Με …διπλοβάρδιες θα λειτουργήσουν την Μ. Εβδομάδα οι ναοί στη Μαγνησία

Πάτερ Χαρίλαος στο «Ράδιο Ένα»: Πολύ καλύτερο από πέρυσι το φετινό Πάσχα

Με διπλές Ακολουθίες το πρωί, αλλά και το βράδυ εισέρχεται στην Μεγάλη Εβδομάδα ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου στον Βόλο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας, μην αφήνοντας όμως τους πιστούς χωρίς την πνευματικότητα της μεγάλης αυτής εορτής της χριστιανοσύνης.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος και εφημέριος του Αγίου Νικολάου, πατέρας Χαρίλαος Παπαγεωργίου, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον τρόπο λειτουργίας του Μητροπολιτικού Ναού, αναφέρθηκε όμως και στον στιγματισμό τόσο της εκκλησίας, όσο και των νέων αυτή την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας πως τώρα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και η εποχή δεν ενδείκνυται για στοχοποιήσεις.
Πολύ καλύτερο από πέρυσι θα είναι το φετινό Πάσχα, σύμφωνα με τον Πατέρα Χαρίλαο, καθώς οι Ναοί θα μπορούν να υποδεχτούν τον λαό και να συμμετάσχουν οι πιστοί ενεργά στις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας.

Φυσικά, η λειτουργία των Ναών θα γίνει με μέτρα και αποστάσεις, αλλά και με «διπλοβάρδιες» Ακολουθιών. Όπως επεσήμανε ο πατέρας Χαρίλαος ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, από πέρυσι και ειδικότερα από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ελεύθερη τέλεση της λατρείας, έχει καθιερώσει τη χρήση των διπλών Ακολουθιών και ουσιαστικά αυτή η κίνηση έδωσε και δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες ενορίες.
Επεσήμανε πως επειδή ακόμη υπάρχουν ειδικές συνθήκες θα λειτουργήσουν οι βασικές ενορίες της Μητρόπολης και όσοι θέλουν να έχουν Ακολουθίες στον οικισμό τους θα «υποχρεωθούν» να πάνε σε πιο ενοριακή βάση, κάνοντας ένα μικρό κόπο στη μετακίνησή τους.
Έτσι λοιπόν από το Σάββατο του Λαζάρου έως και το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα τελούνται δύο Ακολουθίες το πρωί και δύο το βράδυ, με τις βραδινές ακολουθίες να είναι προσαρμοσμένες στο βραδινό ωράριο και στην παράταση που έχει δοθεί και θα ολοκληρώνονται στις 21:45.
Για την Μ. Πέμπτη το βράδυ την Μ. Παρασκευή βράδυ και την Ανάσταση, θα γίνει πάλι προσαρμογή του ωραρίου. Η προοιμιακή διαδικασία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, στις 9 θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη και θα ακολουθήσει για όσους το επιθυμούν η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.


Η εποχή δεν αναδεικνύεται για στοχοποιήσεις
– Να φύγουν «τα φώτα» από την εκκλησία

