Μάρκος Βαξεβανόπουλος: «Γιατί δεν εγκαθίστανται μετρητές ρύπανσης στον Βόλο;»

Η Επιτροπή Πολιτών θα κάνει δειγματοληψίες για διοξίνες και φουράνιο

Το μείζον πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών και πλαστικών, αλλά και τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, ανέδειξε ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών στον Γιώργο Καρεκλίδη και το Ράδιο ΕΝΑ 102,5, τονίζοντας πως το πολιτικό κατεστημένο θέλει να κρύψει τι γίνεται στην ΑΓΕΤ και σχολίασε, πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι κονδυλίων, η εγκατάσταση μετρητών στην πόλη του Βόλου.
Ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των δειγματοληψιών που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την Περιφέρεια για το ζήτημα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, με τις μετρήσεις να δείχνουν ότι τα επίπεδα του RDF είναι στα επιτρεπτά όρια.
Τόνισε πως στη δειγματοληψία, λαμβάνεται «τυχαία» ένα δείγμα και δεν αναλύεται σε όλα τα βαρέα μέταλλα που πιθανόν να είναι επικίνδυνα, αλλά σε δύο παραμέτρους μόνο, που ορίζει ο νόμος και στη θερμογόνο δύναμη, δηλαδή στο πόσο καλό είναι αυτό το υλικό για να καεί, πράγμα που δεν ενδιαφέρει τον πολίτη, αλλά τη βιομηχανία στο αν θα είναι καλό να καεί ή όχι.
« Όταν μυρίζει όλη η πόλη πλαστικό τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι περιοχές της Ν. Δημητριάδας και του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αναύρου, ζέχνουν καμένο πλαστικό αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τα παιδιά μας και για την υγεία όλων», τόνισε.

Η στάση της Περιφερειακής Ενότητας
Μαγνησίας και η τοποθέτηση μετρητών

Η Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο και συγκεκριμένα η κ. Κολυνδρίνη, δεν είπε ότι η μυρωδιά δεν προέρχεται από την ΑΓΕΤ , αλλά δεν γνωρίζει κι από που προέρχεται.
Για το ζήτημα των μετρητών ρύπανσης, που είναι πάγιο αίτημα της Επιτροπής Πολιτών, ο κ. Βαξεβανόπουλος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας μετρητής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.
«Πριν από 20 χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ είχε τέτοιους μετρητές και με πάνελ σε διάφορα σημεία του Βόλου -υπήρχε κι ένα στην πλατεία Ελευθερίας- κι ο κόσμος έβλεπε την ρύπανση εκείνη τη στιγμή.
Το κόστος των μετρητών ρύπανσης, δεν είναι απαγορευτικό για την Περιφέρεια, είναι θέμα όμως πολιτικής βούλησης . Το ότι καθυστερεί, δεν ξέρουμε αν είναι επιλογή της ή είναι λόγω διαδικασιών. Θα μπορούσε απο την πρώτη στιγμή να πει ότι εγκαθιστώ στον Βόλο ένα εκτενές δίκτυο με δέκα μετρητές με online ενημέρωση του κόσμου, όχι μόνο για το μονοξείδιο και το διοξείδιο αλλά και σε άλλους ρυπαντές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαξεβανόπουλος.
Μάλιστα σχολίασε πως «αν έβλεπαν οι πολίτες ότι ο μετρητής της Ν. Δημητριάδας ήταν συνεχώς πάνω από τα όρια, τι θα έκανε το πολιτικό κατεστημένο και το κατεστημένο που θέλει να κρύψει τι γίνεται στην ΑΓΕΤ; Θεωρώ ότι αυτή είναι η αιτία για την καθυστέρηση τοποθέτησης των μετρητών».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη είχε πει στην Επιτροπή ότι έχει καταλήξει σε ένα εργαστήριο από Πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο θα κάνει μετρήσεις, ωστόσο και αυτό καθυστερεί. Αυτές οι μετρήσεις θα λάβουν –όταν πραγματοποιηθούν- δείγμα για βαρέα μέταλλα και ίσως να μετρηθούν και διοξίνες στο έδαφος.

