Μαγνησιώτες και άλλοι Θεσσαλοί, πρεσβευτές του τόπου στον Καναδά!

Μέλη του σημερινού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Η καρδιά του κάθε Θεσσαλού, όπου και εάν βρεθεί, όσα χιλιόμετρα και εάν είναι μακριά, είναι σίγουρο ότι εξακολουθεί να χτυπά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, προσπαθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε εκτός από την σύσφιξη και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ τους, σε κάθε χώρο του εξωτερικού, να βοηθήσει να ανακάμψει οικονομικά η Θεσσαλία και ευρύτερα η Ελλάδα.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, κινούνται και τα μέλη της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο- Καναδά, και ο δραστήριος πρόεδρος κ. Νικηφόρος Λαμπίρης μαζί με το Δ.Σ., που με συνεχείς δράσεις και ενέργειες, φροντίζουν να διαφημίζουν τα καλά της Θεσσαλίας, καλώντας τον καθένα ξένο, να γευθεί τα προϊόντα και να επισκεφθεί τον ευλογημένο τόπο μας…

Ρεπορτάζ Ηλίας Κουτσερής

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος βασίζεται σε χορηγίες ώστε να κατορθώσει να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την κουλτούρα, να προβάλει και να διατηρήσει της παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα των Θεσσαλών και, κατά επέκταση, των Ελλήνων δυναμώνοντας τις σχέσεις των συλλόγων με την Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία απαρτίζεται από εννέα συλλόγους απ’ όλη τη περιφέρεια της Θεσσαλίας, μεταξύ αυτών και του Συλλόγου «Βόλου & Περιχώρων “Αργοναύτες”».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λαμπίρης, «στην σημερινή κοινωνία, ο καθένας μας είναι απασχολημένος με τη δουλειά του, οικογένεια και άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις. Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελληνικότητα είναι στην καρδιά του κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό προσπαθούμε και επιδιώκουμε να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες προσελκύουν τον κόσμο, και τον ενθαρρύνουν να συμβάλει στην κουλτούρα, την παράδοση τα ήθη και έθιμά μας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Νικηφόρος Λαμπίρης
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Νικηφόρος Λαμπίρης
Η Ομοσπονδία πάντα προσπαθεί και αγωνίζεται σαν οργανισμός να κατορθώσει ένα καλύτερο μέλλον. Συνεχίζουμε με καινούργιες ιδέες να διευρύνουμε τις γνώσεις των μελών μας. Η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, είναι ένα παράδειγμα δουλειάς του τωρινού συμβουλίου. Ένας μοντέρνος τρόπος επικοινωνίας όπου παρέχουμε πληροφορίες για την Θεσσαλία, διαφημίζουμε διάφορες εκδηλώσεις και μελλοντικά προγράμματα».
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «είναι τιμή μου να έχουμε στο συμβούλιο ανθρώπους που με αγάπη και θέληση προβάλουν την κουλτούρα, παράδοση, τα ήθη και έθιμα. Στο συμβούλιο έχουμε μέλη σε νεαρή ηλικία, και επίσης μέλη που είναι νέοι στην καρδιά. Μαζί συνεχίζουμε να προβάλουμε την Ομοσπονδία με καινούργιους τρόπους και προσελκύουμε καινούργιες ιδέες ώστε να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας μας στη Ομοσπονδία Θεσσαλών. Οι προσπάθειες μας έχουν βγάλει καρπούς. Είμαι χαρούμενος να σας ομολογήσω ότι το ενδιαφέρον έχει μεγαλώσει τα τελευταία δυο χρόνια. Διαμέσου διαφόρων, και ποικίλων, εκδηλώσεων, η Ομοσπονδία ο αριθμός των ατόμων που προσελκύονται σταδιακά μεγαλώνει». Τονίζει ιδιαίτερα μάλιστα, ότι η παράδοση είναι και θα είναι στην καρδιά του καθενός μας».

