Μ. Δραμητινός: Σημαντικό το παρατηρητήριο νοσηρότητας που δημιουργείται για το νομό

Χαρακτήρισε ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα της επιδημιολογικής μελέτης

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το παρατηρητήριο νοσηρότητας που θα δημιουργηθεί για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, ο Ματθαίος Δραμητινός διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και γιατρός, που τόνισε ότι η επιδημιολογική μελέτη θα αποδειχτεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους επιστήμονες και για τον τομέα της πρόληψης.
Ο κ. Δραμητινός μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και είπε ότι η επιδημιολογική μελέτη μας έκανε πιο σοφούς, δεδομένου ότι Πανελληνίως δεν έχει ξαναγίνει καταγραφή με αναλυτικές μετρήσεις για όλες τις περιπτώσεις θνησιμότητας και νοσηρότητας, σε μια ολόκληρη Περιφέρεια, ως μια βάση δεδομένων και ως «καμπανάκια» για να στοχευτεί ο περαιτέρω έλεγχος.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου χαρακτήρισε τη δουλειά που έγινε σπουδαία, είπε ότι έγινε καταγραφή και ήδη ξεκίνησε μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο, όπου συμπληρώνονται τα στοιχεία καθημερινά, οπότε έχουμε ένα παρατηρητήριο νοσηρότητας, κάτι που είπε ότι είναι πολύ σημαντικό.

Ειδικές μελέτες και αιτίες

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει νόημα να καταγράφεις και να αποτυπώσεις το πρόβλημα, αλλά να το εντοπίσεις και να κάνεις ειδικές μελέτες για να βρεις την αιτία, ωστόσο ήταν μια εξαιρετική αρχή και τη χαιρέτισε όλη η επιστημονική κοινότητα και όλοι οι πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου και γιατρός χαρακτήρισε ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα της επιδημιολογικής μελέτης και τόνισε ότι γενικά η νοσηρότητα και θνησιμότητα στη Μαγνησία, είναι σχεδόν όπως και σε όλη την Ελλάδα με στόχευση σε κάποιες νόσους.
«Βρέθηκε ότι στην περιοχή μας πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας έχουμε καρκίνους του ήπατος, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου, καρκίνου του γαστρεντερικού και καρκίνου του εγκεφάλου, σε κάποιες περιοχές. Ακόμη προκύπτει ότι έχουμε σχεδόν διπλάσια εγκεφαλικά επεισόδια απ’ όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δραμητινός είπε ότι όλες αυτές οι νόσοι είναι πολυπαραγοντικές και δεν οφείλονται σε μια αιτία και οι επιστήμονες οφείλουν να διερευνήσουν περαιτέρω, γιατί κάποια πράγματα κάτι λένε και έμμεσα μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα και να στοχευτούν.

Πιθανή συσχέτιση με την αέρια ρύπανση

Για τον καρκίνο του ήπατος τόνισε ότι δεν οφείλεται αποκλειστικά στο αλκοόλ, αλλά στην ηπατίτιδα Β και σε τοξικούς παράγοντες, απλά συσχετίστηκε γιατί και στην περιοχή μας έχουμε αυξημένα ποσοστά αλκοολισμού και ηπατικής κύρωσης.
Για την αέρια ρύπανση, που συζητείται στο Βόλο, ο διοικητής του Νοσοκομείου είπε ότι έχει ενοχοποιηθεί για αγγειοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια και για οξέα στεφανιαία σύνδρομα και είναι πιθανόν να έχει συσχέτιση, αλλά πρέπει να αποδειχτεί με στοχευμένη μελέτη. Ακόμη είπε ότι οι Βολιώτες έχουν πολύ αυξημένο ποσοστό σακχάρου και παχυσαρκίας, που είναι βασικές αιτίες τουλάχιστον για τις αγγειοπάθειες, που είναι σε πολύ υψηλό βαθμό στην περιοχή μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.