Λίγα τα αμνοερίφια προς διάθεση το Πάσχα

Μείωση ακόμη και 50% στο παραγόμενο γάλα, ουσιαστική στήριξη ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Το Πάσχα πλησιάζει και απ’ ότι φαίνεται θα μοιάζει με το περσινό, καθώς ακόμη θα υπάρχουν μέτρα για τις μετακινήσεις αλλά και τον συνωστισμό. Δύσκολα όμως φαίνεται να είναι τα πράγματα και για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, μιας και σύμφωνα με την πρόεδρο τoυ Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, λίγοι είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που διαθέτουν αρνιά και κατσίκια, με την ημερομηνία του Πάσχα φέτος να είναι απαγορευτική, μιας και αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώνουν το γάλα των ζώων. Η ίδια επεσήμανε πως εξαιτίας του, οι τιμές των αμνοεριφίων θα «τσιμπήσουν», ενώ τόνισε πως εξαιτίας και του παγετού και των κακών καιρικών συνθηκών, καταγράφηκε μείωση του γάλακτος ακόμη και 50%.

Δεν επαρκεί η ποσότητα αρνιών και κατσικιών

Οι συνεργασίες των κτηνοτρόφων με τους κρεοπώλες για το Πάσχα έχουν ξεκινήσει και όσοι διαθέτουν αμνοερίφια θα προμηθεύσουν την αγορά της περιοχής. Ωστόσο όπως σημείωσε η κ. Διβάνη, το πρόβλημα φέτος έγκειται στο γεγονός ότι το Πάσχα είναι αρκετά αργά ημερολογιακά, με αποτέλεσμα λίγοι να είναι οι κτηνοτρόφοι που διαθετουν αρνιά και κατσίκια, καθώς αυτή η περίοδος είναι παραγωγική και πρέπει να γίνει συγκέντρωση του γαλακτος.

Όσα αμνοερίφια, συμπλήρωσε ήταν να σφαχτούν για να προωθούν στην αγορά, έχουν σφαχτεί και μόνο λίγα απομένουν πια διαθέσιμα. Για το λόγο αυτό, αναμένεται φέτος η τιμή να είναι πιο «τσιμπημένη», καθώς δεν θα υπάρχει η αναμενόμενη ποσότητα. Αυτό βέβαια συμφέρει τους κτηνοτρόφους, που έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω της πανδημίας, της κλειστης εστίασης, αλλά στον καταναλωτή μία ενδεχόμενη αύξηση, δεν θα είναι το λιγότερο αρεστή.

Όπως επεσήμανε η κ Διβάνη και το φετινό Πάσχα θα περιλαμβάνει μέτρα, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην ταξιδέψουν στα χωριά τους γι’ αυτό και οι περισσότεροι θα αρκεστούν σε μικρά αμνοερίφια 8-9 κιλών.

Ευθύνη του κράτους οι ελληνοποιήσεις

Ένα μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι αυτο των ελληνοποιήσεων σε κρέατα, με τους ίδιους να προσπαθούν να βάλουν χαλινάρι, όμως τονίζουν πως η κύρια ευθύνη είναι του κράτους.

«Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο εδώ και χρόνια. Αλλά δεν φτάνει μόνο τι κάνουμε εμείς,  γιατί την κύρια ευθύνη την έχει το κράτος. Πρέπει το κράτος να είναι σε εγρήγορση και να προσέξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πάνω σ αυτά τα θέματα και στο κρέας και στο γάλα. Είναι δύσκολα όμως τα πράγματα γιατί δεν κινητοποιείται το κράτος όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη.

Επιτακτική η στήριξη από το κράτος- Χάθηκε και το 50% του γάλακτος

Οι κτηνοτρόφοι και της περιοχής ζητούν επιτακτικα την στήριξη της κυβέρνησης, καθώς η …χασούρα είναι πολύ μεγάλη. Φέτος λόγω lockdown ήταν ελάχιστες οι εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία για το Πάσχα των Καθολικών, ενώ την ίδια στιγμή οι ζωοτροφές αυξήθηκαν 0,15-0,20 ευρώ. Μπορεί, σύμφωνα με την κ. Διβάνη, η τιμή του γάλακτος να ανέβηκε 0,07-0,10 ευρώ, όμως αυτό δεν καλύπτει όσα έχουν ήδη χαθεί. αλλά δεν καλυπτει την χασούρα μας.

«Ζητάμε τη στήριξη της πολιτείας, να δοθεί de minimis κι επιτέλους  να στηρίξει το κράτος την κτηνοτροφία. Δυστυχώς δεν μας ακούν. Μέσα σε όλα είχαμε και μια δύσκολη χρονιά, με παγετό σε κάποιες περιοχες, που έφερε μείωση 40-50% στο γάλα. Ας ακούσουν λίγο και μας. Να δώσουν σε όλους τους κτηνοτρόφους», τόνισε η πρόεδρος τoυ Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, επισημαίνοντας τέλος πως φέτος το Πάσχα, λίγοι είναι αυτοί που θα επωφεληθούν εάν ανέβουν οι τιμές στα αμνοερίφια και δεν είναι οι μικροί κτηνοτρόφοι, γιατί δεν διαθέτουν ζώα, καθώς κοιτάζουν να παράξουν γάλα.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.