Λία Κρατήρα για τον ΕΝΦΙΑ: «Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, περιμένουμε το … “μπουγιουρντί”»

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ακινήτων Μαγνησίας

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοίνωσε νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων Μαγνησίας κ. Λία Κρατήρα, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αναλυτικά το τοπίο μιας και σε 135 περιοχές της Ελλάδας ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος.

“ Σοφά είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ότι μόνο όταν δει ο καθένας το “μπουγιουρντί” που θα του έρθει θα δει εάν θα κλαίει ή γελάει”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κρατήρα, ευελπιστώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει την πολυπόθητη μείωση. Βέβαια, ακόμη δεν γνωρίζουν ούτε οι ιδιοκτήτες εάν η μείωση θα είναι μεσοσταθμική, ή μείωση σε σχέση με πέρυσι κι αυτό θα φανεί όταν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά τους στο σύστημα.
“Υπάρχουν εξαγγελίες από τον Υπουργό, αλλά η Επιτροπή εξετάζει διάφορα θέματα. Έχουμε κάνει κι εμείς παρεμβάσεις και ζητούμε επανεξέταση των συντελεστών παλαιότητας και εμπορικότητας. Δεν μπορεί οι συντελεστές εμπορικότητας να είναι ίδιοι από το 1980, όπως και οι συντελεστές παλαιότητας. Έχουν γεράσει τα κτήρια κι αυτοί οι συντελεστές πρέπει να επαναπροσαρμοστούν προς όφελος των ιδιοκτητών τους”, σημείωσε.
Ακόμη όμως δεν έχει ειπωθεί κάτι και για τυχόν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ στους συνεπείς, όπως ισχύει και στον φόρο εισοδήματος, αίτημα πάγιο των ιδιοκτητών, που έχει εκφράσει επανειλημμένα η ΠΟΜΙΔΑ.
Τέλος η κ. Κρατήρα σημείωσε πως υπάρχουν ακόμη οφειλές σε ιδιοκτήτες ακινήτων από τα προγράμματα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή να δεσμεύεται ότι εντός διμήνου όλα θα ξεκαθαρίσουν.
“Οι καθυστερήσεις, που αφορούν και σε ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία, δεν οφείλονται σε κωλυσιεργία, αλλά στο ότι οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ήταν πολυσύνθετες, δεν ήταν σωστές ηλεκτρονικά για να τις διαβάσει το σύστημα”, σημείωσε η κ. Κρατήρα και ευχήθηκε να υπάρχει κάποιο όφελος από τις νέες εξαγγελίες για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.