Λύση για τον ακατάσχετο λογαριασμό ζητούν την ύστατη ώρα οι επαγγελματίες

Πολλά τα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Β. Απ. Οντόπουλο

Στην καθυστέρηση εξεύρεσης λύσης για τον ακατάσχετο λογαριασμών των επαγγελματιών που γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο από την υποχρεωτικότητα χρήσης μηχανημάτων POS, αναφέρθηκε μιλώντας χθες το πρωί στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος.
Η προθεσμία για την τοποθέτηση τερματικών υποδοχής καρτών POS εξέπνευσε χθες και ο πρόεδρος των εμπόρων είπε ότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. «Μιλάμε για ένα πρόβλημα που μας απασχολεί εδώ και δύο χρόνια και έπρεπε να έχει δοθεί λύση σε μια εβδομάδα, «αλλά ως πολιτεία …προτιμάμε να περάσουν δύο χρόνια με αναβολές επί αναβολών και βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί να το αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε μια λύση».
Οι έμποροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ακατάσχετο λογαριασμό, που πηγαίνει μαζί με τα POS, διερωτώμενος τι γίνεται, αν τα χρήματα πηγαίνουν σε λογαριασμό που υπάρχουν δεσμεύσεις. «Δεν μπορεί να έχουμε έναν ακατάσχετο λογαριασμό για τα φυσικά πρόσωπα εδώ και πάρα πολύ καιρό, που ήταν σωστή κίνηση από τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά ο επαγγελματίας να μην έχει. Το αντίστροφο έπρεπε να ισχύει», είπε ο Απόστολος Οντόπουλος.

Τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν POS
Ο πρόεδρος των εμπόρων, δήλωσε ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα και πηγαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου το πλαστικό χρήμα θα είναι το 80% των συναλλαγών σε λίγα χρόνια, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Όπως είπε, είναι κάτι το οποίο δεν έπρεπε να συζητούν τώρα, αλλά να έχει λυθεί, με πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, διότι υπάρχει και θέμα των τραπεζών που βλέποντας μια κακή συναλλακτική συμπεριφορά στα δανειακά προϊόντα και όταν υπάρχουν «καμπανάκια» στον Τειρεσία, αρνούνται να χορηγήσουν στον επαγγελματία POS.

Τέτοιες περιπτώσεις, τόνισε, υπάρχουν πάρα πολλές και οι επαγγελματίες ή πρέπει να κλείσουν το κατάστημά τους ή να βρουν άλλες λύσεις (μέσω ιδιωτικών εταιριών που χορηγούν POS αλλά με πολύ μεγάλο αντίτιμο ή με μεγάλη προμήθεια στις συναλλαγές) αν και σ’ αυτή την περίπτωση τα χρήματα δε μπαίνουν σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό και είναι διαθέσιμα άμεσα για να είναι σε χρήση από τον επαγγελματία, αλλά μπαίνουν σε μια χρεωστική κάρτα και ο επαγγελματίας πρέπει να κάνει αναλήψεις μέσω της χρεωστικής.

«Με τα capital control η αγορά
έχασε τον βηματισμό»

«Με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση. Έχουμε και τα capital control τα οποία έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οι μικρές εξαρτώνται από τους προμηθευτές, που όμως δεν μπορούν να κάνουν τις εισαγωγές που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Με τα capital control η αγορά έχασε τον βηματισμό της και έναν ρυθμό που είχε αποκτήσει», είπε ο πρόεδρος των εμπόρων.
Όπως εξήγησε αν κάποιος θέλει να κάνει μια εισαγωγή 20.000 € και πρέπει να περιμένει πότε η επιτροπή της τράπεζας θα δώσει την έγκριση χάνοντας μια εβδομάδα, μοιραία να πηγαίνει ο προγραμματισμός πίσω και να αλλάζει η … σεζόν, δεν μπορεί να δουλέψει μια επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο, η ανάπτυξη δεν θα έρθει με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως υποστηρίζουν μερικοί ειδήμονες, αλλά όταν θα γίνει άρση των capital controls και θα δοθούν κίνητρα στην οικονομία και όχι κάνοντας τα χατίρια των πολυεθνικών και των μεγάλων, αν και ορισμένοι μεγάλοι, όπως γνωστή αλυσίδα μάρκετ δηλώνουν αντίθετοι στο άνοιγμα των Κυριακών.

Να ξεφύγουμε από την κρίση
Σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση, ο πρόεδρος των εμπόρων είπε ότι χάσαμε πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να έχουμε οκτώ χρόνια κρίση και πρέπει να ληφθούν κάποιες γενναίες αποφάσεις για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση.
Για τη φορολογία που έρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου (φόρος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας), ο πρόεδρος των εμπόρων είπε ότι οι καταστηματάρχες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν και οι οφειλές θα πάνε στα ληξιπρόθεσμα, ενώ τόνισε ότι διατηρείται μια παθογένεια, παρομοιάζοντας την κατάσταση με ασθενή που είναι σε κώμα με ενέσεις αδρεναλίνης διατηρείται στη ζωή.
Τέλος, ανέφερε ότι ακόμη και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ήταν πολύ καλή κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και οι επαγγελματίες επικροτούν, δεν τον έχουν τόση ανάγκη, όσο τα μέτρα και ενέργειες που θα αυξάνουν τον τζίρο των καταστημάτων, καθώς ο τζίρος πέφτει συνεχώς και μετά από μερικά χρόνια και αυτοί που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.