Λέκκας: Φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία-Για πότε τις εντοπίζει

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών

”Καμπανάκι” για την πιθανότητα να πληγεί ξανά η Θεσσαλία, με καταστροφικές πλημμύρες, όπως τον Σεπτέμβριο του 2023 ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel έκρουσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

«Υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ εξήγησε ότι «η περίοδος της αποκατάστασης δεν είναι μόνο να επανορθώσουμε, αλλά να μπορούν όσα έργα γίνουν να ανταπεξέλθουν σε νεά φαινόμενα. Χρειάζεται σχέδιο, θέλει καινοτόμες διαδικασίες, να δούμε τις συνθήκες στις περιοχές, για να τις αποφύγουμε».

Ειδικά για τη Θεσσαλία, τόνισε, ότι σημαντικό είναι το θέμα των φραγμάτων και πώς θα μειωθεί η τρωτότητα, αναφέροντας ότι «Από μετά το καλοκαίρι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε ο νέος οικισμός που θα δημιουργηθεί να μην διατρέχει αυτό τον κίνδυνο (σ.σ. των πλημμυρών), θέλει γρήγορες διαδικασίες, να δημιουργηθούν μικρά φράγματα που θα ανασχέσουν τη ρωή των ποταμών».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εικόνες όπως στον Daniel τον επόμενο χειμώνα, ο καθηγητής είπε: «το επόμενο καλοκαίρι, μπορώ να σας πώ. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ήταν Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι «είχαμε δύο φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε δύο χρόνια», αναφερόμενος στην κακοκαιρία Ιανός και στην κακοκαιρία Daniel.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.