Εκτός από το πρακτικό μέρος της λειτουργίας των Ναών το Πάσχα, ο πατέρας Χαρίλαος μίλησε και από καρδιάς για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και θέτουν στο επίκεντρο την εκκλησία, τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες.
«Έχουμε δώσει πολλή σημασία για το πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, ενώ υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά με την εστίαση, πρακτικές δυσκολίες, κι ένα ξαφνικό «άνοιγμα». Ας φύγουν τα φώτα από πάνω μας. Ένα πρόβλημα ημερών που δεν αναδεικνύεται είναι οι στοχοποιήσεις. Υπάρχει ένα διάχυτος φόβος και στην εκκλησία και στους πιστούς με αυτά που ακούμε, με την υπερμετάδοση και είμαστε εύκολοι στις στοχοποιήσεις. Φταίνε οι νεαροί που κάνουν πάρτι, φταίνε οι παππούδες που παίρνουν τα εγγόνια και βγαίνουν στον Άγιο Νικόλαο έξω και κυκλοφορούν. Ας μην ασχολούμαστε με αυτά. Ας κάνουμε αυτό που μπορούμε ο καθενας στον χώρο του. Ας μην ασχολούμαστε με τα αλληλοκαρφώματα. Το λέω όσο πιο ήπια μπορώ, παρά ότι μέσα μου βράζω γι’ αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να είμαστε χωρισμένοι σ’ αυτή τη φάση, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και τις γκρίνιες μας θα τις βγάλουμε μετά», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Χαρίλαος.
Μάλιστα ανέφερε πως το θέμα αυτές τις ημέρες δεν είναι να ενημερωθεί κάποιος για το πως θα έρθει στην εκκλησία, μιας και υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης αλλά εάν θα ξεκινήσει από το σπίτι του για να έρθει στην εκκλησία, μιας και ο φόβος είναι έντονος και πολλές φορές πέρα από τα όρια του κανονικού και του λογικού, μιας και υπάρχει υπερβολή ακόμη και στον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων.

Σκέψεις για επαναλειτουργία
του ΔΟΣ ΗΜΙΝ στις 10 Μαΐου

Για υγειονομικούς λόγους, εδώ και καιρό το ΔΟΣ ΗΜΙΝ του Αγίου Νικολάου είναι κλειστό, με τους εφημέριους και τους ανθρώπους της ενορίας να προχωρούν σε διανομές τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για την επαναλειτουργία του συσσιτίου από τις 10 Μαΐου, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται άμεσα.
«Ο κόσμος είναι συγκλονιστικός. Έχει ενδιαφέρον, ρωτά κι έρχεται και καταθέτει ό,τι μπορεί για όλους όσοι έχουν ανάγκη. Τουλάχιστον ο Αγ. Νικόλαος στο κομμάτι το ενοριακό, επειδή είναι «φτωχός Άγιος»- ενορία, γιατί δεν έχει περιουσίες και αξιοποιήσιμα στοιχεία, στηρίζεται βαθιά στον κόσμο του, που είναι όλη του η περιουσία . Εάν ο κόσμος σταματήσει να δίνει, θα σταματήσουν όλα. Είναι έργο από τον λαό για τον λαό. Εμείς απλά κάνουμε το μεσάζοντα», επεσήμανε ο πατέρας Χαρίλαος για την ανταπόκριση των πιστών στο φιλανθρωπικό έργο του Αγίου Νικολάου.

Αγγίζουν και τις 15.500 επισκέψεις
οι διαδικτυακές προβολές των Λειτουργιών

Τέλος, ο πατέρας Χαρίλαος μίλησε και για το «άνοιγμα» της εκκλησίας στις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας πως μέσα σε έξι μήνες στήθηκε ένα τηλεοπτικό συνεργείο μετάδοσης, όπου σε καθημερινή βάση μεταδίδει τις Λειτουργίες και τις Ακολουθίες και έχει 3000 συνδρομητές, ενώ οι επισκέπτες του έχουν αγγίξει και τις 15.500!
«Ο κόσμος αναζητά μία ελπίδα, έστω και μέσα από το ίντερνετ, που δεν υποκαθιστά την εκκλησία και την λειτουργία, αλλά είναι μια παρηγοριά για όλους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί», είπε ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου, ο οποίος πραγματοποιεί και δική του εκπομπή επεξηγώντας τους ψαλμούς.
«Μέσα σ΄ αυτό το πνεύμα υπάρχει διάχυτη επιθυμία των πιστών να επιστρέψουν στην πατρική μας ευσέβεια, που είχαν σαν Ιερό βιβλίο μαζί με την Καινή Διαθήκη και το Ψαλτήρι του Δαυίδ και επειδή τα διαβάζουν δεν τα καταλαβαίνουν, όπως ισχύει πολλές φορές και για εμάς, προέκυψε αυτή η εκπομπή», είπε ο πατέρας Χαρίλαος για την προσπάθειά του αυτή, η οποία φιλοξενείται στα κοινωνικά δίκτυα και στο διαδίκτυο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.