Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι στη δεύτερη θέση- Θα δώσει τη διέξοδο στον λαό»

Περιοδεία στον Βόλο για τον Βουλευτή της Αν. Αττικής

Με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ περιοδεύουν σήμερα σε Βόλο και Μαγνησία θέλοντας να μεταφέρουν την πρότασή τους στους κατοίκους. Ο  Βουλευτής Αν. Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόσο για τη Θεσσαλία και την ανασυγκρότησή της, για την ακρίβεια αλλά και το διακύβευμα των Ευρωεκλογών εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει τη δεύτερη θέση και θα δώσει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στους πολίτες με διαφάνεια και αξιοπιστία.

 

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωκλογές,  όχι για να ικανοποιήσουμε το θυμικό με όρους οπαδισμού αλλά γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, σοβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη, θεσμική αντιπρόταση τεκμηριωμένη Αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των επόμενων Εθνικών Εκλογών όπου χρεάζεται μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση της χώρας απέναντι στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης επισημαίνοντας πως σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει διέξοδο στους πολίτες με  σχέδιο, με τεκμηρίωση με συνέπεια και αξιοπιστία για  να δει καλύτερες μέρες.

Ασάφεια για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε όμως και για τη Θεσσαλία και ειδικότερα το σχέδιο ανασυγκρότησής της, ένα ζήτημα που παραμένει ακόμη ασαφές ως προς ποιο σχέδιο τελικά θα ακολουθηθεί, αυτό των Ολλανδών ή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το σχέδιο των Ολλανδών όταν τέθηκε στη διαβούλευση, τέθηκε στα αγγλικά, ενώ το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος που ήρθε ως «εφαρμοστικό» του πορίσματος, περιλάμβανε και την έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία και  ήρθε χωρίς καν να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του πορίσματος.

«Αυτό οδηγεί σε αυτή την ασάφεια για το ποιο είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί και πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους. Δυστυχώς σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες οι αποφάσεις που λαμβάνονται γίνονται με γνώμονα  άλλα κριτήρια και όχι τις ανάγκες της περιοχής», τόνισε ο κ. Χριστουλάκης ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν συγκέντρωσε σε ένα τραπέζι διαλόγου όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο ίδιος επέμεινε στο ζήτημα του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων, κάνοντας λόγο για έμμεση ιδιωτικοποίηση, καθώς θα λειτουργεί υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, δημιουργώντας δηλαδή μετοχικό κεφάλαιο στο οποίο, όπως σημείωσε,  κανείς δεν εγγυάται στο μέλλον ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν θα μπουν ιδιώτες που μπορεί προοπτικά να αποκτήσουν και πλειοψηφικούς συσχετισμούς στη διαχείριση αυτή.

«Η κυβέρνηση αντί να βάλει στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να φτιάξει ένα σχέδιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο, να λαμβάνει υπόψη όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους, δυστυχώς οδηγείται αποκλειστικά σε συγκυριακές κινήσεις και πολλές φορές κλείνοντας το μάτι σε δικές της δογματικές ιδεοληψίες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στο σημείο των καλλιεργειών του βαμβακιού που ζητείται από τους Ολλανδούς η παύση τους, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι παρουσιάζεται ένα στάδιο βίαιης αναπροσαρμογής των καλλιεργειών χωρίς να διασφαλίζει κανείς την οικονομική και παραγωγική βιωσιμότητα  των καλλιεργητών, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει έλλειμα σχεδίου και μεταβατικών πλάνων για την περιοχή.

Τα μέτρα για την ακρίβεια αποδεικνύονται συνεχώς ανεπαρκή

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στο κομμάτι τις ακρίβειας,  που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά  υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τα τελευταία 2,5 χρόνια κάθε λίγους μήνες φέρνει υποτίθεται νέα ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία κάθε φορά αποδεικνύονται εντελώς ανεπαρκή και στην ανεπάρκεια αυτή, σημειώνει, υπάρχει η συνήθης τακτική να χρεώνεται η αιτιολόγηση της ανεπάρκειας στα εξωγενή αίτια των κρίσεων αυτών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λίγη και καθυστερημένη την κίνηση Μητσοτάκη να εκθέσει το ζήτημα των πολυεθνικών με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει ώστε να διαχειριστεί η χώρα αυτή την κατάσταση.

«Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έχει αποδειχθεί παρά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών.  Επίσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του  κράτους να χτυπήσουν τα καρτέλ που διαμορφώνουν όρους αισχροκέρδειας και στρεβλώνουν τη αγορά όχι μόνο με επιβολή προστίμων, αλλά να γυρνάει το κράτος μετά από το πρόστιμο να δει εάν η επιβολή του έχει αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών ή όχι.  Επίσης τίθενται μια σειρά από ζητήματα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών και το μισθολογικό τους αντίκρισμα και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην αγορά», ανέφερε ο ίδιος κι έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια αλλά και πολιτική βούληση να μην αλλάξει η υφιστάμενη μορφή της ελληνικής οικονομίας .

Να εξεταστεί πολύ σοβαρά το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για επιστροφή των δώρων

Με αφορμή τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και αιτήματα για μισθολογική αναπροσαρμογή και επιστροφή των δώρων ο κ. Χριστοδουλάκης εκφράστηκε υπέρ του αιτήματος αυτού και τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του δημοσίου τομέα.

«Είμαστε δίπλα στα αιτήματα των εργαζομένων και οι διεκδικήσεις τους έχουν βάση. Πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά με όρους εισοδηματικής επάρκειας. Τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να του δοθεί ένας κρίσιμος επιτελικός ρόλος νικώντας την γραφειοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για το θέμα των υποκλοπών

Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών, που τελικά δε αποκαλύφθηκε τίποτα για τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Και το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες νομικές τυπικές και θεσμικές πρωτοβουλίες και διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που δυστυχώς και η ίδια η Ευρώπη έχει αναδείξει,  που είναι ένα μεγάλο έλλειμα ως προς την απαξίωση του κράτους δικαίου και της ποιότητας της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ότι περνούσε από το χέρι μας το κάναμε», σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο σε μια σειρά πρωτοβουλιών για το ζήτημα.

Βέβαια έκανε λόγο και για λογικές συγκάλυψης φέρνοντας κοντά το θέμα των υποκλοπών με το δυστύχημα των Τεμπών ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στη χώρα.

«Όταν ο κόσμος απογοητεύεται, αποστασιοποιείται από τα κοινά και κατ’ επέκταση και από τις εκλογικές διαδικασίες θέλει να δει από μας ότι τα στοιχειώδη γίνονται με όρους στοιχειώδους διαφάνειας υπό το φως και όχι στο σκοτάδι.

Αυτό είναι ένα μικρό λιθαράκι, από τα πολλά που χρειάζονται για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία, που τη θέλουμε συμμέτοχο για να ξεπεράσουμε μια σειρά από εμπόδια και δυσκολίες που έχει και η χώρα μας σήμερα αλλά και ειδικά η Θεσσαλία, ο Βόλος και οι πόλεις που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και πρέπει να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να απαντήσουμε αμεσα σε αυτά τα ζητήματα» κατέληξε ο Βουλευτής.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.