Σωτήριο έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής για τη Μαγνησία το γεγονός ότι δεν έχουν επικρατήσει ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αναφορικά με τις εκτάσεις που έχουν καεί. Παρά το γεγονός ότι έως τώρα σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες τόσο στον Βόλο, όσο και στον υπόλοιπο Νομό, οι άνεμοι δεν είχαν ισχυρή ένταση και έτσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που κλήθηκαν σε διάφορα περιστατικά κατάφεραν να ελέγξουν τις φλόγες σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού υπάρξει επέκταση. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, αντιπύραρχος Ευάγγελος Καραμίντζας, μιλώντας στο magnesianews.gr, επισημαίνει πως όλα τα συμβάντα που από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου παρουσιάστηκαν, αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο και έτσι αποτράπηκε το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Το γεγονός αυτό θα δυσκόλευε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς πάντα εάν μια φωτιά αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια της εκδήλωσής της, τότε είναι εύκολο να τεθεί συντομότερα υπό έλεγχο και τελικά να σβήσει. Μάλιστα κάποιες ημέρες του Ιουλίου οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ήταν στο «κόκκινο», αφού είχαμε αφενός μεν υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο καύσωνα, αφετέρου δε, σημειώθηκαν χαμηλά ποσοστά υγρασίας που πάντα ευνοούν το ξέσπασμα και το να λάβει διαστάσεις μια πυρκαγιά. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Καραμίντζα, πως τις ημέρες όπου σημειώθηκαν στον Βόλο θερμοκρασίες που έφταναν τους 40 βαθμούς, τη νύχτα τα ποσοστά υγρασίας κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 25% με 30%, και τις μεσημεριανές ώρες της επομένης έπεσε στο 10%, δημιουργώντας ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ, που ευτυχώς δεν μεταφράστηκε σε κάποιο περιστατικό.
Βοήθησε το μέτρο του καθαρισμού οικοπέδων
Θετικά αποτιμά την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού καθαρισμού των οικοπέδων σε όλη τη χώρα ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, καθώς όπως υπογραμμίζει περιορίστηκαν τα συμβάντα που προκαλούνταν από ανάφλεξη ξερών χόρτων και γενικά ανάλογης καύσιμης ύλης. Ο φόβος για την επιβολή προστίμων ύψους 1.000 ευρώ έκανε πολλούς κατόχους οικοπέδων να προχωρήσουν στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στα περιστατικά στα οποία παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με πέρσι Υπενθυμίζεται πως στις υποχρεώσεις των οικοπεδούχων περιλαμβάνεται η υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. Η απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα πεταμένα ξερά κλαδιά. Η αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. Η αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. Η απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και τέλος η ασφαλής συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Γενικότερα, όπως φαίνεται φέτος οι πολίτες είναι προσεκτικότεροι στο ζήτημα καύσης κλαδιών και άλλων υλών, ωστόσο, η επιπολαιότητα ορισμένων δεν παύει να υφίσταται. Για τους «απρόσεκτους» οι οποίοι με δείκτη επικινδυνότητας τρία ή τέσσερα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου καίνε κλαδιά, προβλέπονται βαριά πρόστιμα, τα οποία μπορούν να ανέλθουν και σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το εύρος των προστίμων κυμαίνεται από 500 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ για περιστατικά που εξελίχθηκαν σε μεγάλες καταστροφές. Επί παραδείγματι σε πυρκαγιά που ξέσπασε λόγω αμέλειας από πλευράς πολίτη με δείκτη επικινδυνότητας 3-4 και η φωτιά, ευτυχώς δεν φούντωσε, θα επιβληθεί πρόστιμο που κατά μέσο όρο, φτάνει στα 1.700 ευρώ, με τον κ. Καραμίντζα να συνιστά προσοχή σε όλους, γιατί όλες οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη χρήση μηχανημάτων, που μπορούν να πετάξουν σπίθες, αυτή την περίοδο σε αγροτοδασικές εκτάσεις απαγορεύονται.