«Λάθος ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος Βόλου αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδέσποτων»

Ανέφερε ο Παύλος Σταμόπουλος πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου που έχει την τύχη να έχει Κτηνιατρικό Σύλλογο και φιλοζωικές οργανώσεις με έντονη δράση δεν κάνει προσπάθεια με τον συντονισμό και των τριών πλευρών και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων με τον ίδιο τρόπο πάνω από 10 χρόνια, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Παύλος Σταμόπουλος πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος των κτηνιάτρων τόνισε ότι ο Δήμος έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία διαδημοτικής συνεργασίας για το πρόβλημα, είπε ότι ο νόμος και οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς, αλλά, πάνω απ’ όλα, δεν υπάρχει η παιδεία του κόσμου.

«Η θανάτωση ζώου, κακουργηματική πράξη»
Σχολιάζοντας τα τελευταία περιστατικά θανάτωσης ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος των κτηνιάτρων είπε ότι συνδέονται μεταξύ τους, η κάθε περίπτωση δεν είναι ανεξάρτητη από άλλη.
Η ρίψη φόλας με δηλητήριο για τη θανάτωση ζώου είναι κακουργηματική πράξη, με ό,τι ατό συνεπάγεται, κάτι που πρέπει να περάσει στον κόσμο, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει το θέμα του ζώου και θεωρούν ότι αν ρίξουν φόλα και αντί για ένα αδέσποτο βρει τον θάνατο και ένα δεσποζόμενο ζώο, δεν τους απασχολεί καθόλου, επισήμανε.
Ο πρόεδρος των κτηνιάτρων, τόνισε ότι όσο η νομοθεσία που προβλέπει διαχείριση αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, είναι ανεπαρκής, ο νέος νόμος δεν εφαρμόζεται πλήρως ακόμη, και ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος σε κανένα επίπεδο, όλα αυτά φέρνουν προβλήματα, καθώς τα αδέσποτα είναι περισσότερα, κάτι που έχει αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά κακοποίησης ζώων με φόλες ή με άλλους τρόπους, όπως και τα περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα σε ανθρώπους.

«Σοβαρή έλλειψη παιδείας»
«Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολυπαραγοντικό και δεν μπορούμε να το λύσουμε σε ένα επίπεδο. Η κυρία που πέταξε τα γατάκια στον κάδο σκουπιδιών, η οποία το αρνείται, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που έχουμε δει. Έχουμε δει και άλλα παρόμοια, ίσως και χειρότερα», τόνισε ο κ. Σταμόπουλος.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σοβαρή έλλειψη παιδείας και έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται και απασχολεί όλους τους μεγάλους Δήμους δεκαετίες τώρα.

Δεν γίνεται το καλύτερο με μια διαδημοτική συνεργασία

Ο πρόεδρος των κτηνιάτρων είπε ότι σε επίπεδο Μαγνησίας δεν έχει γίνει το καλύτερο για να λυθεί το πρόβλημα, καταρχήν με μια διαδημοτική συνεργασία. Υπάρχουν προγράμματα κάποιων Δήμων που αφορούν σε στειρώσεις κάποιων ζώων, που μέχρι να στειρωθούν και να λυθεί το πρόβλημα, υπάρχει στους δρόμους τριπλάσιος αριθμός από τα ζώα που στειρώνονται.
«Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέτρα με σήμερα, το πρόβλημα θα έχει την τάση να γίνεται χειρότερο. Τη διαδημοτική συνεργασία θα έπρεπε να έχουν επιδιώξει ήδη οι μεγάλοι Δήμοι», τόνισε ο κ. Σταμόπουλος.

«Τα ζώα θα αυξάνονται στους δρόμους, όπως και οι επιθέσεις , αλλά και τα περιστατικά κακοποίησης»
Ο ίδιος είπε ότι ο Δήμος Βόλου έχει την τύχη να διαθέτει Κτηνιατρικό Σύλλογο, ενώ έχει φιλοζωικές οργανώσεις με έντονη δράση. Εάν δεν γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια που να περιλαμβάνει Δήμο, Κτηνιατρικό Σύλλογο και φιλοζωικές ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως.
«Όταν ο Δήμος επιλέγει να κάνει συμβάσεις με έναν κτηνίατρο μόνο, κάτι το οποίο γίνεται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, δεν θα αλλάξει τίποτα. Και τα ζώα θα αυξάνονται στους δρόμους και οι επιθέσεις σε ανθρώπους και τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων. Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο, τον οποίο εάν δεν σπάσουμε, με κάποιο τρόπο, το πρόβλημα έχει την τάση να διαιωνίζεται», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.