Μεγάλος ο αριθμός ασθενών ρευματικών νοσημάτων σε Μαγνησία και Θεσσαλία

Ακόμη και σε μικρές ηλικίες και κυρίως τις γυναίκες

Μεγάλος είναι ο αριθμός των ασθενών με ρευματικά νοσήματα στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία, όπου διαθέτει παραρτήματα η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), ενώ σημαντικό είναι το έργο που προσφέρεται μέσω της γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για ρευματικά νοσήματα (τηλ. 210 8237302), όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Αθανασία Παππά πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ.
Σύμφωνα με την κα Παππά, είναι πάρα πολύς ο κόσμος που υποφέρει από αυτοάνοσα- ρευματικά νοσήματα, αφορούν όχι μόνο την τρίτη ηλικία, όπως λανθασμένα επικρατεί η άποψη, αλλά και πολύ μικρές ηλικίες, κυρίως γυναίκες, κάτι που φαίνεται και από την τηλεφωνική γραμμή, που σε ποσοστό 85% οι κλήσεις γίνονται από τον γυναικείο πληθυσμό, ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό ανδρών που απευθύνονται στην Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.

«Να σπάσει η προκατάληψη»

Η κα Παππά κάλεσε ωστόσο τον ανδρικό πληθυσμό, να μην φοβάται και να επικοινωνεί το πρόβλημα, για να σπάσει αυτή την προκατάληψη που υπάρχει ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν μιλούν.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ποικίλα, η προσέγγιση πρέπει να είναι καθολική από πολλές ειδικότητες που αφορούν αυτό το νόσημα.
Το 32% των κλήσεων αφορούν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας που έχουν να κάνουν με το καταθλιπτικό συναίσθημα που νιώθουν οι ασθενείς και τις δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, 12% των κλήσεων σχετίζονται με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, θεραπευτική αγωγή, εμβολιασμός για τον Covid και πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να έχουν).

Σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη για τους ασθενείς, από την δωρεάν τηλεφωνική γραμμή της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας
είναι επώδυνη για τους ασθενείς

Αναφορικά με την πρόσβαση στη θεραπεία, η πρόεδρος της Εταιρείας, που στη χώρα μας δίνονται δωρεάν ακόμη και στους ανασφάλιστους, τόνισε ότι το θέμα είναι ότι κατά πόσο οι ασθενείς, ειδικά στην περιφέρεια, μπορούν να πάνε σε κάποια δημόσια δομή, πόσο κοντά τους είναι και διαπίστωση είναι , ότι οι ασθενείς απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το να πάνε να βρουν έναν γιατρό ή να κάνουν τη θεραπεία τους, ειδικά για ασθενείς που δεν έχουν βοήθεια ή είναι ηλικιωμένοι και είναι μόνοι τους.
Ποσοστό 13% των κλήσεων, αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, γιατί όταν μιλάμε για ρευματικά νοσήματα οι τομείς που μπορούν να πλήττονται είναι πάρα πολλοί, στο οικογενειακό, στο φιλικό και στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας είναι επώδυνη για τους ασθενείς.

Ψυχολογική υποστήριξη εξ΄ αποστάσεως

Πλην της τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία απαντάει ψυχολόγος που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, πραγματοποιούνται και ατομικές συνεδρίες και για τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα οι 10 πρώτες είναι εντελώς δωρεάν, λειτουργούν ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης και δια ζώσης και διαδικτυακά για τα μέλη εκτός Αττικής, ενώ υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης, που μπορούν να πάρουν μέρος όταν είναι εξ αποστάσεως, ανέφερε η κα Παππά.
«Το να ζητήσει κάποιος ψυχολογική βοήθεια, θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πεδία και γι’ αυτό οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ρευματικά νοσήματα πρέπει να το επικοινωνήσουν και να μην το κρατούν μέσα τους. Όταν νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν, το οικογενειακό, το φιλικό περιβάλλον, ακόμη και γιατροί, τη στήριξη αυτή τη βρίσκουμε από τους συνασθενείς μας, που έχουν το ίδιο πρόβλημα και νιώθουμε ότι βρίσκουμε την υποστήριξη και την κατανόηση που μας έχει λείψει», τόνισε η κα Παππά.

«Δύσκολο να ζεις με τακτικό
πόνο και κόπωση για χρόνια»

Η ίδια είπε, ότι είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να ζουν με τακτικό πόνο και κόπωση για χρόνια και ο πόνος είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους, κατάθλιψης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα φλεγμονή αυξάνουν τα επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα μας και μας κάνουν να νιώθουμε αυτή την κατάθλιψη πιο πιθανή και πιο σοβαρή.
Απευθυνόμενη προς τους συνασθενείς της, η πρόεδρος της Εταιρείας, τους ζητά, αν δεν είναι καλά, να μην πουν ότι είναι … καλά και να μην κρύβουν το πρόβλημά τους, γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η τακτική άσκηση, η έξοδος από κλειστούς χώρους και η κοινωνικοποίηση. Επίσης , ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες, το σωστό βάρος που πρέπει να κρατήσει ο ασθενής, για να μην επιβαρύνει περισσότερο τις αρθρώσεις του, η διαχείριση του άγχους, ενώ πολλές φορές, μπορεί και το σπίτι του να θέλει μια προσαρμογή των αντικειμένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.