Λένα Παπαληγούρα: Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει η φαντασία στη πολιτική

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε στο «Ράδιο-Ένα 102,5», με αφορμή την «Ηλέκτρα»

Παρότι …γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας, ο δρόμος που ακολούθησε, τελείως διαφορετικός και άκρως πετυχημένος, έχοντας καταφέρει έως σήμερα, να βάλει τη δική της σφραγίδα, στο χώρο της ηθοποιίας. Η νεαρή, αλλά γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός, συνομίλησε στο «Ράδιο-Ένα 102,5» με τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή την «Ηλέκτρα», την γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε και στην πόλη μας.
Μιλώντας κυρίως για τα θεατρικά πράγματα, ξεκαθάρισε, ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν κάνει σκέψεις για την … πολιτική, μιας που «είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει η φαντασία στη πολιτική»…
Η παράσταση είναι μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευρυπίδη με επίκαιρες έννοιες όπως η εκδίκηση, η ενοχή, η μεταμέλεια, η εμμονή και το χρέος της προσωπικής δικαιοσύνης του καθένα.
Όπως τόνισε, «όλα αυτά τα έργα είναι νομίζω διαχρονικά και θέτουν μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους και αυτό που είναι χρέος των ηθοποιών, είναι να βγάλουν στο φως αυτά τα ερωτήματα και να γίνει μια ενδιαφέρουσα επικοινωνία με τους θεατές.
Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα κομμάτι μετά το φόνο και αντί επιλόγου, που είναι το τέλος και ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα πρόσωπα που όλη τους τη ζωή περιμένουν να δικαιωθούν και να λυτρωθούν από την εκδίκηση, βλέπει κανείς ότι δεν είναι λυτρωμένα, αλλά ουσιαστικά είναι κατεστραμμένα, γιατί μετά τη μητροκτονία δεν μπορεί να υπάρξει λύτρωση. Είναι το πραγματικό μέρος της τραγωδίας και αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έργο του Ευρυπίδη τόσο ιδιαίτερο.
Σύμφωνα με την ηθοποιό, είναι σαν να θέτει αυτό το τεράστιο θέμα της συνοχής και του τι συμβαίνει όταν η εμμονή είναι τόσο μεγάλη σε κάτι, που δεν μπορεί να μας αφήσει να δούμε την πραγματικότητα.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Θέμης Μουμουλίδης, το χαρακτήρισε «λυρικό θρίλερ» και η Λένα Παπαληγούρα δήλωσε ότι είναι πράγματι θρίλερ, γιατί είναι από τα λίγα έργα τραγωδίας που η αγωνία δεν προκύπτει μόνο από τον μύθο και από την πλοκή, αλλά και από τους ίδιους τους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους. Όπως είπε, είναι ένα έργο που από μόνο του έχει πάρα πολύ σασπένς, ταυτόχρονα όμως όλο αυτό είναι ειδωμένο μέσα από την ποίηση του Ευρυπίδη, που έχει έναν απίστευτο λυρισμό και έτσι συνδυάζεται η αγωνία με την ποίηση, δηλαδή την ομορφιά του λόγου, που στις μέρες μας σπανίζει, καθώς είναι όλα λακωνικά και πιο εύκολα. «Εδώ ο λόγος αποκτά ένα μεγάλο μέγεθος και τα πρόσωπα είναι σα να γίνονται σύμβολα, σα να βάζουμε έναν μεγεθυντικό φακό και να συρρικνώνουμε τα συναισθήματα, τις πράξεις και τα πράγματα, έτσι ώστε σε 1,5 ώρα να χωράει η ζωή πολλών ανθρώπων», δήλωσε η ηθοποιός.
Για το ρόλο της Ηλέκτρας που υποδύεται, η Λένα Παπαληγούρα είπε ότι είναι πολύ απαιτητικός, γιατί είναι ένα πρόσωπο πολύ περίπλοκο και πολύπλευρο, ταυτόχρονα είναι και ένα πρόσωπο γεμάτο θυμό, μίσος και πάθη και όλο αυτό για να αποδοθεί στη σκηνή χρειάζεται μεγάλη βύθιση στα προσωπικά σκοτάδια του κάθε ηθοποιού και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη βύθιση, για να μπορεί να εξωτερικευτεί.
Η ίδια χαρακτήρισε την πρόκληση πανέμορφο καθημερινό στοίχημα και τόνισε ότι είναι δώρο για τον ηθοποιό να αναμετριέται με τόσο υπέροχα κείμενα και τόσο υπέροχους ρόλους.
Τέλος, ερωτηθείσα για την πολιτική απάντησε ότι στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει η φαντασία στη πολιτική και πρόσθεσε ότι παίρνει μεγάλη ικανοποίηση από τη δουλειά της στο θέατρο και προς το παρόν δεν κάνει άλλες σκέψεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.