Μαγνησία: Τα … «σκαμπανεβάσματα» του καιρού «τρέλαναν» τη φύση!

Φόβοι δενδροκαλλιεργητών για προβλήματα και λειψυδρία…Τι συμβουλεύει ο Γ. Νάνος, καθηγητής του Π.Θ.

Ανησυχία και φόβους εκφράζουν οι δενδροκαλλιεργητές λόγω των εναλλαγών του καιρού, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν για τα κλαδέματα και άλλα προβλήματα, όπως και για τη λειψυδρία, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γεώργιος Νάνος καθηγητής Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως είπε, από το φθινόπωρο μέχρι τα μέσα του χειμώνα που βρισκόμαστε σήμερα, η ελιά έχει μεγάλες ανάγκες σε κρύο και δύσκολα θα καλύψει την ανάγκη αυτή, αλλά υπάρχει και ο υπόλοιπος χειμώνας και μπορεί να το καλύψει αργότερα.
Ο καθηγητής τόνισε, ότι οι ελιές είχαν μεγάλη παραγωγή φέτος, επομένως τα περισσότερα χωράφια, που δεν ποτίζονται, δεν λιπαίνονται και δεν κλαδεύονται τακτικά, δεν θα έχουν παραγωγή του χρόνου, συνεπώς δεν έχει σημασία αν θα κάνει κρύο τον χειμώνα.
«Οι άνθρωποι που έχουν χωράφια εντατικής καλλιέργειας, ελιές κυρίως για βρώσιμες και όχι μόνο, περιμένουν παραγωγή κάθε χρόνο και ελπίζω το υπόλοιπο του χειμώνα να είναι αρκετά δροσερό», τόνισε ο κ. Νάνος.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν έχει μετεωρολογικά στοιχεία από το Πήλιο, για να δει πόσο χαμηλά έχει πέσει η θερμοκρασία και για πόσες ώρες, ενώ τόνισε ότι η ελιά θέλει περίπου 700 ώρες με θερμοκρασίες πάνω από τους 0 και κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, όπως και τα περισσότερα φυλλοβόλα δένδρα.

«Οι πάχνες είναι το κλειδί»

Ο κ. Νάνος ανέφερε ότι υπάρχουν μερικά θέματα, όπως μέχρι πρότινος ότι δεν υπήρχαν πάχνες, καθώς η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από το 0 πριν από μερικές μέρες, κάτι όμως που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας.
«Οι πάχνες – οι πρώτοι παγετοί του φθινοπώρου – είναι το κλειδί για τα δένδρα, για να μπουν σε λήθαργο. Και πράγματι δεν είχαμε παγετούς όχι μόνο Οκτώβρη- Νοέμβρη, που είναι το φυσιολογικό, αλλά και όλο τον Δεκέμβριο», σημείωσε ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΠΘ.
Ο ίδιος είπε ότι τα δένδρα δεν έχουν μπει καλά στον λήθαργο, μ’ αυτές τις συνθήκες που είχαμε τον Δεκέμβριο τα δένδρα άντεχαν -8 ή -9 β. Κελσίου και από τους -10 και κάτω θα πάγωναν οι οφθαλμοί. Τέτοιες καταστάσεις δεν είχαμε από πουθενά, δεν κινδυνεύσαμε καθόλου απ’ αυτό έτσι όπως ήταν οι συνθήκες, σημείωσε.
Ο καθηγητής τόνισε, ότι αφού πέσουν τα φύλλα των δένδρων και μπουν σε λήθαργο, που αυτό ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκέμβρη, τα δένδρα αρχίζουν και μαζεύουν κρύο.

