Μανώλης Βέμης: Ξεπερασμένη και επιβαρυντική για το περιβάλλον, μέθοδος, η καύση απορριμμάτων

«Το χειρότερο στάδιο πριν την ταφή απορριμμάτων το εργοστάσιο παραγωγής srf», όπως αυτό που σχεδιάζει ο Δ. Βόλου
"Πρέπει να προκριθεί η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση και επανάχρηση υλικών"

Ξεπερασμένη και επιβαρυντική χαρακτήρισε ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Μανώλης Βέμης την καύση των απορριμμάτων ως μέθοδο διαχείρισής τους, τονίζοντας παράλληλα πως η δημιουργία εργοστασίων παραγωγής srf , όπως αυτό που σχεδιάζει ο Δ. Βόλου, αποτελεί το χειρότερο στάδιο επεξεργασίας αποβλήτων, πριν την ταφή.
Ο κ. Βέμης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή υπερθεμάτισε την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση στην πηγή και την επανάχρηση των υλικών, ως τις πιο οικολογικές αλλά και ταυτόχρονα οικονομικά συμφέρουσες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
“Υπάρχει καύση και στην Ευρώπη, όμως είναι εντελώς ξεπερασμένη μέθοδος και τεχνική που δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την κυκλική οικονομία που εμείς και όλη η Ευρώπη αναζητάει”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμης.
Ο ίδιος εξήγησε τι σημαίνει κυκλική οικονομία στη διαχείριση των απορριμμάτων λέγοντας πως “Όταν λέμε κυκλική οικονομία εννοούμε ότι αγοράζουμε ένα μπουκαλάκι με νερό, καταναλώνουμε το νερό, εφόσον δεν μπορούμε να έχουν πρόσβαση σε φυσικό πόσιμο νερό , μετά αυτό το μπουκαλάκι το πετάμε και σύμφωνα με την αντίληψη που υπάρχει για την καύση των αποβλήτων αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να καεί για να παράξει ενέργεια για οποιαδήποτε βιομηχανική παραγωγή. Εμείς όμως έχουμε διαφορετική αντίληψη τόσο στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων όσο και στο θέμα της ενεργειακής παραγωγής. Νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στην κυκλική οικονομία κι αυτό το μπουκαλάκι ή το κομμάτι από ύφασμα ή κάποιο κομμάτι από χάρτινη συσκευασία να ξαναχρησιμοποιηθεί”.
Η βάση λοιπόν αυτού του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πως οποιοδήποτε αντικείμενο που δεν το χρειαζόμαστε πια στη μορφή που είναι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να φτιάξουμε ένα παρόμοιο.
Μάλιστα, αυτός ο τρόπος είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμος, δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και αναπτύσσει και την οικονομία.
Για να εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον κ. Βέμη, πρέπει να γίνει διαλογή των υλικών στην πηγή, με τους διαφορετικούς κάδους, έτσι ώστε το προϊόν που θα παράγεται να είναι πιο καθαρό και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί η κομποστοποίηση, που αφορά στα οργανικά υλικά, δηλαδή τα υπολείμματα τροφών, τα οποία μετά από αερόβια ή αναερόβια επεξεργασία να παράγεται είτε βιοαέριο είτε κομπόστ για λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα, πλατείες ακόμη και στις καλλιέργειες.

«Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Ταυτόχρονα και η ενέργεια που θέλουμε να λάβουν από την καύση υλικών, μπορεί να προέλθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά ή τη γεωθερμία και ίσως από τη θάλασσα .
Τέλος, ο κ. Βέμης μίλησε και για τα εργοστάσια παραγωγής srf, όπως έχει αποφασίσει να δημιουργήσει και ο Δήμος Βόλου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων σημειώνοντας πως είναι μέσα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως στο τελευταίο σκαλί, πριν την ταφή.
“Όταν δεν μπορούμε να κάνουμε επανάχρηση ή να εφαρμόσουμε κάποιον άλλο τρόπο διαχείρισης το εργοστάσιο srf είναι το τελευταίο στάδιο, το χειρότερο πριν την ταφή και δεν πρέπει να τον προκρίνουμε αυτό τον τρόπο. Εμείς προκρίνουμε την κυκλική οικονομία, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση ώστε να μην χρειάζεται παραγωγή ενέργειας από καύση”, κατέληξε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.