Μαγνησία: Ήρθε, είδε και … ενθουσιάστηκε ο Αμερικανός Andrew J. O’ Shaughnessy

«Υπάρχουν ευκαιρίες πολιτιστικού τουρισμού στη Μαγνησία», όπως τόνισε η κ. Μαρία Μπακλαβά, general manager της Αμερικάνικης Εταιρείας θεματικού τουρισμού "Thalassa Journey" (Στη φωτό κάτω δεξιά)
Ο πολυβραβευμένος καθηγητής Ιστορίας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Thomas Jefferson

Η Μαγνησία μπορεί να αποτελέσει πυρήνα πολιτιστικού τουρισμού αρκεί να αποκτήσει ένα στρατηγικό σχέδιο και ανθρώπους με όραμα, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η κ. Μαρία Μπακλαβά general manager της Αμερικάνικης Εταιρείας θεματικού τουρισμού “Thalassa Journey” που εδρεύει στη Ν. Υόρκη και το Ορλάντο.
Αφορμή της συνέντευξης, στάθηκε η πρόσφατη έλευση 25 Αμερικανών στον Βόλο, οι οποίοι ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στην περιοχή μας. «Ο ποιοτικός τουρισμός φέρνει ευκαιρίες, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ένα καλό παράδειγμα ήταν και η κρουαζιέρα που μόλις τελείωσε. Ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο το «Καλλιστώ» με 25 μόνο επιβάτες έφτασε στον Βόλο πριν από λίγες ημέρες, όπου υπήρχαν Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και από Συλλόγους αποφοίτων των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων και Οργανισμών. Αυτή η κρουαζιέρα είχε ως επικεφαλής τον πολυβραβευμένο καθηγητή Ιστορίας Andrew J. O’Shaughnessy ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Thomas Jefferson Foundation. Μπορεί να ήταν λίγα τα άτομα, αλλά ήταν πολύ σημαντικά», είπε η κ. Μπακλαβά.
Το ταξίδι των Αμερικανών είχε ως θέμα του τη Δημοκρατία και η πρώτη στάση ήταν στην Αθήνα, με επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, έπειτα ακολούθησαν τα ελληνικά νησιά, οι Μηλιές και η Βυζίτσα στη Μαγνησία, η Σκύρος και η Χίος.
Στη Μαγνησία, οι 25 Αμερικανοί επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη των Μηλεών, όπου ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Παράρτημα Μαγνησίας κ. Αννίτα Πρασσά κι έπειτα γευμάτισαν στη Βυζίτσα, με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών «Εσπερίδες» να αναλαμβάνουν όλη τη γαστρονομική φιλοξενία των ξεχωριστών καλεσμένων.
Μάλιστα, η επίσκεψη στη Χίο και στη βιβλιοθήκη Κοραή έκρυβε και μια συνεργασία πολλή σημαντική. «Δόθηκε στον Καθηγητή, που είναι εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Thomas Jefferson τιμητική πλακέτα όπου ήταν η αλληλογραφία των δύο ανδρών, του Αδαμάντιου Κοραή με τον Thomas Jefferson, πριν από 200 χρόνια. Ήταν ό,τι πιο συγκινητικό γιατί εδραίωσε δεσμούς και βαθιά φιλία τόσων χρόνων με την πραγματική πλέον παρουσία κάποιου εκπροσώπου από το Thomas Jefferson. Ήταν δε και μια ιστορική στιγμή, γιατί ποτέ κανείς από ίδρυμα δεν είχε επισκεφθεί την βιβλιοθήκη του Κοραή. Ο Καθηγητής ανακοίνωσε ότι ανοίγεται συνεργασία του Ιδρύματος με την βιβλιοθήκη Κοραή στη Χίο, που μπορεί αυτό να σημαίνει από υποτροφίες, συνέδρια, summer schools κ.α.. Βλέπουμε ουσιαστικά το αποτέλεσμα του ποιοτικού τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακλαβά.

Δρόμοι ανάπτυξης και για τη Μαγνησία

Η κ. Μπακλαβά, με αφορμή αυτή την επίσκεψη των 25 Αμερικανών αλλά και τη συνεργασία που άνοιξε το Ινστιτούτο με τη βιβλιοθήκη της Χίου, αναφέρθηκε στον δρόμο που μπορεί να ανοίξει για τη Μαγνησία από τέτοιου είδους επισκέψεις.
«Υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος και διάθεση για συνεργασία, αρκεί εμείς να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Πολλές φορές οι ευκαιρίες μας περιμένουν, αλλά εμείς δεν είμαστε ικανοί ή έτοιμοι να τις ενεργοποιήσουμε. Ας υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο του τι θέλουμε να κάνουμε, που θέλουμε να φτάσουμε, τι θέλουμε να πετύχουμε και οι ευκαιρίες είναι εκεί και μας περιμένουν», τόνισε αναφερόμενη στο μυστικό της επιτυχίας σε αυτό τον τομέα.
Δεν ξέχασε δε να αναφέρει και την πολύ επιτυχημένη δράση με την δημιουργία του μουσικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οδύσσεια: ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα», αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΡΤ με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Live from Lincoln Center, και σε χρηματοδότηση κατά το ήμισυ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο η Μαγνησία ήταν πρωταγωνίστρια.
Τόνισε πως την αρχή έκανε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με τον κ. Μπασδάνη και το ΔΣ με την πρόθεσή τους για τη δημιουργία ενός στρατηγικού πλάνου εξωστρέφειας της Μαγνησίας. «Εμείς θα συνεχίσουμε να την επισκεπτόμαστε τη Μαγνησία γιατί έχει πολλά κρυμμένα διαμάντια», είπε η κ. Μπακλαβά και συνέχισε λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ανθρώπους ικανούς, άξιους με διάθεση και όραμα. Είμαστε εδώ, να συνεργαστούμε μαζί τους και να κάνουμε τα οράματα πραγματικότητα. Έχουμε πολύ μεγάλο δίκτυο γνωριμιών και εμπιστοσύνης με τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια. Είμαστε εδώ σε όποιον θεσμό ενδιαφέρεται να το δούμε σε βάθος και να το δουλέψουμε από κοινού».

Ο Καθηγητής, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Thomas Jefferson, με την τιμητική πλακέτα όπου ήταν η αλληλογραφία, του Αδαμάντιου Κοραή με τον Thomas Jefferson, πριν από 200 χρόνια!
«Υπάρχουν ευκαιρίες πολιτιστικού τουρισμού στη Μαγνησία», όπως τόνισε η κ. Μαρία Μπακλαβά, general manager της Αμερικάνικης Εταιρείας θεματικού τουρισμού “Thalassa Journey” (Στη φωτό κάτω δεξιά)
Στο «Καλλιστώ» υπήρχαν 25 Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι Συλλόγων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.