Οι … δυο Μαγνησίες

«Αν μπόρεσαν να μαζέψουν κρύο από πριν, εδώ έχουμε «δύο Μαγνησίες»… Η μια είναι από το Σέσκλο και πέρα στον κάμπο και η δεύτερη είναι η παραθαλάσσια.
Στην παραθαλάσσια έχουμε κυρίως ελιές, αμπέλια και αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα θέλουν πολύ λίγο κρύο, επομένως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά στα αμύγδαλα με τον ζεστό σχετικά χειμώνα και ότι και να γίνει θα ανθίσουν κανονικά», ανέφερε.
Όλα τα άλλα δένδρα, μερικές ποικιλίες βερίκοκου, ροδάκινα, μήλα αχλάδια κλπ. θέλουν αρκετό κρύο τον χειμώνα και λόγω του καιρού δεν ξέρουμε τι θα δούμε μπροστά μας, τόνισε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δένδρα αυτά πρέπει να μπουν σε λήθαργο, πρέπει να μετρήσουν εκατοντάδες ώρες με θερμοκρασίες 0-7 βαθμούς Κελσίου. Στον κάμπο έχουν μαζέψει, λόγω των μεγάλων περιόδων με ομίχλη, που έχει αποτέλεσμα να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τώρα μπήκαν στον λήθαργο τα δένδρα, αντέχουν και δεν τον φοβίζει ο υπόλοιπος χειμώνας.

Χωρίς χιόνια και βροχές

Ο καθηγητής του Π.Θ. είπε ότι τον φοβίζει το γεγονός ότι δεν είχαμε χιόνια και αρκετές βροχές, κάτι που σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, δεν ξέρει αν οι πομόνες και οι πηγές θα έχουν αρκετό νερό, αν δεν βρέξει και χιονίσει πολύ τους επόμενους 1,5-2 μήνες.
«Αυτό είναι θέμα επιβίωσης των δένδρων και των ανθρώπων, παρά να χάσουμε μια χρονιά την παραγωγή, κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Νάνος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που πέφτουν οι περισσότερες βροχές, φέτος δεν έβρεξε, όπως και τον Δεκέμβριο, στα μέσα Γενάρη υπήρξε ζέστη χωρίς βροχές και η κατάσταση είναι τραγική όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
Ο καθηγητής ανέφερε, ότι πολλές φορές ιδιαίτερα το φθινόπωρο, μετά από κάποιες κακουχίες (πολύ ζέστη το καλοκαίρι τα δένδρα έμειναν απότιστα), μερικά δένδρα θα πετάξουν καινούργιο βλαστό το φθινόπωρο αν μαλακώσουν οι θερμοκρασίες και πέσουν βροχές, τα εσπεριδοειδή είναι στη φύση τους να του κάνουν αυτό, φέτος δεν είχαν ανθοφορία.
«Το πρόβλημα είναι να μη συνεχίσουν να βλαστάνουν επειδή βάλαμε πολύ λίπασμα, να συνεχίσουν να το κάνουν στο φθινόπωρο γιατί δεν κάνει πολύ κρύο και αυτοί οι βλαστοί μετά στους -4, -5 βαθμούς Κελσίου, θα παγώσουν τον χειμώνα», ανέφερε ο κ. Νάνος.

Καλός ο καιρός για κλάδεμα

Ο Γ. Νάνος τόνισε ότι ο καιρός ήταν τέλειος για κλάδεμα, γιατί ήταν στεγνός για πολλές μέρες σε πολλές περιοχές, ενώ με την ομίχλη στο Βελεστίνο και στο Στεφανοβίκειο δεν ήταν η καλύτερη περίοδος, γιατί με την υγρασία μύκητες και βακτήρια προσβάλλουν τα δένδρα μετά το κλάδεμα.
Στις περισσότερες περιοχές ήταν στεγνός ο καιρός, και κλάδεψαν οι άνθρωποι, επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι αν κάποιος κλαδέψει Νοέμβρη – Δεκέμβρη, όπως έκαναν φέτος άπειροι άνθρωποι, μπορεί να ανθίσουν λίγο πιο νωρίς τα δένδρα (3-4 μέρες νωρίτερα) τον Μάρτιο και τότε μπορεί να παγώσουν πιο εύκολα, αυτά τα κλαδεμένα νωρίς.
«Αν κλαδέψεις αργά, ανθίζουν τα δένδρα λίγο πιο αργά», επισήμανε.
Τέλος, ανέφερε ότι το κλάδεμα των ελαιόδενδρων γίνεται τον Μάρτιο, γατί αν κάποιος τις κλαδέψει νωρίς και γίνει ένας παγετός στον χειμώνα, θα παγώσουν πολύ περισσότερο απ’ ότι τα ακλάδευτα δένδρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.