Μαγνησία: Σταθεροποιείται αλλά σε υψηλά επίπεδα, η τιμή των καυσίμων…

Η Βάσω Κοντοχρήστου πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας
Οι βενζινοπώλες ζητούν να διατηρηθεί η έκπτωση 0,15 € ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης

Σταθεροποιητική τάση διαφαίνεται μετά από πολύ καιρό στην τιμή των καυσίμων, λόγω της διεθνούς τιμής πώλησης του πετρελαίου που βρίσκεται στα 90 $ το βαρέλι και οι βενζινοπώλες ζητούν να διατηρηθεί η έκπτωση 0,15 € ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς κινεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τον πρωτογενή τομέα, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να εξισωθεί με την τιμή της αμόλυβδης.
Η Βάσω Κοντοχρήστου πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι στον Βόλο χθες, η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,94 €/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 1,80 €, τιμές που ισχύουν και για τις υπόλοιπες πόλεις. Βεβαίως εξαίρεση αποτελούν τα νησιά των Σποράδων, όπου όμως οι τιμές αγοράς είναι πολύ ακριβότερες απ’ ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Αλλιώς… το πετρέλαιο κίνησης θα
αγγίξει τα όρια της αμόλυβδης βενζίνης»

Η τιμή πώλησης του πετρελαίου είναι στα 90$ το βαρέλι, κάτι που είναι θετικό, τη στιγμή που τον Ιούνιο η τιμή ήταν στα πάνω από 100 μέχρι και 130 $ και η πρόεδρος των βενζινοπωλών τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ακόμη αν θα ισχύσει η έκπτωση των 0,15 € στο πετρέλαιο κίνησης ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή όχι.
«Ακούγεται ότι δεν θα ισχύει και σίγουρα αυτό θα είναι ολέθριο, γιατί το πετρέλαιο κίνησης θα αγγίξει τα όρια της αμόλυβδης βενζίνης. Το πετρέλαιο κίνησης κινεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τον πρωτογενή τομέα και θα είναι καταστροφικό να μην συνεχίζει η έκπτωση των 0,15 € που ισχύει τώρα», επισήμανε η κα Κοντοχρήστου.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν είναι προτεραιότητα νέο επίδομα καυσίμων, η πρόεδρος των Βενζινοπωλών τόνισε ότι οι τιμές της ενέργειας είναι στα ύψη και δεν μπορεί να συγκρατηθεί το τσουνάμι που έρχεται, άλλωστε τα καύσιμα επηρεάζουν σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό τον πληθωρισμό. Αν ανέβουν ξανά οι τιμές θα ανέβει περισσότερο ο πληθωρισμός. «Μπορεί να λέμε ότι είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης για τα μισθολογικά δεδομένα της Ελλάδας και το βιοποριστικό μας επίπεδο, αλλά το… πάνω από 11% πληθωρισμό είναι πάρα πολύ και όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί.», επισήμανε.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η πρόεδρος των βενζινοπωλών τόνισε ότι ανακοινώθηκε μια έκπτωση των 0,25 € ανά λίτρο, αλλά δεν εξαγγέλθηκε αν θα ισχύσει για όλη τη χειμερινή περίοδο ή για έναν μήνα, γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Σύμφωνα με την κα Κοντοχρήστου, αν σήμερα πωλούνταν πετρέλαιο θέρμανσης με την έκπτωση, η τιμή του θα ήτα 1,25 €/λίτρο και με το επίδομα θέρμανσης στο 1 €.
«Σίγουρα το πετρέλαιο θα είναι η πιο φθηνή λύση θέρμανσης για φέτος, σε σχέση με το φυσικό αέριο και το ρεύμα, βλέπουμε όμως ότι έγινε επανεκκίνηση των λιγνιτικών μονάδων, για να παραχθεί φθηνότερη ενέργεια και καλό θα ήταν στην παρούσα φάση να μειωθούν τα περιβαλλοντικά τέλη του λιγνίτη, ώστε να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, για να επωφεληθεί ο καταναλωτής», επισήμανε η κα Κοντοχρήστου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.