Λία Ρογγανάκη: “Η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων”

Δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η  πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Λία Ρογγανάκη με αφορμή την σημερινή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Μάλιστα για την ημέρα και για ενθάρρυνση όλων των ανθρώπων να μιλήσουν, να ανοιχτούν και να καταγγείλουν περιστατικά βίας, η Περιφέρεια πραγματοποιεί δράση υπό τον τίτλο “Η ενημέρωση περνά από μπροστά σου”, με καμπάνια που γίνεται στα αστικά λεωφορεία σε όλη τη Θεσσαλία.

 

Η κ. Ρογγανάκη επεσήμανε πως η περίοδος της πανδημίας και ιδίως των lockdown ήταν δύσκολη για πολλές γυναίκες, καθώς αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένες στα σπίτια τους με συζύγους ή συντρόφους που τις κακοποιούσαν. “Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν διέξοδο οπότε και αυξήθηκαν τα στατιστικά της βίας”, σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια, τονίζοντας πως η έμφυλη βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο πρέπει όλοι να βάλουμε…πλάτη.

“Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός της περιφερειακής επιτροπής ισότητας των φύλων της Περιφέρειας για να καταλάβει ο κόσμος ότι η έμφυλη βία μας αφορά όλους, δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Υπάρχει η κοινωνική αντίληψη ότι αυτά που συμβαίνουν στην οικογένεια δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται στα θέματα των ζευγαριών , ενώ ακούν δίπλα τους φωνές, μια γυναίκα να κακοποιείται ή βλέπεις κάτι στον δρόμο και δεν θέλεις να επέμβεις. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η έμφυλη βία είναι ποινικό αδίκημα. Όπως θα καταγγέλλαμε μια ληστεία, έτσι πρέπει να κάνουμε και με την έμφυλη βία”, τόνιζε η πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Στον δρόμο αυτόν που έχει ανοιχθεί πλέον υπάρχουν και τα εργαλεία και οι τρόποι για να μπορέσουμε όλοι να βοηθήσουμε. Όπως σημείωσε η κ. Ρογγανάκη υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 15900 που εκτός από τις γυναίκες που κακοποιούνται και θέλουν να το καταγγείλουν ή να ζητήσουν συμβουλές, μπορεί να καλέσει ο καθένας για να ρωτήσει πως να διαχειριστεί μία κακοποιητική κατάσταση που γνωρίζει. Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί δύο ξενώνες φιλοξενίας και τρία κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

“Δεν θα πρέπει  πούμε “εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;” Η έμφυλη βία είναι κοινωνικό ζήτημα”, σημείωσε η κ. Ρογγανάκη και με αφορμή την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η Περιφέρεια έχει οργανώσει μια καμπάνια, που ξεκινά σήμερα από την Λάρισα και έχει τίτλο “Η ενημέρωση περνά από μπροστά σου”. Η καμπάνια γίνεται στα αστικά λεωφορεία σε όλη τη Θεσσαλία  και στον Βόλο, όπου πάνω στα αστικά λεωφορεία θα υπάρχουν μηνύματα για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη βία. Θα υπάρχουν επίσης τα απαραίτητα τηλέφωνα επικοινωνίας αλλά και μηνύματα ενθάρρυνσης και των γυναικών και όλων των πολιτών.

Αναφορικά με την έξαρση των γυναικοκτονιών το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κ. Ρογγανάκη επεσήμανε πως κι εκείνη, όπως και όλοι οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις πάνω σε αυτά τα εγκλήματα, που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα. “Οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα που γίνονται επειδή η άλλη είναι γυναίκα. Είναι συγκλονιστικό και άδικο, όχι ότι δεν είναι άδικες οι υπόλοιπες ανθρωποκτονίες, όμως ο λόγος που γίνονται οι γυναικοκτονίες τις κάνουν πιο τραγικές”, σημείωσε και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει νομικό κενό στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών, υπάρχει όμως καθυστέρηση στη εξέτασή τους από τις αρχές. Ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δώσει δείγματα γραφής με μέτρα και νόμους, υπάρχουν ωστόσο πράγματα ακόμη που πρέπει να βελτιωθούν.

Εκείνο που τόνισε η κ. Ρογγανάκη είναι πως πριν την όποια επιβολή ποινών, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτές τις υποθέσεις.

“Οι πολίτες που βλέπουμε, ξέρουμε και γνωρίζουμε  πρέπει να δράσουμε. Αυτές οι γυναίκες έχουν την αίσθηση ότι ευθύνονται. Ποτέ καμία γυναίκα δεν πρέπει να πιστέψει ότι φταίει για την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να την αποτρέψει γιατί ο άνθρωπος που θέλει να εκφράσει την αντίδρασή του με βία θα το κάνει ούτως η άλλως.  Δεν μπορεί να δίνουμε άφεση αμαρτιών στη βία λέγοντας πως κάτι θα έκανε κι αυτή. Αλλάζοντας εμείς τον εαυτό μας, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας μπορούμε να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες. Ένας φορέας δεν μπορεί μόνος του να προσφέρει, αν δεν το κάνουμε όλοι μαζί” κατέληξε η κ. Ρογγανάκη στέλνοντας το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και της κινητοποίησης όλων για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.