Λία Κρατήρα: Ενεργειακή κρίση, ΕΝΦΙΑ, οφειλές του κράτους «γονατίζουν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ζητούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και στη Μαγνησία, καθώς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των αυξημένων τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πίεσης, αδυνατούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν λογαριασμούς, ενώ σε λίγο καιρό θα κληθούν να καταβάλουν και τον ΕΝΦΙΑ.      
Η κ. Λία Κρατήρα,  δικηγόρος και πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, τονίζοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές.

«Κρίση χωρίς ημερομηνία λήξεως»

Για μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση χωρίς ημερομηνία λήξεως έκανε λόγο η κ. Κρατήρα τονίζοντας πως μέσα σε αυτή την κατάσταση δημιουργούνται προβλήματα και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μιας και οι λογαριασμοί ρεύματος, αερίου ισοδυναμούν με ένα ενοίκιο.

«Πολλοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση και να πληρώσουν αλλά και να ρυθμίσουν και γι’ αυτό ελπίζουμε το κράτος να παρέμβει περισσότερο και όχι μόνο αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα, για να βοηθήσει το σύνολο των ιδιοκτητών και ενοικιαστών γιατί όλοι πλήττονται ανεξαρτήτως τετραγωνικών, διότι τα εισοδήματα παραμένουν τα ίδια, ο πληθωρισμός ακριβαίνει τα πάντα, οπότε το εισόδημα έχει ελαττωθεί σε όλους», επεσήμανε η ίδια, τονίζοντας πως η επιδότηση που έδωσε το κράτος για την ενέργεια δεν επαρκεί.

Εκτός όμως από το ενεργειακό, οι ιδιοκτήτες καλούνται στο τέλος Μαΐου να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, φέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές. Η κ. Κρατήρα αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την περαιτέρω μείωση του εν λόγου φόρου σημειώνοντας πως ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει εισαχθεί προς ψήφιση καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις και γίνονται διάφορες ασκήσεις προσομοίωσης .

«Οι περισσότεροι είναι νοικοκύρηδες»

«Ένα 80% των ιδιοκτητών θα λάβει σημειώματα με μικρή μείωση της τάξης σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2,3-  5% , όχι τεράστιες μειώσεις, αλλά πάλι δεν θέλουμε να δούμε στο υπόλοιπο 20% τεράστιες αυξήσεις που φοβόμαστε. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέσα στον Απρίλιο», εξήγησε η ίδια. Συμπλήρωσε δε πως στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κατάθεση σε λίγο καιρό των φορολογικών δηλώσεων με το κλίμα στους ιδιοκτήτες να μην είναι ιδιαίτερα καλό.

Σε ότι αφορά τυχόν «φέσια» ενοικιαστών λόγω και της ενεργειακής κρίσης, η κ. Κρατήρα υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις επισημαίνοντας πως « οι περισσότεροι είναι νοικοκύρηδες και καταλαβαίνουν ότι και ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να είναι θύμα αυτής της κατάστασης και δυστυχώς είναι μια υποχρέωση που πρέπει να πληρωθεί. Έχουμε όμως μεγάλο σφίξιμο στο ζωνάρι. Εάν συνεχιστεί αυτή η κρίση, μπορεί τα πράγματα να είναι χειρότερα. Η κατάσταση είναι ρευστή και κάθε μέρα αναδεικνύεται και κάτι άλλο, κάποιο άλλο πρόβλημα», ανέφερε.

«Υπάρχουν ακόμη οφειλές του κράτους»!

Τέλος η κ. Κρατήρα σχολίασε τις οφειλές που υπάρχουν ακόμη από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες και άλλοι ιδιοκτήτες έχουν πάρει απόφαση ότι δεν θα πληρωθούν, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι θα κινηθούν δικαστικά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.