο: Οι τεχνολογίες και η πληροφορική είναι το μέλλον και στον πολιτισμό (video)

Η υπουργός Πολιτισμού καταδύθηκε εικονικά στο υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας

Εικονική κατάδυση στο υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας το οποίο εγκαινίασε το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποίησε το απόγευμα της ίδιας μέρας η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (ΚΕΕΚ) δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει σε αυτό από τις αρχαιολόγους. Η κα Μενδώνη συνοδεία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και το οποίο βασίζεται στο σχεδιασμό ενός εκθεσιακού και ενημερωτικού κέντρου όπου οι προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες συνδυάζονται με την παραδοσιακή πρακτική του μουσείου και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Bluemed. Στο χώρο του Μουσείου κυριαρχούν ψηφιακές αναπαραστάσεις των αμφορέων και όσων άλλων ευρημάτων υπάρχουν στο ναυάγιο της Περιστέρας, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τι ακριβώς υπάρχει στο υποβρύχιο αυτό μουσείο, χωρίς να χρειαστεί να καταδυθούν πραγματικά. Παράλληλα μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια όπως είναι η “μουσειοσκευή” δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά να μάθουν περισσότερα για το ναυάγιο και το υποβρύχιο μουσείο, αναλαμβάνοντας ρόλο αρχαιολόγου, δύτη ή περιβαλλοντολόγου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταδύθηκε εικονικά φορώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας που εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αλόννησο.
Από την ξενάγηση της κας Μενδώνη στο Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον Δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα.

Μενδώνη: Οι τεχνολογίες και η πληροφορική είναι το μέλλον και στον πολιτισμό

“Ο πολιτισμός οφείλει πλέον να βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις νέες τεχνολογίες” τόνισε μιλώντας στο magnesianews.gr η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής της στο κέντρο ενημέρωσης του υποβρύχιου μουσείου της Περιστέρας, συμπληρώνοντας ότι “οι τεχνολογίες και η πληροφορική είναι το μέλλον και στον πολιτισμό” διευκρινίζοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι αποποιούμεθα του ιδίου του φυσικού αντικειμένου του πολιτιστικού αποθέματος ή μιας σύγχρονης δημιουργίας, όμως ο τρόπος πλέον ανάδειξης, προβολής και διάχυσής του είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις νέες τεχνολογίες. Επομένως αυτό είναι δεδομένο ότι έτσι πλέον πρέπει να πορευθούν τα πράγματα. Αν θέλετε και η βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό πια από τη σύνδεσή τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες”. Αναφορικά με τα όσα είδε στο εν λόγω κέντρο η ενημέρωσης η κα Μενδώνη τόνισε ότι “αυτό καθαυτό το κέντρο είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό του ευρύτερου προγράμματος, γιατί ναι μεν υπάρχει το ναυάγιο , υπάρχει όλοι αυτοί που μπορούν να καταδύονται, θέλουν να καταδύονται, υπάρχει όμως και ένας κόσμος ο οποίος δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταδυθεί, επομένως δια του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο φιλοξενείται στο πληροφοριακό κέντρο κάνει την εικονική του (virtual) κατάδυση. Αυτό είναι το δεύτερο συστατικό. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο το ένα, πρέπει να υπάρχει και το άλλο. Ο πολιτισμός και η πληροφορία και η πρόσβαση πρέπει να αφορά την κοινωνία των τριών τρίτων, επομένως δια αυτού του τρόπου, μέσα από την εικονική περιήγηση, μέσα από το πληροφοριακό υλικό το οποίο παρέχεται, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στον καθένα εξ υμών, είτε μπορεί ή δεν μπορεί, είτε θέλει ή δεν θέλει να καταδυθεί.”

Κ.Αγοραστός: Η Αλόννησος είναι πρότυπο για όλη την Ελλάδα στον τομέα των υποβρύχιων μουσείων

Για ένα σύγχρονο κέντρο ενημέρωσης το οποίο αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, έκανε λόγο μιλώντας στο magnesianews.gr ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι είναι μια υπουργός η οποία “βλέπει, ακούει, συνεργάζεται και φθάνει στο αποτέλεσμα και αυτή η συνέργεια και η συνεργασία φέρνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα”. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό το συγκεκριμένο κέντρο ενημέρωσης το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου προγράμματος για την ανάδειξη του υποβρύχιου μουσείου της Αλόννήσου ήταν ένα “όνειρο απατηλό”, περιγράφοντας τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και αυτή τη στιγμή το εν λόγω μουσείο να αποτελεί “πιλότο” για την υπόλοιπη χώρα. Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο κέντρο στο οποίο ο καθένας μπορεί να έρθει και να καταδυθεί με μια σύγχρονη τεχνολογία. Ένα κέντρο το οποίο είναι και διδακτικό γιατί υπάρχει και το διδακτικό παιχνίδι της μουσειοσκευής, που μπορείς να γίνεις δύτης ή αρχαιολόγος, περιβαλλοντολόγος…είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι το οποίο έγινε ακριβώς για το ναυάγιο. Μετά βλέπεις το ναυάγιο και μπορείς να περιεργαστείς αυτά που υπάρχουν μέσα, επομένως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που συμπληρώνει την κατάδυση. Ο Παρθενώνας των ναυαγίων είναι ένα μουσείο ολοκληρωμένο, αφού μπορείς να καταδυθείς με την ταμπλέτα και να παίρνεις πληροφορίες” είπε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.