Οι νομικές κινήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Αναφορικά με τις νομικές κινήσεις που έχουν γίνει, ήδη, όπως είπε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, η σχετική υπόθεση στο ΣτΕ, έχει πάρει αναβολή και θα εκδικαστεί το φθινόπωρο μετά την προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Ακόμη υπάρχει προσφυγή και στο τοπικό Δικαστήριο. « Στις 17 Οκτωβρίου τους καλούμε όλους στα δικαστήρια του Βόλου, όπου έχουμε προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά της εκφόρτωσης και του τρόπου εκφόρτωσης των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την Ιταλία. Να είναι παρόντες οι πολίτες για να πιέσουμε τον τοπικό δικαστή για τη νομιμότητα και την υγεία μας».

Οι πολίτες έχουν πειστεί

Ο κ. Βαξεβανόπουλος σχολιάζοντας τις απόψεις που υπάρχουν σχετικά με την καύση σκουπιδιών, που από τη μια είναι καθησυχαστικές από τις αρχές κι από την άλλη ανησυχητικές από οργανώσεις και φορείς, ανέφερε πως ο κόσμος έχει πειστεί για τη σπουδαιότητα του ζητήματος και έδειξε την αντίδρασή του στα δύο συλλαλητήρια που συγκεντρώθηκαν 10.000 πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την καύση.
«Έχει εκφραστεί η αντίδρασή μας, αλλά τα αποτελέσματα της διαδικασίας δυστυχώς κι ευτυχώς δεν φαίνονται άμεσα. Δεν δηλητηριάζεται δηλαδή κανείς και να πάει στο Νοσοκομείο επειδή μύρισε καμένο πλαστικό. Η διοξίνη που θα συσσωρεύεται θα οδηγήσει σε καρκινογένεση μετά από 10 χρόνια. Κι άντε μετά από 10 χρόνια να συνδέσεις ότι η καρκινογένεση που έχεις εκείνη τη στιγμή, προήλθε από την καύση πλαστικών της ΑΓΕΤ ή οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας ή πηγής», είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος, συμπληρώνοντας πως η καύση σκουπιδιών «χτυπά» κατά μεγάλο ποσοστό το συκώτι και δημιουργεί και αυτοάνοσα νοσήματα.

Η στάση της νέας κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών μίλησε και για τη συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον νέο πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Συναντηθήκαμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με τον κ. Μητσοτάκη και του εκθέσαμε τα αιτήματά μας και το βασικό που είναι να σταματήσει η καύση. Βέβαια η θέση της ΝΔ είναι υπέρ της καύσης σκουπιδιών, αλλά με προϋποθέσεις. Να τηρούνται οι νόμοι και να είμαστε πάντα μέσα στα όρια. Βλέπουμε όμως εκ του αποτελέσματος ότι οι νόμοι είναι ανεπαρκείς και τα όρια καλύπτουν ουσιαστικά τις βιομηχανίες και δεν θα αποδειχθεί ποτέ με τέτοιους νόμους ότι είναι οχληρή ή όχι μία βιομηχανία που καίει πλαστικά ή σκουπίδια», υποστήριξε ο κ. Βαξεβανόπουλος.
Καταλήγοντας το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, υπογράμμισε πως η λύση θα έρθει από τον κόσμο. « Κανένας άλλος δεν είναι σύμμαχός μας. Ένα από αυτά που έχει αποφασίσει η επιτροπή είναι να κάνει και η ίδια μετρήσεις και δεν μας ενδιαφέρει αν θα αμφισβητηθούν από κακόβουλους. Μας ενδιαφέρει να έχουμε την πληροφορία από διαπιστευμένο εργαστήριο, για διοξίνες και φουράνιο, και λαμβάνοντας δείγματα και από ζώα από τη γύρω περιοχή, από κάθε οχληρή βιομηχανία και την ΑΓΕΤ», σημείωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.