«Μεγάλη η ευθύνη του Κράτους, της Επιτροπής Ειδικών και όλης της επιστημονικής κοινότητας»

«Γιατί δεν ενημερώνουν σωστά τους πολίτες», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Απ. Βανταράκης

Λανθασμένη χαρακτήρισε τη στρατηγική εμβολιασμού μικρών ηλικιών, επειδή δεν εμβολιάζονται μαζικά οι 60άρηδες και οι οποίοι ουσιαστικά κινδυνεύουν περισσότερο να συρρεύσουν στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, ο Απόστολος Βανταράκης καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Ο καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και δήλωσε αντίθετος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ είπε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν το κράτος, η επιτροπή ειδικών και τελικά όλη η επιστημονική κοινότητα, γιατί δεν ενημερώνουν σωστά τους πολίτες, που δεν μπορούν να κατηγορηθούν γιατί δεν είναι ενημερωμένοι, αλλά και γιατί φοβούνται.

«Απαιτείται προσεκτική προσέγγιση,
στην είσοδο και επιτήρηση των τουριστών»

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που απαιτεί προσοχή, με εγρήγορση αρκετή από το κράτος και μια εκλογίκευση στις δράσεις από την πλευρά των πολιτών, τόνισε ο κ. Βανταράκης.
Ο καθηγητής υποστήριξε, ότι πρέπει να υπάρξει από το κράτος μια πολύ προσεκτική προσέγγιση, όσον αφορά στην είσοδο και την επιτήρηση των τουριστών, μια πίεση, μέσω της ενημέρωσης κατά κύριο λόγο, των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν, ειδικά για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εφαρμογή των μέτρων ειδικά στους κλειστούς χώρους.
«Συστηματικά το κράτος δεν πρέπει να χαλαρώνει, ούτε να δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης, γιατί αν το κάνει, οι πολίτες κάνουν ένα βήμα πιο πέρα», επισήμανε ο κ. Βανταράκης.

«Πιο μεταδοτικό το στέλεχος “Δέλτα”,
πιο ευάλωτοι κυρίως οι ανεμβολίαστοι»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των βιοεπιστημόνων, το συγκεκριμένο στέλεχος Δέλτα θα είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ενώ οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι είναι κυρίως οι ανεμβολίαστοι, που όμως χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και οι κυρίως οι άνω των 60 χρονών θα είναι αυτοί που θα συρρέουν στα Νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τον καθηγητή υγιεινής, δεν φαίνεται να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. «Ο φόβος των ανθρώπων να μην εμβολιαστούν της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δημιουργεί ζήτημα, γιατί κατά κύριο λόγο θα συρρέουν στα νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Βανταράκης.

Χαλαρότητα στην επιτήρηση των μεταλλάξεων

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής επισήμανε ότι η διερεύνηση της επιτήρησης των μεταλλάξεων γίνεται με καχεκτικό τρόπο και τόνισε ότι η χαλαρότητα με τον τουρισμό, θεωρώντας ότι αν πιέσουμε τους τουρίστες θα τους χάσουμε, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. «Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να εφαρμόζονται πλήρεις διαδικασίες στις εισόδους της χώρας, γιατί πλέον για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι στον κόσμο, χωρίς να του δίνουμε φρούδες ελπίδες», επισήμανε ο καθηγητής. Ο ίδιος είπε, ότι πρόκειται για έναν ιό, που μέχρι να γίνει συνήθεια (όπως η γρίπη κλπ.) και όταν δεν έχει εμβολιαστεί κόσμος σε μεγαλύτερη ηλικία, που αυτός θα συρρέει στα Νοσοκομεία, θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σε εγρήγορση, που θα έχει τα μέσα και τα έξω της», επισήμανε.

«Δεν θα ήθελα να δω τοπικά lock down»

Ο κ. Βανταράκης ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να δει τοπικά lock down και προ αυτή την κατεύθυνση είναι ότι προσπαθούν όλοι. Τέλος, σχολιάζοντας την κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη βοήθεια των περιφερειαρχών και των δημάρχων για την επιτήρηση και τον εμβολιασμό, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος έχει πει, ότι για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας χρειάζεται πλήρης αποκέντρωση, εμπλοκή στη διαδικασία των περιφερειαρχών κατά κύριο λόγο και των δημάρχων κατά δεύτερο. Όπως είπε, αντί να γίνει αυτό από την πρώτη στιγμή, αποφασίσαμε να κάνουμε εμπλοκή των Υγειονομικών Περιφερειών που έχουν ρόλο διοικητικό, αφήσαμε την Νοσοκομειοκεντρική διαχείριση, κάτι που βλέπουμε μπροστά μας, γιατί δεν εφαρμόζονται πράγματα ή πάνε αργά.

Αντίθετος με την υποχρεωτικότητα

Ο κ. Βανταράκης τόνισε ότι είναι απόλυτα αντίθετος με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι ευνομούμενες κοινωνίες, που πιστεύουν στη δημόσια υγεία, δεν συζητούν τα υποχρεωτικότητα, αλλά για γνώση των ανθρώπων.
Όπως είπε, είναι κακή ανάγνωση να μιλάμε για αρνητές, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που γενικότερα έκαναν εμβολιασμούς και στα παιδιά τους, αλλά τώρα φοβούνται και έχει μεγάλη ευθύνη γι ΄αυτό, το κράτος, η επιτροπή ειδικών και τελικά όλη η επιστημονική κοινότητα, γιατί δεν ενημερώνουν σωστά τους πολίτες, που δεν μπορούν να κατηγορηθούν γιατί δεν είναι ενημερωμένοι και γιατί φοβούνται.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο καθηγητής τόνισε ότι το κράτος τα έχει μπλέξει λιγάκι με τις ηλικίες και ενώ για παράδειγμα στην Ιταλία τώρα εμβολιάζονται οι 40άρηδες, γιατί έχουν βάλει προτεραιότητες, εδώ στην Ελλάδα, επειδή δεν εμβολιάζονται μαζικά οι 60άρηδες, προσπαθούμε να απλώσουμε την ανοσία αγέλης μέσα από άλλες ηλικιακές ομάδες, πατώντας στα χαρακτηριστικά της κινητικότητάς τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν μας λύνει το πρόβλημα, ουσιαστικά το παρακάμπτει και δεν είναι καλή στρατηγική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.