Μέλη του σημερινού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Μέλη του σημερινού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Η ιστορία των συλλόγων του Καναδά
Τις δεκαετίες του 50 και του 60 πολλοί Έλληνες μετανάστευαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη, και μερικοί απ΄ αυτούς φτάσανε στο Τορόντο. Το καλοκαίρι του 1961 μια ομάδα απ΄ αυτούς τους Θεσσαλούς, πρωτοστατούντων τον Θέμη Μπαμπάτσικο, Δημήτρη Σελιώτη, Γιάννη Λαμπέρη, Χρήστο Κισκίνη, Λευτέρη Πετσή, Αστέριο Παπουτσή, Γιάννη Τσόπελα και Δημήτριο Λαπούση, συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Αστερίου Παπουτσή και άρχισαν τη συζήτηση για την ίδρυση Θεσσαλικού συλλόγου. Στη συνέχεια η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο διαμέρισμα του Γιάννη Λαμπέρη κοντά στο Sherbοurne Ave καί Gerrard st, στην συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν εκτός από τους παραπάνω και οι Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Τερτίπης, Γ. Πετσής Γιώργος Πορνάρας (μετέπειτα πρόεδρος της Παγκόσμιας) και μερικοί άλλοι. Εκεί γράφτηκαν τα πρώτα δέκα άρθρα τού καταστατικού τού συλλόγου Θεσσαλών Τορόντο Οντάριο. Η πρώτη γενική συνέλευση έγινε στις 15 Αυγούστου 1961, στην αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, 115 Bond St. Τορόντο Οντάριο, όπου έγινε εκλογή του πρώτου προέδρου του συλλόγου Θεσσαλών και τού συμβούλιο του.
Ο σύλλογος Θεσσαλών, από το 1961 μέχρι το 1994 λειτουργούσε ως σύλλογος, και στις 17 Απριλίου 1994, μία επιτροπή αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τούς Θεσσαλικούς συλλόγους¨: Βόλου & Περιχώρων, «Αργοναύτες», Νομού Καρδίτσας ο « Καραισκάκης», Αργιθέας «Τά Αγραφα», Καληφώνη «ο Άγιος Νικόλαος», Νομού Λάρισας «Τα Τέμπη», Βλαχογιάννη « Αγία Τριάς», Νομού Τρικάλων « Τα Μετέωρα », Τσαριτσάνη «Οικονόμου Εξοικονόμου», Καρυάς Ολύμπου « 12 Θεοί », κάλεσε γενική συνέλευση στην αίθουσα της Ελληνικής κοινότητας, όπου απεφασίσθη ομόφωνα η μετατροπή του συλλόγου Θεσσαλών σε Ομοσπονδία Θεσσαλικών συλλόγων. Επίσης η επιτροπή κάλεσε και άλλη γενική συνέλευση των συνέδρων, να εκλέξει το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και στις 5 Ιουνίου 1994 στην αίθουσα του Αγίου Ιωάννη Τορόντο Οντάριο, έγιναν εκλογές και ψηφίστηκε το συμβούλιο Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο Καναδά.

Ο Σύλλογος Βόλου & Περιχώρων, «Αργοναύτες»

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου, 1983. Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελλ. Κοινότητας συνήλθε η πρώτη ιδρυτική γενική Συνέλευση Ελλήνων καταγόμενοι εκ του Νομού Μαγνησίας και ίδρυσαν το Σύλλογο με την επωνυμία: οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ». Το πρώτο διοικητικό Συμβούλιο αποτελείτο από τους: Αβαράκη Πήτερ Πρόεδρο, Τσικρίκα Φίλιππα Αντιπρόεδρο, Σταβρινό Δημήτριο Γραμματέα, Βέσιο Δημήτριο Ταμία, Βέτα Μιχάλη, Σαββίδη Κεν, και Νατσιόπουλο Κωνσταντίνο ως μέλη.
Όλα τα συμβούλια ως σήμερα, έχουν προσπαθήσει, πέρα από τη σύσφιξη των σχέσεων στον Καναδά, όλων των Θεσσαλών, να φροντίσουν να διαφημίσουν όσο γίνεται περισσότερο και καλύτερα την περιοχή μας, με πολλαπλά οφέλη, όπως τουριστικά, εξαγωγικά με προϊόντα κ.λ.π.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων προερχομένων από τον Βόλο και τα περίχωρα του Νομού Μαγνησίας. Για τον σκοπό αυτό ο Σύλλογος προέβη σε διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκδρομές, και χορούς. Προσπάθησε και προσπαθεί με κάθε μέσον την διάσωση του Ελληνικού πνεύματος, Ελληνικής κουλτούρας, και Ελληνικής παράδοσης, απαραίτητα για τους σκοπούς του Συλλόγου.

«Φιλανθρωπίες και πρόσκληση για επίσκεψη»

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του Συλλόγου έχει επεκταθεί και σε ανύποπτο χρόνο με οικονομική βοήθεια, όπως στο ίδρυμα των Ανίατων Παιδιών οι «Άσπρες Πεταλούδες» στο Βόλο, στα διάφορα Νοσοκομεία του Τορόντου και στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντου, που κάτω από την ομπρέλα της βρίσκεται ο Σύλλογος. Όπως αναφέρουν με μια … φωνή «προσκαλούμε όλους τους ομογενείς και τους φίλους, να επισκεφθούν την Μαγνησία, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι το Φθινόπωρο ή το Χειμώνα, την γη των Αργοναυτών, την χώρα των Κενταύρων, την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου. Να επισκεφτούν τον όμορφο Βόλο, τα πανοραμικά περίχωρα και το Θεϊκό βουνό το Πήλιο με τις φυσικές ομορφιές, το «Βουνό Βουνών Καμάρι» όπως το περιγράφει ο Δροσίνης στο ποίημά του «Ύμνος του Πηλίου»…»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.