«Λευκή» η Μαγνησία στον κορωνοϊό

Είμαστε σε εγρήγορση, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου

Να μην υπάρξει πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός και οι πολίτες να διαφυλάξουν όλα αυτά που έχουν κατακτήσει μέχρι στιγμής με την τήρηση των μέτρων, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων – εντατικολόγος με βαθμό Διευθυντή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ιωάννης Κόκκορης μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή. Ο εντατικολόγος του Αχιλλοπουλείου χαρακτήρισε τη Μαγνησία ως «λευκή» περιοχή για τον κορωνοϊό, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα και σποραδικό θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα, σημείωσε όμως πως οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις οδηγίες και να μην προστρέχουν στο Νοσοκομείο Βόλου, ακόμη και αν πιστεύουν ότι έχουν συμπτώματα κορωνοϊού σε ήπια φάση.
«Ως κόρη οφθαλμού» θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Κόκκορη να διαφυλάξουμε όλοι το σύστημα υγείας, το οποίο έχει αδυναμίες και δυσκολίες, προκειμένου να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι με την πορεία του κορωνοϊού.

«Είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να διαφυλάξουμε αυτά που έχουμε κατακτήσει ως κοινωνία, γιατί είναι γεγονός ότι τα μέτρα αποδίδουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό πλαίσιο σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, αλλά επειδή γνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε και σε ένα σύστημα υγείας με αδυναμίες και δυσκολίες, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που έχουμε κερδίσει για να μπορέσουμε να είμαστε και λίγο πιο αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά.

Σπάμε την αλυσίδα της διασποράς του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής λοιμώξεων και της ομάδας «κορωνοϊού» που έχει συσταθεί στο Νοσοκομείο Βόλου, δεν μπορεί να γίνει απόλυτη καταγραφή στον πληθυσμό για τον νέο ιό.
«Η περιοχή μας, αναλογικά και με τις πιο μεγάλες πόλεις, δέχονται μεγαλύτερο πληθυσμιακό φορτίο, άρα εκεί οι πιθανότητες είναι περισσότερες. Αλλά σε γενικές γραμμές η περιοχή μας, είναι αυτό που λέμε «λευκή». Έχουμε ένα σποραδικό κρούσμα στη Μαγνησία, ένα στα Τρίκαλα, και αρκετά περισσότερα στη Λάρισα, που όμως πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη. Σίγουρα αν κάναμε ένα screening test θα βρίσκαμε πολλά περισσότερα κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση έχουν μεγάλη αξία τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή η απομόνωση κι έτσι σπάμε την αλυσίδα της διασποράς και φαίνεται ότι το πετυχαίνουμε», τόνισε ο κ. Κόκκορης.

Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων έδωσε όμως και την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σημείωσε πως υπάρχει σχεδιασμός, που σ’ αυτά τα πλαίσια είναι προληπτικός, λειτουργούν οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, όπου καθημερινά υπάρχουν κάποια περιστατικά που νοσηλεύονται εκεί ως ύποπτα.
«Ευτυχώς, σχεδόν όλα είναι αρνητικά μέχρι στιγμής, οπότε τα απελευθερώνουμε. Είμαστε συνεχώς σε μία εγρήγορση. Στα ΤΕΠ υπάρχει η προδιαλογή, οπότε δεν μπαίνουν τα ύποπτα μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου. Ελέγχουμε και αρκετούς συναδέλφους υγειονομικούς, που μπορεί να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. Τους δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες, αν κρίνουμε ότι είναι πιο σοβαρά, μπορεί να στείλουμε και επίχρισμα. Διαχειριζόμαστε όμως την κατάσταση με δυσκολίες και αρκετό όμως κόπο», υπογράμμισε.
Με προσοχή και …οικονομία τα υλικά
Μεγάλος λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω και της έξαρσης του κορωνοϊού για την υλικοτεχνική υποδομή των δημόσιων Νοσοκομείων. Ο κ. Κόκκορης ανέφερε πως τα υλικά σε αυτή τη φάση επαρκούν. Ωστόσο επειδή υπάρχει μεγάλη χρήση και κυρίως των ειδών ατομικής προστασίας, χρειάζεται συνεχώς ανανέωση. «Προς το παρόν δεν έχουμε ελλείψεις, αλλά χρειάζεται προσοχή και …οικονομία», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μένουμε σπίτι
Ο εντατικολόγος του Νοσοκομείου Βόλου όμως έδωσε και ορισμένες κατευθυντήριες οδούς σε ότι αφορά την έλευση ασθενών στο Αχιλλοπούλειο. «Οι οδηγίες είναι τελείωσε ξεκάθαρες. Δεν πρέπει να ερχόμαστε στο Νοσοκομείο για οτιδήποτε ακόμη και να πιστεύουμε ότι έχουμε συμπτώματα που να ταιριάζουν με τον κορωνοϊό. Εάν είμαστε σε καλή κατάσταση, μένουμε στο σπίτι σε απομόνωση 14 ημερών. Ο καθένας πλέον έχει διαδίκτυο και μπορεί στην στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ να ενημερωθεί για τον κορωνοϊο. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος, ακόμη και για τη φροντίδα ενός ασθενή με κορωνοϊό στο σπίτι», ανέλυσε ο ίδιος. Τέλος, ο κ. Κόκκορης υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.