Λιούπης στο Ράδιο ΕΝΑ: Με ανησύχησαν τα αποτελέσματα της έρευνας Γουργουλιάνη -Σαχαρίδη

Σωστά το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις

Ανησυχητικά χαρακτήρισε τα στοιχεία της 12μηνης έρευνας της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γουργουλιάνη-Σαχαρίδη, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούπης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Επεσήμανε πως ορθώς αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο τέτοιες πρωτοβουλίες και θα πρέπει να αξιοποιούμε την έρευνά του και τη γνώση του πάνω σ’ αυτά τα θέματα. Παράλληλα, ο κ. Λιούπης μίλησε για το νομοσχέδιο για τη χρήση των πλαστικών, που κατατέθηκε στη Βουλή, τονίζοντας πως στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ετησίως 2 δις πλαστικά μπουκάλια νερού κι αυτό θα πρέπει να συρρικνωθεί τάχιστα.

Γνώστης των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αέρια ρύπανση στον Βόλο και ταυτόχρονα τη σύνδεσή της με τις εισαγωγές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου ήταν ο κ. Λιούπης, ο οποίος σχολίασε ότι “Σωστά το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες και προτείνει και παρεμβάσεις.. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το Πανεπιστήμιο, να συνεργαζόμαστε και να αξιοποιούμε την έρευνά του και τη γνώση του πάνω σ’ αυτά τα θέματα”.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ανησυχητικά τα αποτελέσματα της έρευνας και κυρίως στο ερευνητικό δεδομένο που προέκυψε πως 178 ημέρες το χρόνο υπήρχε υπέρβαση στις τιμές των ΡΜ2,5.
“Θέλω μια καλή συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον Δήμο, την Περιφέρεια, με την πολιτεία για να μπορέσουν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις. Βέβαια τα στοιχεία που δείχνουν εισαγωγές στο Νοσοκομείο αντίστοιχες με τις ημέρες αύξησης της ρύπανσης, επειδή τα νούμερα δεν είναι αρκετά μεγάλα, πιστεύω ότι δεν είναι στατιστικό σημαντικό για να πούμε με σιγουριά ότι έτσι ακριβώς είναι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και μελέτη”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε σχετικά με την εγκυρότητα της έρευνας πως πρόκειται για μια καλή έρευνα, από τη στιγμή δε που φέρει και την σφραγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει όλοι να τη λάβουν σοβαρά υπόψη.
Αναφορικά με δράσεις και συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν προς την εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αέριας ρύπανσης, ο Βουλευτής σημείωσε πως η αέρια ρύπανση αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων από τον πρώτο καιρό που εξελέγη η ΝΔ στην κυβέρνηση, εξάλλου ήδη η περιφέρεια έχει δραστηριοποιηθεί και με έξοδα ακόμη και δικά της εγκαθιδρύει πέντε σταθμούς μέτρησης, προχωρά τη σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να εντοπίσει την οσμή ενώ σύμφωνα με τον κ. Λιούπη “όταν ολοκληρωθεί κι από τις δυο μεριές οι έρευνες, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε προς τα που πάμε”.
Μάλιστα, αν και ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει την οσμή ανέφερε στον ραδιοφωνικό αέρα ότι οι οικείοι του , του έχουν μεταφέρει ότι τη νιώθουν και προσέθεσε πως “δεν είναι τυχαίο ότι διαμαρτύρονται πολλοί”.

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε
2 δις πλαστικά μπουκάλια νερού

Στο μεταξύ, ο κ. Λιούπης μίλησε και για το νομοσχέδιο που αφορά στην απαγόρευση πλαστικών που ήρθε στη Βουλή επισημαίνοντας πως πρόκειται για προσαρμογή σε οδηγία του 2019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Υπ. Περιβάλλοντος την έφερε εγκαίρως , ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και να ενημερωθεί ο κόσμος.
“Η εν λόγω οδηγία θα ισχύει από το 2022 με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσεως στο 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026. Αυτό αλλάζει πολλά πράγματα στο χώρο της εστίασης, σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Τα πλαστικά μια χρήσης ή θα πάψουν να υπάρχουν ή οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που θα τα χρησιμοποιούν θα πληρώνουν επιπλέον για το κάθε πλαστικό 0,04 συν ΦΠΑ, ώστε τα χρήματα να πάνε στο Πράσινο Ταμείο για τη μείωση των πλαστικών”, εξήγησε ο Βουλευτής για την ουσία του νομοσχεδίου.
Συμπλήρωσε πως θα ενθαρρύνεται να χρησιμοποιεί ο πελάτης δικά του σκεύη για να πληρώνει φθηνότερα, ενώ ως το 2022 θα γίνει απαγόρευση πλαστικών στα κέτερινγκ. Παράλληλα, ενθαρρύνονται και οι Δήμοι να τοποθετήσουν βρύσες με τρεχούμενο πόσιμο νερό σε πάρκα και παιδικές χαρές.
“Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε ως Έλληνες 2 δις πλαστικά μπουκάλια νερού. Η διαχείριση των απορριμμάτων μας, μέσα σ αυτό είναι και τα πλαστικά μιας χρήσης, είναι η γνωστή. Ο διαχωρισμός στην πηγή, ο οποίος πρέπει να φτάσει στο 70% μέχρι το 2025 και στο 90% μέχρι το 2029”, τόνισε ο Βουλευτής.
Αξιοποιούνται οι καλύτεροι
Στο μεταξύ, ο κ. Λιούπης κλήθηκε να σχολιάσει και την πολιτική επικαιρότητα με την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
“Πριν γίνουμε κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σ’ αυτή την κυβέρνηση θα αξιοποιηθούν οι καλύτεροι κι αυτό το απέδειξε όταν μέσα στην κυβέρνηση έχει ανθρώπους που δεν είναι του δικού μας χώρου. Για την κ. Διαμαντοπούλου, όλοι την ξέρουμε, είναι μια σημαντική προσωπικότητα, έχει παράγει ένα μεγάλο έργο και νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Συμφωνώ με αυτού του είδους την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιεί τους καλύτερους απ’ όπου κι αν προέρχονται”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης και συμπλήρωσε στο ενδεχόμενο “πασοκοποίησης της ΝΔ” ότι “Η κεντροδεξιά παράταξη είναι μεγάλη, ανταποκρίνεται στον λαό κι ο λαός την τιμά πολλά χρόνια από κει και πέρα δεν μπορούμε να περιχαρακωθούμε μόνο σ αυτούς που πολιτικά είμαστε απολύτως ίδιοι. Άμα υπάρχουν άνθρωποι άξιοι και σε άλλους χώρους θα τους χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα ως κυβέρνηση και ως παράταξη”.
Δίκτυο μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων
Τέλος, ο κυβερνητικός Βουλευτής μίλησε για την πορεία της οικονομίας συνδυασμένη πάντα με την πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας πως υπάρχει ένα δίκτυο μέτρων για να στηριχθεί η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι, όπου γίνονται τοπικά lockdown, ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε πως Περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στην κλίμακα 3 του χάρτης της πανδημίας, θα έχουν χάρισμα 30% και αυτές που βρίσκονται στο 4, θα έχουν 50%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.