«Μεγάλες αδικίες και αποκλεισμοί στα προγράμματα για συνταξιούχους, αλλοδαπούς, πολύτεκνους»

Πρόβλημα εντοπίστηκε και στα κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά δήλωσε στο Ράδιο Ένα ο Κων. Λιβέρης

Πολύ μεγάλες είναι οι αδικίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ και όχι μόνο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Λιβέρη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ -ΟΕΕ, τ -ΟΕΚ . Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή αναφέρθηκε στις αδικίες των κοινωνικών προγραμμάτων, που αποκλείουν επί της ουσίας τους πολύτεκνους και τις πολυμελείς οικογένειες, αλλά και τους συνταξιούχους. Φέτος όμως πρόβλημα εντοπίστηκε και στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα με τις οικογένειες να τρέχουν στο παραπέντε να κάνουν ενστάσεις για λάθη που δεν ήταν δικά τους, αλλά της υπηρεσίας!
«Έχουμε επισημάνει και πέρυσι και πριν 2 χρόνια ότι πάντα οι αιτήσεις για τα κοινωνικά προγράμματα κατατίθενται τελευταία στιγμή», επεσήμανε ο κ. Λιβέρης φέρνοντας ως παράδειγμα τον Κοινωνικό Τουρισμό που είναι σε διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων , όταν σε περίπου 25 ημέρες ξεκινά η νέα περίοδος.
«Πώς είναι δυνατόν οι δικαιούχοι, που θα πάρουν τα voucherνα βρουν θέση στα ξενοδοχεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν σε πολλά νησιά και περιοχές δεν έχουν καν διαθεσιμότητα , ήδη χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα voucher;», αναρωτήθηκε ο ίδιος και τόνισε ότι ο Σύλλογος έχει προτείνει τα Κοινωνικά Προγράμματα, τα κατασκηνωτικά και ο Κοινωνικός Τουρισμός να βγαίνουν αρχές κάθε έτους, όπως έβγαιναν επί Εργατικής Εστίας.

Αποκλείστηκαν χωρίς λόγο!

«Στις 15 Ιανουαρίου ήξερε ο κόσμος να κάνει τις αιτήσεις του και τον Φεβρουάριο γνώριζε ότι έχει το voucher, για να κάνει εγκαίρως την κράτηση για να προλαβαίνει η υπηρεσία να επιλύει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Τώρα η ΔΥΠΑ δεν προλαβαίνει αφού είμαστε στο παραπέντε να επιλύσει προβλήματα», σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, όπου υπήρξε πρόβλημα στη διασύνδεση των συστημάτων με το να δεχτεί η πλατφόρμα τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων και αλλοδαπών, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όλοι ανεξαιρέτως.
«Η αντίδραση της υπηρεσίας ήταν να πει στους υπαλλήλους στα 125 καταστήματα της ΔΥΠΑ να στείλουν οι ίδιοι email ανά υπηρεσία στους αδικημένους για να καταθέσουν ένσταση. Πως εξασφαλίζεται ότι θα βρεθούν όλοι, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις;
Η λύση που έπρεπε να δοθεί ήταν κεντρικά, να επιλυθεί το πρόβλημα να μην αποκλειστούν οι δικαιούχοι, που δεν είναι και δικαιούχοι που προέκυψαν κατά τύχη , πληρώνουν τις εισφορές τους και τα προγράμματα είναι ανταποδοτικά. Δεν μπορεί μια κρατική υπηρεσία να αποκλείειέτσι άδικα δικαιούχους», υπογράμμισε ο κ. Λιβέρης και συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα έληξαν οι ενστάσεις, μέχρι και χθες δεν είχαν ανακοινωθεί τα οριστικά αποτελέσματα ενώ η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος ξεκινά το επόμενο Σάββατο 15 Ιουνίου.

«Εκτός» και οι πολυμελείς οικογένειες

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται σε αυτά τα κοινωνικά προγράμματα και για τις πολυμελείς οικογένειες και τη μοριοδότησή τους, καθώς σχεδόν αυτόματα απορρίπτονται. Ο κ. Λιβέρηςανέφερε ότι στη δημόσια πρόσκληση του κατασκηνωτικού προγράμματος έχει τεθεί εισοδηματικό οριζόντιο πλαφόν 30.000 ευρώ.
«Αυτό αδικεί τις πολυμελείς οικογένειες, γιατί όταν μία οικογένεια έχει 3, 4 ή και 5 παιδιά τα περίπου 24.000-25.000 ευρώ του εισοδήματος που είναι καθαρά, γιατί τα υπόλοιπα είναι φόροι, δεν φτάνουν για να στείλουν τα παιδιά τους σε κατασκηνώσεις ιδιωτικές.
Η κατασκηνωτική περίοδος 15 ημερών σε ιδιωτική κατασκήνωση για ένα παιδί κοστίζει 600 ευρώ. Τι λέει το κράτος, εσείς με 4 παιδιά να έχετε 2400 ευρώ από τα 25.000 ευρώ που έχετε εισοδήματα για να τα στείλετε κατασκήνωση; Έχουν επαφή με την πραγματικότητα; Δεν ξέρω αυτοί που βγάζουν αυτά τα όρια εάν έχουν φίλους, συγγενείς για να τους πουν ότι δεν υπάρχει πολυμελής οικογένεια με 24.000 ευρώ να έχει να δώσει 2500 για κατασκηνώσεις», σημείωσε και ανέφερε πως το ίδιο θα ισχύσει στον κοινωνικό τουρισμό που έχει τα ίδια κριτήρια μοριοδότησης κι έτσι οι πολυμελείς οικογένειες πάλι θα αποκλειστούν.

Αποκλεισμένοι και οι συνταξιούχοι

Μία ακόμη κατηγορία που αποκλείεται από αυτές τις κοινωνικές παροχές είναι οι συνταξιούχοι, που μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας έχουν αποκλειστεί απ’ όλα τα κοινωνικά προγράμματα και από τον κοινωνικό τουρισμό.
«Έπρεπε να είχαν υλοποιήσει και ένα παράλληλο πρόγραμμα όπως είναι οι εκδρομές που είχαν με συνοδούς, γιατί οι ηλικιωμένοι χρειάζονται κι αυτή την παροχή. Κάποιοι είναι μόνοι τους και χρειάζονται μια φροντίδα και η Εργατική Εστία διενεργούσε διήμερα και τριήμερα με συνοδούς υπαλλήλους και πήγαιναν σε τουριστικά μέρη, σε μέρη με εκκλησιαστικό ενδιαφέρον και σε εποχές που δεν ήταν υψηλής τουριστικής ζήτησης κι έτσι ευνοούνταν και οι τοπικές αγορές.Τώρα και έχουν αποκλείσει τους συνταξιούχους», σημείωσε ο κ. Λιβέρης και ανέφερε ότι επί Εργατικής Εστίας δεν δίνονταν μόνο 300.000 voucherΚοινωνικού Τουρισμού όπως τώρα, αλλά 600.000 και 670.000 και όταν δίνονταν ένα voucherπχ σε άγαμους, αυτό ήταν διπλό.
«Τώρα το δεύτερο άτομο πρέπει να πληρώσει την τιμή. Ό,τι ήταν να κάνουν για να μην λειτουργεί το πρόγραμμα, το έχουν εφαρμόσει», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προώθησε ως αναφορά τις επισημάνσεις του Συλλόγου προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη όπου την καλεί να απαντήσει τι πρόκειται να κάνει για να επιλύσει αυτά τα ζητήματα.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.