Λαγουβάρδος στο Ράδιο ΕΝΑ: Υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές το καλοκαίρι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων

Για καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές, κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων για το φετινό καλοκαίρι, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί αν το καλοκαίρι θα είναι ήπιο ή θα έχει καύσωνες.

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Κώστας Λαγουβάρδος, καθηγητής μετεωρολογίας και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος είπε ότι τους τελευταίους 10 μήνες στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος σε σύνολο χώρας ποτέ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν μπορούν να γίνουν προγνώσεις για το επόμενη τρίμηνο, αυτό που γίνεται όμως από μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού – τα οποία ερμηνεύτηκαν στην ιστοσελίδα meteo.gr – είναι τάσεις της θερμοκρασίας για τους επόμενους μήνες, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτές οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και δεν επαληθεύονται πάντα.
«Η γενική τάση για ολόκληρη την Ευρώπη που επόμενου τριμήνου Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, συνεχίζουν να δίνουν ένα σήμα υψηλών θερμοκρασιών πάνω από τις κανονικές τιμές», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.
Ο ίδιος είπε ότι είναι μια διαδικασία που κάνει κάθε εποχή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων και αν κοιτάξει κανείς τον μέσο όρο του καλοκαιριού της Ευρώπης πέφτει μέσα.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δίνει μια σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας προς τα πάνω (μέχρι και 2,5 °C) και μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ενώ σε ένα πιθανολογικό σενάριο από πολλές εκτελέσεις του μοντέλου, κανένα δεν δίνει για φέτος το καλοκαίρι θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα», επισήμανε κ. Λαγουβάρδος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη με ακρίβεια σε ποιες περιοχές της Ευρώπης θα υπάρχουν οι μεγαλύτερες αποκλείσεις, πιθανόν και στην Ελλάδα, γιατί είναι από τις περιοχές που έχουν αποκλίσεις προς τα πάνω της θερμοκρασίας από τα κανονικά, ενώ επίσης δεν μπορούν να προβλέψουν αν θα έχουμε καύσωνες ή όχι, γιατί μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις της θερμοκρασίας με μια ήπια συμπεριφορά του καιρού.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, ο μέσος όρος ανόδου της θερμοκρασίας μπορεί να προκληθεί είτε από θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για μέρες, είτε από καύσωνα, που θα ανεβάσει τον μέσο όρο και που για τη χώρα μας δεν είναι καλό, καθώς το 2021 και το 2023 οι καύσωνες δημιούργησαν πολλά προβλήματα την υγεία μας, στην αγροτική παραγωγή, ενώ θέτουν τα δάση και αγροτικές περιοχές σε κατάσταση υψηλής ευφλεκτότητας.

Θερμό το προηγούμενο 10μηνο
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου, ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος σε σύνολο χώρας ποτέ στην Ελλάδα, όλοι οι μήνες από τον Ιούλιο και μετά σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας είχαν θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά και περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα είχαν πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές, κάτι που έγινε και τον Απρίλιο.
Ο Μάιος είπε ένα διάστημα ψύχρας στην αρχή, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, που θα συνεχιστούν, με πτώση τις επόμενες μέρες.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι και ο Μάιος θα είναι ένας ζεστός μήνας, η Βόρεια Ελλάδα μετά από 10 μήνες υψηλών θερμοκρασιών ίσως τον Μάιο να έχει θερμοκρασίες κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.
Για το θέμα των καυσώνων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας, υπάρχει σημαντική αύξηση των επεισοδίων καυσώνων, οι οποίοι εμφανίζονται νωρίτερα και επηρεάζουν περισσότερες περιοχές, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στη Ελλάδα με την υπερθέρμανση του πλανήτη και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Να προσαρμοστούμε ανάλογα
Ο καθηγητής τόνισε ότι για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να γίνουν κατασκευές με ψυχρά υλικά που να μην απορροφούν τη θερμοκρασία και περισσότερο πράσινο στις πόλεις και να προσαρμόσουμε τη ζωή μας έτσι, ώστε οι επιπτώσεις από τις θερμοκρασίες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Αναφορικά με τις αγροτικές καλλιέργειες, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, καθώς υπάρχει τάση μείωσης των βροχοπτώσεων, πρέπει να γίνει συλλογική και σωστή διαχείριση του νερού, γιατί σε συνδυασμό και με τον τουρισμό τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σχετικά με το δίκτυο ενημέρωσης των αγροτών για τον καιρό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι προχωράει, ήδη έχουν εγκατασταθεί 10 νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες του Αστεροσκοπείου στην ευρύτερη περιοχή, ώστε οι αγρότες να έχουν καλύτερη ενημέρωση όταν είναι σε εξέλιξη ένα γεγονός. Όπως είπε θα βοηθήσει και το Ενικό Αστεροσκοπείο στο κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Το είδα και χάρηκα πολύ. Αν εν κάνω λάθος είναι το μοναδικό στη χώρα που στήνεται και προχωράει, χρειάζεται όμως επιστημονική γνώση και εκεί συμβάλουμε εμείς και άλλοι επιστήμονες, για μια καλύτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις ενός φαινομένου», ανέφερε ο καθηγητής, που εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι λειτουργικοί όλοι οι σταθμοί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.